[Sisällysluettelo]

HUOM! Tämä ohje on merkitty vanhentuneeksi/poistettavaksi! Ohjetta ei enää päivitetä.
HUOM! En enää käytä True Imagea sen ylitsepääsemättömiksi muuttuneiden ongelmien takia, joten en voi enää tehdä ajantasalla olevia ohjeita True Imagelle!

Tätä lisäystä kirjoitettaessa uusin versio on 2012, ja nämä ohjeet saattavat joiltain osin soveltua myös 2012 version kanssa käytettäväksi, mikäli True Imagen käyttöliittymä ei ole muuttunut liian paljon.

-neko 5.9.2011

True Image Home 2011 -ohje

True Image on maksullinen* varmuuskopiointiohjelmisto Windowsille. Pääasiallinen tarkoitus on nimensä mukaisesti luoda levykuvia (disk image) eli täydellinen kopio esim. kovalevyosion rakenteesta ja sisällöstä, ja tämä mahdollistaa esim. järjestelmäosion palauttamisen varmuuskopiolta. Normaali tiedostopohjainen varmuuskopiointi ei välttämättä kopioi kaikkia järjestelmän tietoja talteen, joten siksi tarvitaan eri näkökulmasta varmistuksen toteuttava ohjelmisto.

Levykuva on erityisen kätevä silloin kun jotain menee pahasti pieleen. Kuvitellaan tilanne, jossa haittaohjelma, osamaaton käyttäjä tai vaikkapa levyrikko saa koneen siihen tilaan, että ainoastaan Windowsin uudelleenasennus on edessä. Tämähän vie aikaa ja vaivaa paljon, sillä vaikka Windowsin asentaisikin nopeasti, kaikkien käytettyjen ohjelmien asennus, asetusten kohdalleen saattamisesta puhumattakaan, vie työtunteja paljon. Jos sinulla on ajantasalla oleva levykuva, järjestelmä on toiminnassa parhaimmillaan 10-20 minuutissa, ja kaikki ohjelmat ja asetukset ovat kuten ennenkin.

Kuten mainittua, True Image on maksullinen ohjelma, mutta verrattain edullinen, tällä hetkellä jos oston tekee US-dollareina, hinnaksi tulee veroineen 59.49 USD (euroina), päivitykselle 35.69 USD (euroina), ja on varmasti joka sentin arvoinen kun jotain ikävää pääsee tapahtumaan.

Vanhempia versioita voi joskus saada ilmaiseksi, esim. tietokonelehtien kansimedioiden mukana. Nämä vanhemmat versiot ovat täysin päteviä tekemään varmuuskopioinnin ja palauttamisen, varsinkin versiot 11 ja 2009 (12) ovat hyviä versioita XP:n kanssa. Windows Vistan kanssa kannattaa käyttää vain versiota 11 tai uudempaa, vaikka jotkin version 10 viimeisimmät buildit saattavat toimia hyvinkin (varaa silti Vistan asennus-CD käynnistyksen korjausta varten, jos käytät versiota 10 Vistassa). Windows 7:n kanssa kannattaa käyttää joko 2009 tai uudempaa.

* Tätä versiota 2011, ei saa enää ostettua, mutta sen saattaa saada esim. tietotekniikka-aiheisten lehtien kansimedian mukana. Uusin versio True Imagesta löytyy True Imagen kotisivulta.

Acronis Rescue Media kannattaa luoda ensimmäiseksi, siltä varalta ettei kone joskus suostu käynnistymään normaalisti, eikä näin päästä Windowsin kautta käynnistämään True Imagea.

Sisällysluettelo:

Pikavinkki 1:Ottaessasi varmuuskopiota järjestelmäosiosta, ÄLÄ jätä mitään väliaikais- tms. tiedostoja pois.
Pikavinkki 2:Eheytä levy ennen kokonaisen varmuuskopion ottoa, mutta älä eheytä muuten (usein ainakaan), näin lisäävät varmuuskopiot pysyvät kooltaan pieninä.
Pikavinkki 3:Jos True Image Homen käynnistys jumittuu pitkäksi aikaa ilmoitukseen Analyzin partitions, pysäytä ja poista käytöstä palvelu Tiedostolinkkijäljityksen asiakas (Distributed Link Tracking Client).
Pikavinkki 4:Nähdäksesi mikä True Image Home 2011 build-versio sinulla on, valitse päänäytöllä ikkunan oikeasta yläkulmasta Help / About Acronis True Image Home
Pikavinkki 5:Asentamalla Bart PE & Safe Media -lisäosan (kts. ohjeet alla), voit lisätä True Imagen UBCD4Win -CD:lle.
Pikavinkki 6:Luo aina uusi Rescue Media, kun olet päivittänyt True Imagen.
Pikavinkki 7:Voit viedä/tuoda varmuuskopioiden asetuksia: Tools & Utilities / Backup settings transfer

Acronis Rescue Median luonti CD:lle

Tässä osassa luomme Acronis Rescue Median CD:lle. Voit halutessasi luoda sen myös DVD:lle tai USB-muistille (jos koneesi BIOS tukee tätä). Acronis Rescue Median idea on, että voit käynnistää koneen sillä, esim. tilanteessa jossa kone ei enää muuten käynnisty.

Ohjeen 1. -vaihetta ei ole pakko suorittaa, mutta suosittelen tekemään sen.

 1. Rekisteröi True Image Home 2011, lataa 'Bart PE & Safe Media' ja asenna se ennen Acronis Rescue Media -CD:n luontia. Tämä mahdollistaa Rescue-CD:lle DOS -ympäristön siltä varalta, että normaalisti käytetty Linux ei toimi.

  Tätä vaihetta ei ole pakko suorittaa, ja voit halutessasi hypätä suoraan varsinaiseen Rescue Median luontiin.

  Mene osoitteeseen https://www.acronis.com/my ja kirjaudu tilillesi kertomalla rekisteröityessäsi käyttämäsi sähköpostiosoite ja salasanasi.
  Jos sinulla ei ole vielä tiliä, valitse Register now -linkki ja kerro tietosi. Kirjaudu lopuksi tilillesi.

  Valitse vasemmalta My Account (tai Product Registration) kirjoita Enter serial number(s) -kenttään True Image 2011 sarjanumerosi ja valitse lopuksi Register -painike.
  ti13rescue02.png
  Rekisteröinnin jälkeen valitse vasemmalta My Products & Downloads -linkki ja valitse Acronis True Image Home 2011 ja sitten Free Plugins -välilehdeltä BartPE & SafeMedia -linkki.

  Asenna ATIH2011Addons_en-US.exe.
 2. Käynnistä True Image ja valitse Go to main screen.

  HUOM! Voit ottaa Show at startup -valinnan pois, jos haluat jatkossa mennä automaattisesti True Imagen päänäyttöön.
 3. Valitse Tools & Utilities -linkki.
 4. Valitse Rescue Media Builder -linkki.
 5. Acronis Media Builder -velho toivottaa tervetulleeksi, valitse Next -painike.
 6. Valitse ne osat mitkä haluat Acronis Rescue Medialle asentaa.
  Jos sinulla on muita Acronisin tuotteita, näkyvät ne sekä mahdolliset lisäosat (kuten esim. Safe Version, jonka saat Acronisin sivujen rekisteröidyistä tuotteista) näkyvät listassa myös.
  Valitse lopuksi Next -painike.
 7. Jos olet saanut joskus ohjeet (esim. Acronisin tuelta) luoda Acronis Rescue Media tietyillä parametreilla (esim. quiet acpi=off noapic), voit kertoa ne, mutta muuten jätä Command-line parameters -kenttä tyhjäksi. Valitse lopuksi Next -painike.
 8. Valitse kohdeasema jonne Acronis Rescue Media luodaan. Tässä ohjeessa poltamme suoraan CD:n, joten viimeistään tässä vaiheessa laita tyhjä CD polttavaan CD-asemaan, ja valitse CD-RW Drive.

  Jos haluat tehdä erillisen ISO -tiedoston ja polttaa jollain toisella ohjelmalla CD:n, valitse ISO image.

  Valitse lopuksi Next -painike.
 9. Näet vielä yhteenvedon aiotuista toimista, ja jos ne ovat mieleiset, aloita polttaminen valitsemalla Proceed -painike.
 10. Toimitus kestää hetken aikaa, saa lopuksi ilmoituksen kun luominen on valmis. Paina lopuksi OK -painike.
HUOM! Tätä ohjetta kirjoittaessa, Rescue medialta käynnistettynä True Image 2011 käyttää vanhempaa 2010 käyttöliittymää. Joten tarvittaessa lue True Image 2010 -ohjeista, kuinka esim. palauttaminen toimii versiossa 2010.

[takaisin sisällysluetteloon]

Varmuuskopiointi

Tässä ohjeessa otamme ensimmäisen levykuva-varmuuskopion C -osiosta. Tätä varmuuskopiota voidaan sitten käyttää myös pohjana esim. ajastetussa varmuuskopioinnissa.

 1. Käynnistä True Image ja valitse Go to main screen.

  HUOM! Voit ottaa Show at startup -valinnan pois, jos haluat jatkossa mennä automaattisesti True Imagen päänäyttöön.
 2. Ensiksi valitaan varmuuskopioitavan aineiston tyyppi. Tässä ohjeessa varmuuskopioimme järjestelmäosion, joten valitse Disk and partition backup.
 3. Seuraavaksi valitaan mitkä osiot varmuuskopioidaan. Tässä ohjeessa kopioimme järjestelmän (myös Windows 7:n luoman käynnistys/pelastusosion), joten valitaan Järjestelmän varaama ja C-asema (saattavat oletuksena olla valmiiksi valittu).

  Tarkista ja tarvittaessa muuta Destination kohdasta minne varmuuskopiot tallennetaan.
 4. Kirjoita Backup name -kenttään jokin sopiva nimi varmuuskopiolle, tässä ohjeessa nimeksi tulee "System".
 5. Seuraavaksi asetamme lisäasetuksena vielä varmuuskopioinnin tarkistuksen. Varmuuskopion onnistuminen on hyvä tarkistaa, jotta tarpeen tullen varmasti toimiva levykuva olemassa.

  Valitse Disk backup options -linkki.
 6. Valitse Advanced -välilehdeltä Validation ja laita ruksi Validate backup when it is created -kohtaan. Valitse sitten OK -painike.
 7. Nyt voit aloittaa varmuuskopioinin valitsemalla Backup now -painikkeen.
 8. Varmuuskopioinnin eteneminen näkyy pääikkunassa, samoin kuin arvioitu jäljellä oleva aika (kannattaa suhtautua varauksella, heittelee paljonkin. Varmuuskopiointi kestää lähde- ja kohdeasemasta riippuen pitkäänkin, ole kärsivällinen. Voit koska tahansa peruuttaa varmuuskopioinnin valitsemalla Cancel -painikkeen.
 9. Varmuuskopiointi on valmis etenemispalkki yms. tiedot katoavat ikkunasta.

[takaisin sisällysluetteloon]

Palautus

Tässä ohjeessa palautamme levykuva-varmuuskopion C -osiolle. Käynnistämme palautuksen Windowsista käsin, mutta voit käyttää myös Acronis Rescue -CD:tä (tätä ohjetta kirjoittaessa, Rescue medialta käynnistettynä True Image 2011 käyttää vanhempaa 2010 käyttöliittymää. Joten tarvittaessa lue True Image 2010 -ohjeista, kuinka esim. palauttaminen toimii versiossa 2010).

 1. Käynnistä True Image ja valitse Go to main screen.

  HUOM! Voit ottaa Show at startup -valinnan pois, jos haluat jatkossa mennä automaattisesti True Imagen päänäyttöön.
 2. Jos haluat palauttaa viimeisimmän version varmuuskopiostasi, valitse Recover last version -painike.

  Jos varmuuskopio-pisteitä on useita (olet ottanut esim. lisääviä varmuuskopioita), voit valita tietyn varmuusmuuskopion valitsemalla Explore all versions -linkki, ja valitsemalla sitten haluttu varmuuskopion versio ja sitten Recover -painike.
 3. Valitse palautettavat osat. Tässä ohjeessa palautamme C -osion, joten valitse se ja lopuksi Recover now -painike.
 4. Koska palautettava osio on järjestelmäosio, True Image varoittaa että varmuuskopion sijoittaminen järjestelmäosioon voi aiheuttaa sen, ettei tietokone enää käynnisty. Varmistu siis, että palautat oikeanlaisen varmuuskopion.

  Jos tiedät mitä olet tekemässä, valitse Yes -painike.
 5. Jotta järjestelmäosioon voidaan palauttaa, on kone käynnistettävä uudestaan. Jos olet valmis aloittamaan palautuksen, valitse Reboot -painike.

  HUOM! Tämä on viimeinen mahdollisuus peruuttaa varmuuskopion palauttaminen Cancel -painikkeella.
 6. Koneen käynnistyttyä uudelleen, alkaa palauttaminen. Odota kärsivällisesti...
 7. Kun palautus on valmis, kone käynnistyy uudestaan. Järjestelmä on nyt siinä tilanteessa kuin se oli kun varmuuskopio otettiin.

[takaisin sisällysluetteloon]

Ajastettu varmuuskopio

Kun jotain ikävää lopulta tapahtuu, on kullan arvoista että varmuuskopiot ovat ajan tasalla, eikä esim. vuosi sitten otetut. Jotta ajantasaisuus olisi varmistettu, kannattaa työ automatisoida.

Tässä ohjeessa lisäämme aikaisemmin tekemäämme varmuuskopioon* ajastuksen, ja valitsemme että vain varmuuskopioinnin jälkeen muuttuneet tiedot varmuuskopioidaan.

* Samalla tavalla voit luoda täysin uuden ajastuksen, kerrot vain varmuuskopioinnissa tarvittavat tiedot, kuten mistä ja minne kopioidaan yms.
 1. Käynnistä True Image ja valitse Go to main screen.

  HUOM! Voit ottaa Show at startup -valinnan pois, jos haluat jatkossa mennä automaattisesti True Imagen päänäyttöön.
 2. Valitse haluamasi varmuuskopion kohdalla hiiren oikealla Edit backup settings.
 3. Asetamme ensin ajastuksen varmuuskopioinnille, joten valitse Schedule -kohdasta Turn on -linkki.
 4. Aseta haluamasi aikataulu. Tässä ohjeessa valitaan viikottainen ajastus siten, että varmuuskopiointi suoritetaan tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin aamulla klo 05:00. Valitse lopuksi OK -painike.
 5. Seuraavaksi kerromme minkälaisia varmuuskopiota otamme, joten valitse Backup scheme -kohdasta Version chain -linkki.
 6. Tässä ohjeessa haluan perinteisen "Täysi ja muuttuneet" -varmuuskopioinnin, joten valitse Backup scheme -välilehdeltä Version chain scheme -pudotusvalikosta Custom scheme.
 7. Valitse sitten Backup method -pudotusvalikosta Incremental, joka tarkoittaa sitä, että ensimmäisellä kerralla otetaan täysi varmuuskopio, ja jatkossa vain muuttuneet tiedot. Tämä vie vähemmän levytilaa ja on nopeampi suorittaa.
 8. Valitse Advanced -välilehdeltä Validation ja laita ruksi Validate backup when it is created -kohtaan. Valitse sitten OK -painike.
 9. Tarkista lopuksi että asetukset ovat mieleisesi, ja valitse sitten Save -painike.
 10. Näet nyt ajastuksesi Schedule -kohdassa.

[takaisin sisällysluetteloon]

Lisää ohjeita


Näissä ohjeissani on käsitelty tärkeimmät True Imagen ominaisuudet, mutta True Image Home sisältää ominaisuuksia joista voisi olla sinulle kovastikin hyötyä, esim. Nonstop Backup, Online backup, Try&Decide, mahdollisuus käyttää Zip -formaattia pakaukseen, mahdollisuus etsiä tiedostoja varmuuskopioista, tiedostojen/levyjen turvallinen tyhjentäminen yms. Näitä ei ole tässä ohjeessani käsitelty, eihän tarkoitukseni ole kirjoittaa ohjekirjaa uusiksi. Siksi suosittelen ehdottomasti lukemaan ohjekirjan.

Ohjekirjan löydät PDF -muodossa tästä: True Image Home 2011 User's guide

[takaisin sisällysluetteloon]

Acronis True Image Home Plus Pack

Acronis julkaisi Acronis True Image Home Plus Pack -lisäosan ensimmäistä kertaa versiolle 2010, ja se on saatavilla myös versiolle 2011. Acronis True Image Home Plus Pack tuo joitain yritysversioiden ominaisuuksia kotikäyttöön tarkoitettuun True Image Home -versioon.

Lisää tietoa: Acronis True Image Home Plus Pack.

[takaisin sisällysluetteloon]

Ilmainen kevytversio True Imagesta

Seagaten ja Maxtorin kovalevyjen omistajilla on mahdollista saada käyttöönsä ilmainen, vanhenpaan True Imagen OEM -versioon pohjautuva kevytversio, joko DiscWizard tai MaxBlast 5. Valitettavasti itselläni ei ole näistä enempää tietoa, mutta varmasti ovat helppokäyttöisiä ja tutustumisen arvoisia ohjelmia.

[takaisin sisällysluetteloon]

Lisää tietoa:
Levykuva - mitä, miksi ja milloin?
Acronis True Image
True Image Home 2010 -ohje
True Image Home 2009 -ohje
True Image Home 11 -ohje

1.9.2010
(Yama)Neko
Security Check