Ota verk­ko­tun­nuk­sen ko­ros­ta­mi­nen käyt­töö­si

Verkkotunnuksen korostaminen näyttää ensisilmäyksellä ollaanko oikeassa vai väärässä osoitteessa.

Seuratessani erilaisten haitallisten osoitteiden kertymistä hosts -tiedostoon (ka. 330 osoitetta/vrk) tuli mieleeni taas kerran muistuttaa valtaselaimissa olevasta hienosta ominaisuudesta, verkkotunnuksen korostamisesta (Domain Highlighting). Kysessä on Microsoftin keksimä ominaisuus, jolla korostetaan verkkotunnusta, jolloin osoitekentästä näkee heti ollaanko oikeassa osoitteessa. Kuva selventänee asiaa:

Kuten kuvasta näkyy, ensimmäinen vaihtoehto voisi mennä kertavilkaisulla täydestä, mutta kun verkkotunnuksen korostaminen on käytössä, näkee osoitteesta heti, että kyseessä on haitallinen sivusto, joka on olevinaan microsoft.comissa oleva sivu (kuvan osoitteessa ei kannata sitten vierailla).

Miten verkkotunnuksen korostamisen saa käyttöön? Se onnistuu eri selaimissa eri tavalla, mutta suuntaus on se, että selaimet alkavat tukemaan ominaisuutta natiivisti.

Internet Explorer 8 - tukee sisäisesti ominaisuutta versiosta 8 alkaen.

Opera - tukee ominaisuutta sisäisesti versiosta 11 lähtien.

FireFox - tukee ominaisuutta sisäisesti versiosta 6 lähtien.

Versiota 6 ennen toimi mainio Locationbar² -lisäosa, joka sisältää myös mukavan lisäominaisuuden, että painamalla joko Vaihto, Ctrl tai Alt -näppäintä, ja klikkaamalla haluttuun kohtaan osoitetta, siirtyä ko. osoitteeseen. Eli ao. kuvassa siirryttäisiin osoitteeseen http://www.mozilla-europe.org/fi/firefox/.

Google Chrome - tukee ominaisuutta, mutta valitettavasti edelleen, vuonna 2013, virheellisesti. Esimerkki Chromen korotuksesta:

Ja esimerkki oikeasta korostuksesta Internet Explorerissa:

HUOM! Osoite www.microsoft.com.vista-vinkit.net/securityupdates oli olemassa n. 10 minuuttia vain domain highlighting -testejä ja kuvakaappauksia varten 20. maaliskuuta 2009, jonka jälkeen se poistettiin.