[Sisällysluettelo]

Windows SteadyState

HUOM! Ohjelma ei toimi Windows 7:ssä.
Ohjeen ajantasaisuutta ei ole tarkistettu pitkään aikaan, eikä ohjetta enää päivitetä.
Tässä on yksi vaihtoehto Windows 7:lle, vaatii hieman tosin vaivaa:
Implementing a Windows 7 SteadyState by utilizing differencing VHDs files and the "Boot from VHD" feature


Jos tietokonetta jaetaan useamman ihmisen käyttöön (nettikahvilat, vieraat, pienet lapset yms.), voi olla hyvä hieman rajoittaa käytössä olevia resursseja. Esim. järjestelmävalvojan oikeuksia ei tule vieraalle antaa, mutta tämäkään ei välttämättä vielä riitä, sillä normaalilla vieras-tilillä tai normaalilla käyttäjätilillä saa osaamattomissa (tai osaavissa) käsissä pahaa jälkeä aikaan.
 
Ilmainen Windows SteadyState (saatavissa XP:lle ja Vistalle) antaa järjestelmänvalvojalle laajennetut mahdollisuudet kontrolloida järjestelmän ja käyttäjätilien toimintaa. Tähän kuuluu mm. Windows Disk Protection, joka suojaa järjestelmälevylle tehtäviä muutoksia siten, että kun vierailija lopettaa koneen käytön, järjestelmään mahdollisesti tehdyt muutokset perutaan (järjestelmänvalvojalle taas annetaan mahdollisuus joko hyväksyä tai perua muutokset). Myös käyttäjien käytössä olevia resursseja on mahdollista muokata laajasti, ja esim. turhan tehokkaita työkaluja voidaan poistaa käytöstä (myös yksittäisiä ohjelmia voidaan valita kiellettyjen ohjelmistojen listaan).


HUOM! 
Ennen kuin Windows Disk Protection otetaan käyttöön, kannattaa ensin huolella asettaa asetukset/ohjelmistot niin vieras -tileille kuin koneessa yleensäkin, sillä Disk Protectionin ollessa päällä kaikki muutokset levylle on erikseen hyväksyttävä, ja tämä vaatii koneen uudelleen käynnistystä.

Pysyvät käyttäjän tiedot vai ei?

Kun vierailijalle luodaan tiliä, voidaan valita onko tällä pysyvä käyttäjäkansio jonne hänen käyttämiensä ohjelmien asetukset tallentuvat vai ei. Asian ratkaisee käyttötarkoitus: nettikahvilan koneessa asetuksien tallentaminen ei ole järkevää, mutta vaikkapa vieraana asuvalle loma-ajan lemmikkienhoitajalle on mukava antaa mahdollisuus tallentaa suosikkinsa yms. ohjelmien asetuksia.
 
Jos halutaan, että käyttäjän asetukset tallentuvat, niiden kohteeksi on valittava jokin muu osio kuin järjestelmä. Tämä siksi jos Windows Disk Protection on päällä, kaikki levylle kirjoitukset kuitenkin kumottaisiin istunnon päätteeksi. Siksi kannattaa käyttäjälle asettaa kohteeksi jokin muu osio kuin järjestelmäosio.


Jos Windows Disk Protection on päällä, järjestelmävalvojalle muistutetaan asiasta joka kerta kun hän kirjautuu sisään


Windowsin ja tietoturvaohjelmien päivitys

On mahdollista asettaa, että Windows SteadyState huolehtii Windowsin ja tietoturvaohjelmien päivityksestä. Tämä kannattaa tehdäkin jos ja kun Windows Disk Protection on käytössä, koska muutenhan nämä päivitykset kumottaisiin istunnon päätteeksi.
 
Windows SteadyState osaa huolehtia automaattisesti Windows Updaten ja Windows Defenderin päivitykset, ja tätä kirjoittaessa myös seuraavien tietoturvaohjelmien päivitykset: Computer Associates eTrust 7, McAfee VirusScan ja TrendMicro 7. Muille on tehtävä oma skripti jollain kielellä, esim. bat -tiedosto. Nämä muutokset järjestelmään jäävät pysyvästi.


Käyttäjän näkökulmasta

Kun ollaan vieraassa koneessa, niin tietenkin se ei ole sama asia kuin oma kone, mutta on se sentään parempi kuin ei konetta ollenkaan?
 
Ensimmäiseksi tietenkin Vistaan tottuneelle pistää silmään riisuttu Käynnistä -valikko. Riippuen järjestelmänvalvojan asettamista rajoituksista, valikon voi muuttaa Vistassa normaaliksi Käynnistys-valikoksi hakukenttineen.
 
Joka tapauksessa poissa ovat kaikki koneen asetuksiin vaikuttavat ohjelmistot (taas kerran järjestelmävalvojan päätettävissä oleva asia), ja jos koneen uumenista saakin kaivettua työkalun, niin (taas asetuksista riippuen) sen käynnistäminen ei onnistu, kuten pitääkin olla.


(Kuvan Käynnistä-valikko on virtuaalikoneelta, jossa ei ole asennettuna mitään ohjelmia ja siksi valikossa ei näy kuin Windowsin ohjelmia.)

Lisää tietoa

Tämä oli vain pintaraapaisu eikä varsinainen ohje ollenkaan.
Varsinaiset ohjeet löydät ohjekirjasta (englanniksi), jonka saat pdf- tai xps -muodossa tästä: Windows SteadyState 2.5 Handbook


Security Check
5.7.2008
(Yama)Neko