[Sisällysluettelo]

VirtualBox

VirtualBox on ilmainen virtuaalikone-ohjelmisto. Sen isäntäkoneeksi käy Windows, Linux, Macintosh, tai OpenSolaris pohjainen kone. VirtulBoxissa ajettavien vieraskäyttöjärjestelmien lista on vakuuttava (katso tarkemmin Guest OSes).

Virtuaalinen tietokone toimii lähes kuin mikä tahansa tietokone. Siihen on asennettava käyttöjärjestelmä, se voidaan käynnistää CD:ltä tms. medialta käsin kuin oikea kone. Tästä on etua esim. jos tarvitset jotain toista käyttöjärjestelmää, etkä haluaisi asentaa sitä samalle koneelle (esim. jos koneella on jo Vista, XP:n asentaminen samalle koneelle voi olla hieman hankalaa), tai jos haluat turvallisesti testata ohjelmia (monet beta-testaajat käyttävät virtuaalikoneita). Itse käytän virtuaalikoneita monenlaiseen testaamiseen/virittelyyn, mihin en halua oikeaa isäntäkonetta altistaa. Jos jotain menee pieleen, ei suurta vahinkoa tapahdu.

VirtualBoxin käyttöönotto on todella helppoa, lataa ja asenna se. Asennusvelho auttaa luomaan virtuaaliset levyasemat yms. tarpeellisen. Tämän jälkeen sinulla on virtuaalinen kone käytettävissä, ja voit aloittaa käyttöjärjestelmän asennuksen tai käynnistää kone vaikka CD/DVD:ltä käsin.
VirtualBoxissa on joitain mielenkiintoisia ominaisuuksia, kuten esim. USB-tuki ja erilaisia asetuksia on vaikka muille jakaa. Onpa se saatavilla vielä suomenkielisenäkin.

En itse kuitenkaan käytä VirtualBoxia pääasiallisena virtuaalialustana, johtuen hienoisesta epävakaudesta, johon saa tottua kokeillessaan erilaisia asetuksia, mm. USB-tuen kanssa touhutessa meni isäntäkone lopulta kuntoon, jossa vain virtanapista sai koneen sammumaan. Sen sijaan Microsoft Virtual PC on ollut, ainakin omassa käytössäni, huomattavan vakaa, ja käytänkin pääasiassa vain sitä. Valitettavasti se ei toimi niin laajalti erilaisissa koneissa kuin VirtualBox (ja on aina niin pahan Micro$oftin valmistamakin, voi hirveää!).


Pika vinkki: USB-laite toimimaan virtuaalikoneessa

Jos et saa USB-tukea toimimaan virtuaalikoneessa, koeta tätä:

1. Kytke haluamasi USB-laite isäntäkoneeseen kiinni
2. Käynnistä VirtualBox
3. Valitse haluttu käyttöjärjestelmä ja valitse sitten Settings (Asetukset) -painike
4. Valitse USB -välilehti ja sitten Add Filter From Device (Lisää suodatin laitteelta) -painike oikealta (tai hiiren oikealla)
5. Valitse kytkemäsi laite ja sitten hiiren oikealla Edit filter (Muokkaa suodatinta) -painike (tai hiiren oikealla)
6. Tyhjennä kaikki muut kentät paitsi Name (Nimi) kenttä ja valitse lopuksi OK


Nyt jatkossa kun haluat käyttää USB-laitetta vierasjärjestelmässä, toimi näin:

1. Varmista haluamasi USB-laite EI ole isäntäjärjestelmässä kiinni
2. Käynnistä VirtualBox ja käynnistä haluttu käyttöjärjestelmä
3. Kytke vasta nyt USB-laite isäntäjärjestelmään, ja virtuaalikone kaappaa nyt laitteen itselleen
4. Jos USB-laite ei ilmaannu automaattisesti virtuaalikoneessa, valitse VirtualBoxin valikosta
    Devices/USB-Devices/haluttu USB-laite (Laitteet/USB-laitteet/haluttu USB-laite)
5. USB -laite on nyt käytettävissä virtuaalikoneessa.


Kun virtuaalikone sammutetaan tai jos USB-laite irroitetaan virtuaalikoneesta, sen hallinta palautuu isäntäjärjestelmälle.

Lisää tietoa:
VirtualBox
Microsoft Virtual PC
Security Check
25.4.2009
(Yama)Neko