[Sisällysluettelo]

HUOM! Tämä ohje on merkitty vanhentuneeksi/poistettavaksi! Ohjetta ei enää päivitetä.

True Image Home 2010 -ohje

True Image on maksullinen* varmuuskopiointiohjelmisto Windowsille. Pääasiallinen tarkoitus on nimensä mukaisesti luoda levykuvia (disk image) eli täydellinen kopio esim. kovalevyosion rakenteesta ja sisällöstä, ja tämä mahdollistaa esim. järjestelmäosion palauttamisen varmuuskopiolta. Normaali tiedostopohjainen varmuuskopiointi ei välttämättä kopioi kaikkia järjestelmän tietoja talteen, joten siksi tarvitaan eri näkökulmasta varmistuksen toteuttava ohjelmisto.

Levykuva on erityisen kätevä silloin kun jotain menee pahasti pieleen. Kuvitellaan tilanne, jossa haittaohjelma, osamaaton käyttäjä tai vaikkapa levyrikko saa koneen siihen tilaan, että ainoastaan Windowsin uudelleenasennus on edessä. Tämähän vie aikaa ja vaivaa paljon, sillä vaikka Windowsin asentaisikin nopeasti, kaikkien käytettyjen ohjelmien asennus, asetusten kohdalleen saattamisesta puhumattakaan, vie työtunteja paljon. Jos sinulla on ajantasalla oleva levykuva, järjestelmä on toiminnassa parhaimmillaan 10-20 minuutissa, ja kaikki ohjelmat ja asetukset ovat kuten ennenkin.

Kuten mainittua, True Image on maksullinen ohjelma, mutta verrattain edullinen, tällä hetkellä jos oston tekee US-dollareina, hinnaksi tulee veroineen 59.49 USD (euroina), päivitykselle 35.69 USD (euroina), ja on varmasti joka sentin arvoinen kun jotain ikävää pääsee tapahtumaan. Usein näkee esim. tietokonelehtien kansimedioissa vanhempia versioita True Imagesta ilmaiseksi, jotka ovat täysin päteviä tekemään varmuuskopioinnin ja palauttamisen, varsinkin versiot 11 ja 2009 (12) ovat hyviä versioita. Windows Vistan kanssa kannattaa käyttää vain versiota 11 tai uudempaa, vaikka jotkin version 10 viimeisimmät buildit saattavat toimia hyvinkin (varaa silti Vistan asennus-CD käynnistyksen korjausta varten, jos käytät versiota 10 Vistassa). Windows 7:n kanssa kannattaa käyttää joko 2009 tai 2010 versiota.

* Tätä versiota 2010, ei saa enää ostettua, mutta sen saattaa saada esim. tietotekniikka-aiheisten lehtien kansimedian mukana. Uusin versio True Imagesta on 2011 -versio, jonka ohjeet löydät tästä.

Acronis Rescue Media kannattaa luoda ensimmäiseksi, siltä varalta ettei kone joskus suostu käynnistymään normaalisti, eikä näin päästä Windowsin kautta käynnistämään True Imagea.

Sisällysluettelo:

HUOM! Tämän ohjeen kuvakaappaukset on tehty True Image 2010 build 5055:n kanssa. Uusimmissa buildeissa on ulkoasu paikoin muuttunut hieman. Muutokset ovat kuitenkin niin vähäisiä, ettei uudet kuvat ole mielestäni tarpeen.

Pikavinkki 1:Ottaessasi varmuuskopiota järjestelmäosiosta, ÄLÄ jätä mitään väliaikais- tms. tiedostoja pois.
Pikavinkki 2:Eheytä levy ennen kokonaisen varmuuskopion ottoa, mutta älä eheytä muuten (usein ainakaan), näin lisäävät varmuuskopiot pysyvät kooltaan pieninä.
Pikavinkki 3:Jos True Image Homen käynnistys jumittuu pitkäksi aikaa ilmoitukseen Analyzin partitions, pysäytä ja poista käytöstä palvelu Tiedostolinkkijäljityksen asiakas (Distributed Link Tracking Client).
Pikavinkki 4:Nähdäksesi mikä True Image Home 2010 build-versio sinulla on, paina Alt -näppäintä saadaksesi valikot esiin ja valitse Help -> About
Pikavinkki 5:Asentamalla Bart PE & Safe Media -lisäosan (kts. ohjeet alla), voit lisätä True Imagen UBCD4Win -CD:lle.
Pikavinkki 6:Luo aina uusi Rescue Media, kun olet päivittänyt True Imagen 2010:n.
Pikavinkki 7:Jos haluat kopioida ajastetut tehtävät talteen, esim. ennen True Imagen asennuksen poistamista (joka siis poistaa myös ajastetut tehtävät), tehtäväscriptit löytyvät kansiosta %ProgramData%\Acronis\TrueImageHome\Scripts.

Acronis Rescue Median luonti CD:lle

Tässä osassa luomme Acronis Rescue Median CD:lle. Voit halutessasi luoda sen myös DVD:lle tai USB-muistille (jos koneesi BIOS tukee tätä). Acronis Rescue Median idea on, että voit käynnistää koneen sillä, esim. tilanteessa jossa kone ei enää muuten käynnisty.

Ohjeen 1 -vaihetta ei ole pakko suorittaa, mutta suosittelen tekemään sen.

 1. Rekisteröi True Image Home 2010, lataa 'Bart PE & Safe Media' ja asenna se ennen Acronis Rescue Media -CD:n luontia. Tämä mahdollistaa Rescue-CD:lle DOS -ympäristön siltä varalta, että normaalisti käytetty Linux ei toimi.

  Tätä vaihetta ei ole pakko suorittaa, ja voit halutessasi hypätä suoraan varsinaiseen Rescue Median luontiin.

  Eli mene osoitteeseen https://www.acronis.com/my ja kerro tietosi
  ti13rescue01.png
  Kirjaudu tilillesi ja kirjoita Enter serial number(s) -kenttään True Image 2010 sarjanumerosi ja valitse lopuksi Register -painike.
  ti13rescue02.png
  Rekisteröinnin jälkeen valitse Registered Products & Support -linkki.
  ti13rescue03.png
  Valitse Free Plugins -välilehti ja sitten BartPE & SafeMedia -linkki.
  ti13rescue04.png
  Asenna TrueImage2010_s_en.exe.
 2. Käynnistä True Image ja valitse Tools & Utilities -valikosta Create Bootable Rescue Media.
  ti13rescue05.png
 3. Acronis Media Builder -velho toivottaa tervetulleeksi, valitse Next -painike.
  ti13rescue06.png
 4. Valitse ne osat mitkä haluat Acronis Rescue Medialle asentaa.
  Jos sinulla on muita Acronisin tuotteita, näkyvät ne sekä mahdolliset lisäosat (kuten esim. Safe Version, jonka saat Acronisin sivujen rekisteröidyistä tuotteista) näkyvät listassa myös.
  Valitse lopuksi Next -painike.
  ti13rescue07.png
 5. Jos olet saanut joskus ohjeet (esim. Acronisin tuelta) luoda Acronis Rescue Media tietyillä parametreilla (esim. quiet acpi=off noapic), voit kertoa ne, mutta muuten jätä Command-line parameters -kenttä tyhjäksi. Valitse lopuksi Next -painike.
  ti13rescue08.png
 6. Valitse kohdeasema jonne Acronis Rescue Media luodaan. Tässä ohjeessa poltamme suoraan CD:n, joten viimeistään tässä vaiheessa laita tyhjä CD polttavaan CD-asemaan, ja valitse CD-RW Drive.

  Jos haluat tehdä erillisen ISO -tiedoston ja polttaa jollain toisella ohjelmalla CD:n, valitse ISO image.

  Valitse lopuksi Next -painike.
  ti13rescue09.png
 7. Näet vielä yhteenvedon aiotuista toimista, ja jos ne ovat mieleiset, aloita polttaminen valitsemalla Proceed -painike.
  ti13rescue10.png
 8. Toimitus kestää hetken aikaa, saa lopuksi ilmoituksen kun luominen on valmis. Paina lopuksi OK -painike.
  ti13rescue11.pngti13rescue12.png

[takaisin sisällysluetteloon]

Varmuuskopiointi

Tässä ohjeessa otamme ensimmäisen varmuuskopion C -osiosta. Tätä varmuuskopiota voidaan sitten käyttää myös lisäävän varmuuskopion pohjana esim. ajastetussa varmuuskopioinnissa.

 1. Käynnistä True Image ja valitse Backup -valikosta Classic Back Up.
  ti13varmuuskopio01.png
 2. Ensiksi valitaan varmuuskopioitavan aineiston tyyppi.Tässä ohjeessa varmuuskopioimme järjestelmäosion, joten valitse Disk and Partition Backup.
  ti13varmuuskopio02.png
 3. Seuraavaksi valitaan mitkä osiot varmuuskopioidaan. Tässä ohjeessa kopioimme järjestelmäosion, joten laita ruksi järjestelmäosiosi kohdalle (tunnistat sen jos mm. Pri,Act. tai Pri -merkinnästä) ja Next -painike.
  ti13varmuuskopio03.png
 4. Seuraavaksi kerrotaan minne ja millä nimellä varmuuskopio tallennetaan. Tässä ohjeessa teemme uuden, täyden varmuus varmuuskopion, joten valitse Create new backup archive -valinta, ja kerro sitten kohtaan Backup location minne ja millä nimellä varmuuskopio tallennetaan.

  Huom! Jos jätät nimeen @date@ -merkinnän, nimeää True Image automaattisesti tiedoston siten, että siihen lisätään myös sen hetkinen päivämäärä. Lisäämällä @time@ voit lisätä myös kello ajan.

  Valitse lopuksi Next -painike.
  ti13varmuuskopio04.png
 5. Lopuksi saat yhteenvedon valituista asetuksista, ja jos ne ovat mieleiset, ruksaa valinta Run task now (ellei jo ole), ja aloita varmuuskopiointi valitsemalla Proceed -painike.
  ti13varmuuskopio05.png
 6. Varmuuskopiointi kestää lähde- ja kohdeasemasta riippuen pitkäänkin, ole kärsivällinen. Voit koska tahansa peruuttaa varmuuskopioinnin valitsemalla Cancel -painikkeen.
  ti13varmuuskopio06.png
 7. Kun varmuuskopio on valmis, saat siitä ilmoituksen.
  ti13varmuuskopio07.png

[takaisin sisällysluetteloon]

Palautus

Tässä ohjeessa palautamme varmuuskopion C -osiolle. Tässä ohjeessa käynnistämme palautuksen Windowsista käsin, mutta voit käyttää myös Acronis Rescue -CD:tä, jonka kanssa toiminta on hyvin pitkälti samanlaista kuin alla kuvattu esimerkki.

 1. Käynnistä True Image ja valitse Recovery -valikosta Recovery Wizard.
  ti13palautus01.png
 2. Kerro Path: -kohtaan missä varmuuskopio sijaitsee (ellei jo ole) ja valitse sitten se varmuuskopioitu tilanne jonka haluat palauttaa. Valitse lopuksi Next -painike.
  ti13palautus02.png
 3. Tässä ohjeessa palautamme koko varmistetun osion, joten valitse Restore whole disks and partitions ja sitten Next -painike.
  ti13palautus03.png
 4. Valitse palautettavat osat. Tässä ohjeessa palautamme C -osion, joten valitse se ja lopuksi Next -painike.
  ti13palautus04.png
 5. Seuraavaksi valitaan asetuksia palautettavalle osiolle. Partition location -kohdassa kerrotaan se osio, johon varmuuskopio palautetaan. Yleensä tämä on automaattisesti oikein, mutta jos kohde on väärä, tai kohdassa lukee Not selected, valitse New location -linkki ja vaihda asetukset oikeaksi.

  HUOM! Jos käytät Acronis Rescue mediaa, joissakin tapauksissa levyasemien tunnukset voivat näkyä väärin (esim. C: -asema näkyy Acronis Rescue Medialta käynnistetyssä True Imagessa E: -asemana tms.). Tästä ei ole mitään haittaa kunhan tiedät mikä mikäkin osio oikeasti on, sillä levyn nimi näkyy kyllä oikein (esim. C: on usein System tms.). Partition type -kohdassa määritellään kohdeosion tyyppi, tämäkin on usein valmiiksi oikein. Jos kohdassa on vääränlaiset tiedot, voit muuttaa niitä valitsemalla Change default -linkki. Esim. jos olet palauttamassa järjestelmäosiota, tulee tyyppinä olla Primary.

  Partition size -kohdassa voit halutessasi muuttaa kohdeosion kokoa Change default -linkistä.

  Kun asetukset ovat mieleiset, valitse lopuksi Next -painike.
  ti13palautus05.png
 6. Lopuksi saat yhteenvedon valituista asetuksista, ja jos ne ovat mieleiset, aloita palauttaminen valitsemalla Proceed -painike.
  ti13palautus06.png
 7. Hetken päästä True Image ilmoittaa, että kone on käynnistettävä uudelleen. Valitse Reboot -painike käynnistääksesi koneen uudelleen. Voit vielä tässä peruttaa palautuksen valitsemalla Cancel -painikkeen.

  HUOM! Tätä vaihetta ei tule Acronis Rescue Mediaa käytettäessä.
  ti13palautus07.png
 8. Koneen käynnistyttyä uudelleen palautus alkaa automaattisesto. Palauttaminen kestää lähde- ja kohdeasemasta riippuen pitkäänkin, ole kärsivällinen. Kun palautus on valmis, kone käynnistetään uudelleen.
  ti13palautus08.png

[takaisin sisällysluetteloon]

Lisäävä varmuuskopio

Kun varmuuskopio on luotu kerran, ei jatkossa välttämättä kannata ottaa enää kokonaan uutta varmuuskopiota vaan ainoastaan muuttuneet tiedot. Näin saadaan ikään kuin palautuspisteitä joihin mihin tahansa voidaan palauttaa. Ja suurin etu on tietenkin siinä, että varmuuskopioinnista tulee näin nopeampaa, ja sopii siten esim. ajastetuksi tehtäväksi.

 1. Käynnistä True Image ja valitse Backup -valikosta Classic Back Up.
  ti13varmuuskopio01.png
 2. Ensiksi valitaan varmuuskopioitavan aineiston tyyppi. Tässä ohjeessa varmuuskopioimme järjestelmäosion, joten valitse Disk and Partition Backup.
  ti13varmuuskopio02.png
 3. Seuraavaksi valitaan mitkä osiot varmuuskopioidaan. Tässä ohjeessa kopioimme järjestelmäosion, joten laita ruksi järjestelmäosiosi kohdalle (tunnistat sen jos mm. Pri,Act. tai Pri -merkinnästä) ja Next -painike.
  ti13varmuuskopio03.png
 4. Seuraavaksi kerrotaan minne ja millä nimellä varmuuskopio tallennetaan. Koska teemme lisäävän varmuuskopion, eli lisäämme aikaisemmin tekemäämme täyteen varmuuskopioon vain muuttuneet tiedot, valitse Add to existing backup archive ja valitse sitten Select -painike.
  ti13lisaava01.png
 5. Valitse varmuuskopio, johon verrattuna muuttuneet tiedot otetaan ja valitse lopuksi OK -painike.
  ti13lisaava02.png
 6. Nyt jos asetukset ovat mieleiset, valitse Next -painike.
  ti13lisaava03.png
 7. Lopuksi saat yhteenvedon valituista asetuksista, ja jos ne ovat mieleiset, ruksaa valinta Run task now (ellei jo ole), ja aloita varmuuskopiointi valitsemalla Proceed -painike.
  ti13varmuuskopio05.png
 8. Varmuuskopiointi ottaa oman aikansa, voit tehdä tällä välin jotain muuta.
  ti13varmuuskopio06.png
 9. Kun varmuuskopio on valmis, saat siitä ilmoituksen.
  ti13varmuuskopio07.png

[takaisin sisällysluetteloon]

Ajastettu varmuuskopio

Kun jotain ikävää lopulta tapahtuu, on kullan arvoista että varmuuskopiot ovat ajan tasalla, eikä esim. vuosi sitten otetut. Jotta ajantasaisuus olisi varmistettu, kannattaa työ automatisoida.

Ennen ajastettua varmuuskopiota tulee ottaa ensin yksi kokonainen varmuuskopio, johon verraten sitten ajastetusti varmuuskopioidaan muuttuneet tiedot. Näin saadaan ikään kuin palautuspisteitä joihin mihin tahansa voidaan palauttaa. Ja suurin etu on tietenkin siinä, että varmuuskopioinnista tulee näin nopeampaa.

 1. Käynnistä True Image ja valitse vasemmalta Task & Log -välilehti, ja sitten Create Backup Tasks -painike.
  ti13ajastus01.png
 2. Ensiksi valitaan varmuuskopioitavan aineiston tyyppi. Tässä ohjeessa varmuuskopioimme ajatettuna järjestelmäosion, joten valitse Disk and Partition Backup.
  ti13varmuuskopio02.png
 3. Seuraavaksi valitaan mitkä osiot varmuuskopioidaan. Tässä ohjeessa kopioimme ajatettuna järjestelmäosion, joten laita ruksi järjestelmäosiosi kohdalle (tunnistat sen jos mm. Pri,Act. tai Pri -merkinnästä) ja Next -painike.
  ti13varmuuskopio03.png
 4. Seuraavaksi kerrotaan minne ja millä nimellä varmuuskopio tallennetaan. Koska teemme lisäävän varmuuskopion, eli lisäämme aikaisemmin tekemäämme täyteen varmuuskopioon vain muuttuneet tiedot, valitse Add to existing backup archive ja valitse sitten Select -painike.
  ti13lisaava01.png
 5. Valitse varmuuskopio, johon verrattuna muuttuneet tiedot otetaan ja valitse lopuksi OK -painike.
  ti13lisaava02.png
 6. Nyt jos asetukset ovat mieleiset, valitse Next -painike.
  ti13lisaava03.png
 7. Valitse seuraavaksi Options -painike.
  ti13ajastus02.png
 8. Seuraavaksi valitsemme kuinka usein ja mihin aikaan varmuuskopiointi suoritetaan.

  Tässä ohjeessa valitsemme joka kolmas päivä kello 19 tapahtuvan varmuuskopioinnin, joten valitse Scheduling -kohdasta valinta Daily. Valitse sitten Run this task daily -kohdasta ajankohdaksi Start at: 19:00, ja aseta Every: 3 days, jolloin tehtävä ajetaan vain joka kolmas päivä.

  Jos käytät päivittäisessä käytössä normaalia käyttäjätiliä, kerro Run with credentials -kohdassa järjestelmävalvojan tunnus kohtaan User name ja salasana kohtaan Password.

  Lopuksi valitse Proceed -painike.
  ti13ajastus03.png
 9. Näet nyt Task & log -sivun Scheduled tasks -välilehdellä tekemäsi tehtävät. Task management -kohdassa näet suoritetut varmuuskopioinnin ja tulevat varmuuskopioinnit. Voit nyt sulkea True Imagen.
  ti13ajastus04.png

[takaisin sisällysluetteloon]

Lisää ohjeita


Näissä ohjeissani on käsitelty tärkeimmät True Imagen ominaisuudet, mutta True Image Home 2010 sisältää ominaisuuksia joista voisi olla sinulle kovastikin hyötyä, esim. Nonstop Backup, Online backup, Try&Decide, Consolidation, mahdollisuus käyttää Zip -fomraattia pakaukseen, mahdollisuus etsiä tiedostoja varmuuskopioista, tiedostojen/levyjen turvallinen tyhjentäminen yms. Näitä ei ole tässä ohjeessani käsitelty, eihän tarkoitukseni ole kirjoittaa ohjekirjaa uusiksi. Siksi suosittelen ehdottomasti lukemaan ohjekirjan.

Ohjekirjan löydät PDF -muodossa tästä: True Image Home 2010 User's guide

[takaisin sisällysluetteloon]

Acronis True Image Home 2010 Plus Pack

Acronis julkaisi samaan aikaan True Image 2010 build 6053:n kanssa maksullisen Acronis True Image Home 2010 Plus Pack -lisäosan, joka tuo joitain yritysversioiden ominaisuuksia kotikäyttöön tarkoitettuun True Image Home 2010 -versioon. Luonnollisesti Plus Pack vaatii vähintään True Image Home 2010 build 6053:n tai uudemman.

Lisää tietoa: Acronis True Image Home 2010 Plus Pack.

[takaisin sisällysluetteloon]

Ilmainen kevytversio True Imagesta

Seagaten ja Maxtorin kovalevyjen omistajilla on mahdollista saada käyttöönsä ilmainen, vanhenpaan True Imagen OEM -versioon pohjautuva kevytversio, joko DiscWizard tai MaxBlast 5. Valitettavasti itselläni ei ole näistä enempää tietoa, mutta varmasti ovat helppokäyttöisiä ja tutustumisen arvoisia ohjelmia.

[takaisin sisällysluetteloon]

Lisää tietoa:
Levykuva - mitä, miksi ja milloin?
Acronis True Image
True Image Home 2009 -ohje
True Image Home 11 -ohje

4.10.2009
(Yama)Neko
Security Check