[Sisällysluettelo]


HUOM! Tämä ohje on merkitty vanhentuneeksi/poistettavaksi! Ohjeen ajantasaisuutta ei ole tarkistettu pitkään aikaan, eikä ohjetta enää päivitetä.

TrueCrypt, suojaa USB -muistisi

Useasti USB -muistin mukana tulee jokin ohjelmisto, jolla muistin sisällön saa salattua. Jos muistisi mukana ei sellaista tullut, tai haluat hieman paremman ohjelmiston, ota käyttöön TrueCrypt.

TrueCrypt on ilmainen avoimen lähdekoodin levyn salausohjelma, joka on saatavilla NT-pohjaisten Windowsien lisäksi Mac OS X- ja Linux -käyttöjärjestelmille. Sillä voi suojata kokonaisia levyosioita tai luoda säiliötiedostoja, jotka näkyvät Windowsille levyasemana. Näin esim. USB -muistissa voi olla sekä suojattu osio että normaali suojaamaton tila. Tässä ohjeessa teemme USB -muistille juuri tällaisen säiliön koska haluamme että muistissa on myös salaamaton osa. Voit toki itse poiketa ohjeista niistä kohdin kun tunnet tarpeelliseksi.

Tässä ohjeessa

Säiliötiedoston luonti

Lataa ja asenna TrueCrypt ellei sinulla jo ole sitä.

 1. Käynnistä TrueCrypt ja valitse Create Volume -painike.
 2. Valitse Create a file container -valinta, ja sitten Next -painike.
 3. Valitse Standard TryeCrypt volume, ja valitse sitten Next -painike.
 4. Valitse Select File -painike, ja kerro minne ja millä nimellä luotava säiliö tallennetaan, ja valitse sitten Next -painike.
 5. Valitse käytettävä salausalgoritmi Encryption Algorithm -pudotusvalikosta, ja valitse sitten Next -painike.
 6. Anna säiliön koko ja valitse sitten Next -painike.
 7. Kirjoita Password -kenttään salasana, ja kirjoita salasana uudelleen Confirm -kenttään, ja valitse sitten Next -painike.

  Jos annat liian lyhyen salasanan, TrueCrypt varoittaa tästä. Paina tällöin EI ja keksi pidempi salasana.
 8. Valitse Filesystem -pudotusvalikosta tiedostojärjestelmä jota käytetään säiliössä, ja lopuksi Format -painike.
 9. Jos kaikki meni hyvin, saat lopuksi ilmoituksen että asema on luotu. Valitse OK.
 10. Valitse Exit -painike.
 11. Näet nyt säiliön antamallasi nimellä asemassa jonne sen loit. Voit avata sen milloin vain tuplaklikkaamalla kuvaketta, valitsemalla kirjaintunnuksen asemalle, ja antamalla salasanan.

Asenna matkakäyttöön tarvittavat tiedostot ja asetukset

Tässä ohjeessa haluamme tehdä automaattisesti käyttöönotettavan aseman. Jotta TrueCrypt olisi käytettävissä missä tahansa, sen tarvitsemat tiedostot tulee asentaa USB -muistiin.

 1. Valitse Tools/Traveller Disk Setup
 2. Kerro File Settings -kohdan Create traveller disk files at -kenttään sen aseman juuri johon haluat tarvittavat tiedostot asentaa. Tämä onnistuu joko painamalla Browse -painiketta ja etsimällä asema, tai kirjoittamalla se suoraan ko. kenttään.

  Kerro AutoRun Configuration -kohtaan, Upon insertion of traveller disk valinnaksi Auto-mount TrueCrypt volume.

  Kerro Mount Settings -kohtaan TrueCrypt volume to mount -kenttään säiliön nimi jota käytetään aseman asentamiseen. Tämä onnistuu joko painamalla Browse -painiketta ja etsimällä asema, tai kirjoittamalla se suoraan ko. kenttään.

  Valitse Mount volume as drive letter -pudotusvalikosta haluamasi kirjaintunnus asemalle tai First available jos ensimmäinen vapaana oleva käy.

  Valitse lopuksi Create -painike.
 3. Jos kaikki meni hyvin, saat ilmoituksen että tarvittavat tiedostot ja asetukset on luotu.

Ota salattu asema käyttöön

Nyt kun olet asentanut matkakäyttöön tarvittavat tiedostot, seuraavan kerran kun asetat USB -muistisi koneeseen, kysytään mitä haluat tehdä.

 1. Jos haluat asentaa salatun aseman, valitse Mount TrueCrypt volume.

  Huom! Jos haluat että tämä toiminto tehdään jatkossa automaattisesti, laita ruksi kohtaan Tee tämä aina sisältötyypille ohjelmistot ja pelit.
 2. Anna salasana ja valitse OK.
 3. Nyt salattu asema on käytössä, ja näkyy asemana Windowsissa. Voit käyttää sitä kuin mitä tahansa levyasemaa.

Poista salattu asema oikeaoppisesti

Muista aina poistaa asema käytöstä, kun lopetat aseman käytön ja aiot poistaa USB -muistin, jottei aseman tiedot menisi sekaisin.

 1. Valitse ilmoitusaleen TrueCrypt -kuvakkeesta Dismount X: (säiliö)
 2. Poista lopuksi USB -muisti käytöstä valitsemalla ilmoitusalueelta Poista laite turvallisesti -kuvakkeesta USB -muistisi.
Lisää tietoa:
True Crypt
TrueCrypt - Frequently Asked Questions
Microsoft Password Checker: Using strong passwords

5.2.2008
(Yama)Neko