[Sisällysluettelo]

HUOM! Tämä ohje on merkitty vanhentuneeksi/poistettavaksi! Ohjetta ei enää päivitetä.

True Image Home 2009 -ohjeTrue Image on maksullinen varmuuskopiointiohjelmisto Windowsille. Pääasiallinen tarkoitus on nimensä mukaisesti luoda levykuvia (disk image) eli täydellinen kopio esim. kovalevyosion rakenteesta ja sisällöstä, ja tämä mahdollistaa esim. järjestelmäosion palauttamisen varmuuskopiolta. Normaali tiedostopohjainen varmuuskopiointi ei välttämättä kopioi kaikkia järjestelmän tietoja talteen, joten siksi tarvitaan eri näkökulmasta varmistuksen toteuttava ohjelmisto.

Levykuva on erityisen kätevä silloin kun jotain menee pahasti pieleen. Kuvitellaan tilanne, jossa haittaohjelma, osamaaton käyttäjä tai vaikkapa levyrikko saa koneen siihen tilaan, että ainoastaan Windowsin uudelleenasennus on edessä. Tämähän vie aikaa ja vaivaa paljon, sillä vaikka Windowsin asentaisikin nopeasti, kaikkien käytettyjen ohjelmien asennus, asetusten kohdalleen saattamisesta puhumattakaan, vie työtunteja paljon. Jos sinulla on ajantasalla oleva levykuva, järjestelmä on toiminnassa parhaimmillaan 10-20 minuutissa, ja kaikki ohjelmat ja asetukset ovat kuten ennenkin.

Kuten mainittua, True Image on maksullinen ohjelma*, mutta verrattain edullinen, tällä hetkellä jos oston tekee US-dollareina, hinnaksi tulee veroineen 57.40 USD (euroina), päivitykselle 34.50 USD (euroina), ja on varmasti joka sentin arvoinen kun jotain ikävää pääsee tapahtumaan. Usein näkee esim. tietokonelehtien kansimedioissa vanhempia versioita True Imagesta ilmaiseksi, jotka ovat täysin päteviä tekemään varmuuskopioinnin ja palauttamisen, varsinkin versiot 10 ja 11 ovat hyviä versioita. Vistan kanssa kannattaa käyttää vain versiota 11 tai uudempaa, vaikka jotkin version 10 viimeisimmät buildit saattavat toimia hyvinkin (varaa silti Vistan asennus-CD käynnistyksen korjausta varten, jos käytät versiota 10 Vistassa).

Tässä ohjeessa on käytössä True Image Home 2009 ja se poikkeaa aikaisemmista versioista. Aikaisemmille versoille sopii tämä True Image Home 11 -ohje.

* Tätä versiota 2009, ei saa enää ostettua, mutta sen saattaa saada esim. tietotekniikka-aiheisten lehtien kansimedian mukana. Uusin versio True Imagesta on 2011 -versio, jonka ohjeet löydät tästä.

Acronis Rescue Media kannattaa luoda ensimmäiseksi, siltä varalta ettei kone joskus suostu käynnistymään normaalisti, eikä näin päästä Windowsin kautta käynnistämään True Imagea.

Ohjeessa olevista kuvista näet luonnollisen kokoiset versiot klikkaamalla kuvaa.


Sisällysluettelo:

 
Pikavinkki 1: Oletuksena* True Image Home 2009 jättäisi välikaikais- yms. tiedostoja (*.bak, *.~, *.tmp, *.tib) levykuvasta pois. Tämän on raportoitu rikkovan palautetussa järjestelmässä MS Office asennuksia.
Ottaessasi varmuuskopiota järjestelmäosiosta, ÄLÄ jätä mitään väliaikais- tms. tiedostoja pois.
Näissä ohjeissa on neuvottu miten toimia.

Uusimmissa buildeissa korjattu.
Pikavinkki 2: Eheytä levy ennen kokonaisen varmuuskopion ottoa, mutta älä eheytä muuten (usein ainakaan), näin lisäävät varmuuskopiot pysyvät kooltaan pieninä.
Pikavinkki 3: Jos True Image Homen käynnistys jumittuu pitkäksi aikaa ilmoitukseen Analyzin partitions, pysäytä ja poista käytöstä palvelu Tiedostolinkkijäljityksen asiakas (Distributed Link Tracking Client).
Pikavinkki 4: Nähdäksesi mikä True Image Home 2009 -versio sinulla on, paina Alt -näppäintä saadaksesi valikot esiin ja valitse Help -> About [kuva]
Pikavinkki 5: Asentamalla Bart PE & Safe Media -lisäosan (kts. ohjeet alla), voit lisätä True Imagen UBCD4Win -CD:lle.Acronis Rescue Median luonti CD:lle
Tässä osassa luomme Acronis Rescue Median CD:lle. Voit halutessasi luoda sen myös DVD:lle tai USB-muistille (jos koneesi BIOS tukee tätä). Acronis Rescue Median idea on, että voit käynnistää koneen sillä, esim. tilanteessa jossa kone ei enää muuten käynnisty.

Ohjeen 0 -vaihetta ei ole pakko suorittaa, mutta suosittelen tekemään sen.

0.
Rekisteröi True Image Home 2009, lataa 'Bart PE & Safe Media' ja asenna se ennen Acronis Rescue Media -CD:n luontia. Tämä mahdollistaa Rescue-CD:lle DOS -ympäristön siltä varalta, että normaalisti käytetty Linux ei toimi.

Tätä vaihetta ei ole pakko suorittaa, ja voit halutessasi hypätä suoraan varsinaiseen Rescue Median luontiin.

Eli mene osoitteeseen https://www.acronis.com/my/ ja kerro tietosi


Päästyäsi omalle tilillesi sisään, valitse Product Registration


Kirjoita (tai leikkaa & liimaa) sarjanumerosi kenttään ja paina lopuksi Register -painiketta.


Rekisteröinnin jälkeen valitse Registered Products


Valitse Acronis True Image 2009 Home ja sitten Bart PE & Safe Media


Asenna TrueImage2009Addons_s_en.msi
1. Käynnistä True Image.
2. Valitse Tools -valikosta Create Bootable Rescue Media.
3.
Bootable Media Builder -velho toivottaa tervetulleeksi, valitse Next -painike.

4. Valitse ne osat mitkä haluat Acronis Rescue Medialle asentaa.
Jos sinulla on muita Acronisin tuotteita, näkyvät ne sekä mahdolliset lisäosat (kuten esim. Safe Version, jonka saat Acronisin sivujen rekisteröidyistä tuotteista) näkyvät listassa myös. Valitse lopuksi Next -painike.
5. Jos olet saanut joskus ohjeet (esim. Acronisin tuelta) luoda Acronis Rescue Media tietyillä parametreilla (esim. quiet acpi=off noapic), voit kertoa ne, mutta muuten jätä Command-line parameters -kenttä tyhjäksi. Valitse lopuksi Next -painike.
6. Valitse kohdeasema jonne Acronis Rescue Media luodaan. Tässä ohjeessa poltamme suoraan CD:n, joten viimeistään tässä vaiheessa laita tyhjä CD polttavaan CD-asemaan, ja valitse CD-RW Drive.

Jos haluat tehdä erillisen ISO -tiedoston ja polttaa jollain toisella ohjelmalla CD:n, valitse ISO image.

Valitse lopuksi Next -painike.
7. Näet vielä yhteenvedon aiotuista toimista, ja jos ne ovat mieleiset, aloita valitsemalla Proceed -painike.
8.
Toimitus kestää hetken aikaa, saa lopuksi ilmoituksen kun luominen on valmis. Paina lopuksi OK -painike.
[takaisin sisällysluetteloon]
Varmuuskopiointi
Tässä ohjeessa otamme ensimmäisen varmuuskopion C -osiosta. Tätä varmuuskopiota voidaan sitten käyttää myös lisäävän varmuuskopion pohjana esim. ajastetussa varmuuskopioinnissa.
1. Käynnistä True Image.
2. Valitse Operations -valikosta Back Up.
3.
Ensiksi valitaan varmuuskopioitavan aineiston tyyppi.

Tässä ohjeessa varmuuskopioimme järjestelmäosion, joten valitse My Computer.
4.
Seuraavaksi valitaan mitkä osiot varmuuskopioidaan.

Tässä ohjeessa kopioimme järjestelmäosion, joten laita ruksi järjestelmäosiosi kohdalle
(tunnistat sen Pri,Act. -merkinnästä) ja Next -painike.
5. Seuraavaksi kerrotaan minne ja millä nimellä varmuuskopio tallennetaan.

Tässä ohjeessa teemme uuden, täyden varmuus varmuuskopion, joten valitse Create new backup archive -valinta, ja kerro sitten kohtaan Backup location minne ja millä nimellä varmuuskopio tallennetaan.

Valitse lopuksi Next -painike.
6.
Koska tässä otamme vain yhden uuden täyden varmuuskopion, emme luo samalla ajastettua varmuuskopiointia (ohjeet ajastukseen löydät toisaalta ohjeesta Ajastettu varmuuskopiointi).

True Image Home 2009 toimii hieman eri tavalla riippuen siitä, käytätkö Vistaa normaalilla käyttäjätilillä vain järjestelmävalvojan tilillä:
Normaali käyttäjätili: Valitse Scheduling -kohdasta Once only -valinta, ja kerro sitten Run with credentials -kohdassa järjestelmävalvojan tunnus kohtaan User name ja salasana kohtaan Password. Ajankohdalla ei ole väliä, joten jätämme sen koskematta. Valitse lopuksi Next -painike.
Järjestelmänvalvoja: Valitse Scheduling -kohdasta Do not schedule ja sitten Next -painike.
7.
Seuraavaksi valitaan varmuuskopioinnin tapa.
Full Täysi varmuuskopio, sopii ensimmäisen/yksittäisen varmuuskopion ottoon.
Incremental  Varmuuskopioidaan vain muutokset verrattuna edelliseen varmuuskopioon.
Suositeltavin vaihtoehto esim. ajastetussa varmuuskopioinnissa.
Differential Varmuuskopioidaan eroavaisuudet verrattuna täyteen varmuuskopioon.

Voit antaa oletuksena olevan valinnan Incremental (recommended) olla, sillä jos tämä on ensimmäinen täysi varmuuskopio, luodaan joka tapauksessa täysi varmuuskopio. Voit myös valita Full. Valitse sitten Next -painike.
8.
Tässä ohjeessa emme jätä mitään varmuuskopiosta pois*, joten poista valinnat kaikista kohdista ja valitse sitten Next -painike.

* Pois jättäminen voisi rikkoa palautetun järjestelmän MS Office asennuksen, siksi otamme kaiken talteen.
9.
Seuraavaksi voidaan valita erilaisia asetuksia (mm. salasana, pakkausaste yms.), valitsemme ainoastaan että varmuuskopio tarkistetaan onnistuneeksi varmuuskopioinnin lopuksi. Valitse Backup options -välilehdeltä Additional settings ja ruksaa Validate backup archive when it is created -valinta ja lopuksi Summary -painike.
10.
Lopuksi saat yhteenvedon valituista asetuksista, ja jos ne ovat mieleiset, ruksaa valinta Run task now ja aloita varmuuskopiointi valitsemalla Proceed -painike.
11.
Varmuuskopiointi kestää lähde- ja kohdeasemasta riippuen pitkäänkin, ole kärsivällinen.
Voit koska tahansa peruuttaa varmuuskopioinnin valitsemalla Cancel -painikkeen.
12.
Kun varmuuskopio on valmis, saat siitä ilmoituksen.
[takaisin sisällysluetteloon]
Palautus
Tässä ohjeessa palautamme varmuuskopion C -osiolle.

Tässä ohjeessa käytämme Acronis Rescue Mediaa (ohjeet Rescue Median luontiin), koska True Image Home 2009 ei Vistassa anna käynnistää palautusta normaalilta käyttäjätililtä. Toimenpiteenä se on hyvin samanlainen kuin se olisi Windowsista käynnistettäessä.

Ota huomioon se että joissakin tapauksissa levyasemien tunnukset voivat näkyä väärin (esim. C: -asema näkyy Acronis Rescue Medialta käynnistetyssä True Imagessa E: -asemana tms.). Tästä ei ole mitään haittaa kunhan tiedät mikä mikäkin osio oikeasti on, sillä levyn nimi näkyy kyllä oikein (esim. C: on usein System tms.). Esim. jos palautat C: -osion varmuuskopion osioon E: (jonka siis tiedät oikeasti olevan C:) niin Windowsin puolella levy on palautuksenkin jälkeen C: ja kaikki toimii.

HUOM!  Jos sinulla on vaikeuksia saada Acronis Rescue Mediaa toimimaan, esim. jos kone ei käynnisty sillä, voit kokeilla MustangPEBuilderilla luotua Rescue-CD:tä.
1. Laita Acronis Rescue Media (esim. CD) koneeseen ja käynnistä kone uudelleen.
2. Kun valikko ilmestyy, Valitse Acronis True Image.
Jos olet valinnut Acronis Rescue Mediaa tehdessä, että mukana on Full Version tai sinulla on asennettuna Safe version lisäosa, käytä joko Full version tai Safe version -vaihtoehtoa, riippuen kumpi sinulle sopii paremmin (esim. jos Full version ei lataudu, kokeile Safe version -vaihtoehtoa).
3.
Valitse Operations -valikosta Restore.
5.
Kerro Path: -kohtaan missä varmuuskopio sijaitsee ja valitse sitten Next -painike.
6.
Tässä ohjeessa palautamme koko varmistetun osion, joten valitse Restore whole disks and partitions ja sitten Next -painike.
7.
Valitse palautettavat osat. Tässä ohjeessa palautamme C -osion, joten valitse se ja lopuksi Next -painike.
8.
Seuraavaksi valitaan asetuksia palautettavalle osiolle.

Partition location -kohdassa kerrotaan se osio, johon varmuuskopio palautetaan. Yleensä tämä on automaattisesti oikein, mutta jos kohde on väärä, tai kohdassa lukee Not selected, valitse New location -linkki ja vaihda asetukset [kuva asetusikkunasta]
HUOM!  joissakin tapauksissa levyasemien tunnukset voivat näkyä väärin (esim. C: -asema näkyy Acronis Rescue Medialta käynnistetyssä True Imagessa E: -asemana tms.). Tästä ei ole mitään haittaa kunhan tiedät mikä mikäkin osio oikeasti on, sillä levyn nimi näkyy kyllä oikein (esim. C: on usein System tms.).

Partition type -kohdassa määritellään kohdeosion tyyppi, tämäkin on usein valmiiksi oikein. Jos kohdassa on vääränlaiset tiedot, voit muuttaa niitä valitsemalla Change default -linkki. Esim. jos olet palauttamassa järjestelmäosiota, tulee tyyppinä olla Primary ja Mark the partition as active [kuva asetusikkunasta]

Partition size -kohdassa voit halutessasi muuttaa kohdeosion kokoa Change default -linkistä.

Kun asetukset ovat mieleiset, valitse lopuksi Summary -painike.
9.
Lopuksi saat yhteenvedon valituista asetuksista, ja jos ne ovat mieleiset, aloita palauttaminen valitsemalla Proceed -painike.
10.
Palauttaminen kestää lähde- ja kohdeasemasta riippuen pitkäänkin, ole kärsivällinen.
11.
Kun palauttaminen on valmis, saat siitä ilmoituksen. Käynnistä kone uudelleen.
[takaisin sisällysluetteloon]
Lisäävä varmuuskopio
Kun varmuuskopio on luotu kerran, ei jatkossa välttämättä kannata ottaa enää kokonaan uutta varmuuskopiota vaan ainoastaan muuttuneet tiedot. Näin saadaan ikään kuin palautuspisteitä joihin mihin tahansa voidaan palauttaa. Ja suurin etu on tietenkin siinä, että varmuuskopioinnista tulee näin nopeampaa, ja sopii siten esim. ajastetuksi tehtäväksi.
1. Käynnistä True Image.
2. Valitse Operations -valikosta Back Up.
3.
Ensiksi valitaan varmuuskopioitavan aineiston tyyppi. Koska olemme aikaisemminkin varmuuskopioineet koko järjestelmäosion, otamme lisäävässä tilassa sille jatkoa, joten valitse valitse My Computer.
4.
Seuraavaksi valitaan mitkä osiot varmuuskopioidaan.

Tässä ohjeessa kopioimme järjestelmäosion, joten laita ruksi järjestelmäosiosi kohdalle
(tunnistat sen Pri,Act. -merkinnästä) ja Next -painike.
5.
Seuraavaksi kerrotaan minne ja millä nimellä varmuuskopio tallennetaan.

Koska teemme lisäävän varmuuskopion, eli lisäämme aikaisemmin tekemäämme täyteen varmuuskopioon vain muuttuneet tiedot, valitse Add to existing backup archive ja valitse sitten Select -painike.
6.
Valitse varmuuskopio, johon verrattuna muuttuneet tiedot otetaan ja valitse lopuksi OK -painike.
7. Nyt jos asetukset ovat mieleiset, valitse Next -painike.
8.
Koska tässä otamme vain yhden uuden lisäävän varmuuskopion, emme luo samalla ajastettua varmuuskopiointia (ohjeet ajastukseen löydät toisaalta ohjeesta Ajastettu varmuuskopiointi).

True Image Home 2009 toimii hieman eri tavalla riippuen siitä, käytätkö Vistaa normaalilla käyttäjätilillä vain järjestelmävalvojan tilillä:
Normaali käyttäjätili: Valitse Scheduling -kohdasta Once only -valinta, ja kerro sitten Run with credentials -kohdassa järjestelmävalvojan tunnus kohtaan User name ja salasana kohtaan Password. Ajankohdalla ei ole väliä, joten jätämme sen koskematta. Valitse lopuksi Next -painike.
Järjestelmänvalvoja: Valitse Scheduling -kohdasta Do not schedule ja sitten Next -painike.
9. Seuraavaksi valitaan varmuuskopioinnin tapa.
Full Täysi varmuuskopio, sopii ensimmäisen/yksittäisen varmuuskopion ottoon.
Incremental  Varmuuskopioidaan vain muutokset verrattuna edelliseen varmuuskopioon.
Suositeltavin vaihtoehto esim. ajastetussa varmuuskopioinnissa.
Differential Varmuuskopioidaan eroavaisuudet verrattuna täyteen varmuuskopioon.

Koska haluamme, että varmuuskopioida vain muuttuneet tiedot (verrattuna täyteen varmuuskopioon), valitse Incremental (recommended) -valinta ja sitten Next -painike.
10.
Tässä ohjeessa emme jätä mitään varmuuskopiosta pois*, joten poista valinnat kaikista kohdista ja valitse sitten Next -painike.

* Pois jättäminen voisi rikkoa palautetun järjestelmän MS Office asennuksen, siksi otamme kaiken talteen.
11.
Seuraavaksi voidaan valita erilaisia asetuksia (mm. salasana, pakkausaste yms.).

Valitsemme ainoastaan että varmuuskopio tarkistetaan onnistuneeksi varmuuskopioinnin lopuksi. Valitse Backup options -välilehdeltä Additional settings ja ruksaa Validate backup archive when it is created -valinta ja lopuksi Summary -painike.
12. Lopuksi saat yhteenvedon valituista asetuksista, ja jos ne ovat mieleiset, ruksaa valinta Run task now ja aloita varmuuskopiointi valitsemalla Proceed -painike.
13. Varmuuskopiointi ottaa oman aikansa, voit tehdä tällä välin jotain muuta.
14.
Kun varmuuskopio on valmis, saat siitä ilmoituksen.
[takaisin sisällysluetteloon]
Ajastettu varmuuskopio
Kun jotain ikävää lopulta tapahtuu, on kullan arvoista että varmuuskopiot ovat ajan tasalla, eikä esim. vuosi sitten otetut. Jotta ajantasaisuus olisi varmistettu, kannattaa työ automatisoida.

Ennen ajastettua varmuuskopiota tulee ottaa ensin yksi kokonainen varmuuskopio, johon verraten sitten ajastetusti varmuuskopioidaan muuttuneet tiedot. Näin saadaan ikään kuin palautuspisteitä joihin mihin tahansa voidaan palauttaa. Ja suurin etu on tietenkin siinä, että varmuuskopioinnista tulee näin nopeampaa.
1. Käynnistä True Image.
2. Valitse vasemmalta Task and Log -sivu, ja sitten Change Backup Tasks -painike.
3. Ensiksi valitaan varmuuskopioitavan aineiston tyyppi.

Tässä ohjeessa varmuuskopioimme järjestelmäosion, joten valitse My Computer.
4.
Seuraavaksi valitaan mitkä osiot varmuuskopioidaan.

Tässä ohjeessa kopioimme järjestelmäosion, joten laita ruksi järjestelmäosiosi kohdalle
(tunnistat sen Pri,Act. -merkinnästä) ja Next -painike.
5.
Seuraavaksi kerrotaan minne ja millä nimellä varmuuskopio tallennetaan.

Koska teemme lisäävän varmuuskopion, eli lisäämme aikaisemmin tekemäämme täyteen varmuuskopioon vain muuttuneet tiedot, valitse Add to existing backup archive ja valitse sitten Select -painike.
6.
Valitse varmuuskopio, johon verrattuna muuttuneet tiedot otetaan ja valitse lopuksi OK -painike.
7. Nyt jos asetukset ovat mieleiset, valitse Next -painike.
8.
Seuraavaksi valitaan kuinka usein ja mihin aikaan varmuuskopiointi suoritetaan.

Tässä ohjeessa valitsemme joka toinen päivä kello 19 tapahtuvan varmuuskopioinnin, joten valitse Scheduling -kohdasta valinta Daily. Valitse sitten Run this task daily -kohdasta ajankohdaksi 19:00, ja aseta Every: 2 days, jolloin tehtävä ajetaan vain joka toinen päivä.

Jos käytät päivittäisessä käytössä normaalia käyttäjätiliä, kerro järjestelmävalvojan tunnukset kohdassa Run with credentials -kohdassa järjestelmävalvojan tunnus kohtaan User name ja salasana kohtaan Password.

Lopuksi valitse Next -painike.
9.
Seuraavaksi valitaan varmuuskopioinnin tapa.
Full Täysi varmuuskopio, sopii ensimmäisen/yksittäisen varmuuskopion ottoon.
Incremental  Varmuuskopioidaan vain muutokset verrattuna edelliseen varmuuskopioon.
Suositeltavin vaihtoehto esim. ajastetussa varmuuskopioinnissa.
Differential Varmuuskopioidaan eroavaisuudet verrattuna täyteen varmuuskopioon.

Koska haluamme, että jatkossa varmuuskopioidaan vain muuttuneet tiedot (verrattuna täyteen varmuuskopioon), valitse Incremental (recommended) -valinta ja sitten Next -painike.
10.
Tässä ohjeessa emme jätä mitään varmuuskopiosta pois*, joten poista valinnat kaikista kohdista ja valitse sitten Next -painike.

* Pois jättäminen voisi rikkoa palautetun järjestelmän MS Office asennuksen, siksi otamme kaiken talteen.
11.
Seuraavaksi voidaan valita erilaisia asetuksia (mm. salasana, pakkausaste yms.).

Valitsemme ainoastaan että varmuuskopio tarkistetaan onnistuneeksi varmuuskopioinnin lopuksi. Valitse Backup options -välilehdeltä Additional settings ja ruksaa Validate backup archive when it is created -valinta ja lopuksi Summary -painike.
12.
Lopuksi saat yhteenvedon valituista asetuksista, ja jos ne ovat mieleiset, tallenna tehtävä valitsemalla Proceed -painike.

Jos haluat suorittaa tehtävän saman tien, ruksaa myös valinta Run task now, mutta tämä ei ole tarpeen tässä ohjeessa.
13.
Näet nyt Task and log -sivulla Scheduled tasks -välilehdellä tekemäsi tehtävät.

Task and event log -kohdassa näet suoritetut varmuuskopioinnin ja tulevat varmuuskopioinnit.

Voit nyt sulkea True Imagen.
[takaisin sisällysluetteloon]Hallitse varmuuskopioita

True Imagen tekemiä varmuuskopiotiedostoja on aikaisemmin voinut poistaa esim. Resurssienhallinnalla. Tässäkin on tullut muutos. True Image Home 2009 tekemiä varmuuskopiotiedostoja ei saa mennä itse poistamaan, vaan ne tulee poistaa True Imagen kautta, koska tiedot varmuuskopioista tallennetaan True Imagen tietokantaan.

Toisaalta nyt on mahdollista esim. nimetä uudelleen yksittäisiä varmuuskopioita (itse tiedostonimi ei muutu). Tästä on apua esim. kun halutaan muistaa missä tilanteessa kyseinen varmuuskopio on otettu.

Tässä ohjeessa

Varmuuskopioiden poisto

1. Käynnistä True Image.
2. Valitse Home -sivulta Manage and Restore.
3.
Valitse se varmuuskopio tiedosto jonka haluat poistaa, ja valitse hiiren oikealla Remove from Disk (tai ylhäältä Remove -painike).

HUOM! Jos valitun tiedoston jälkeen on otettu varmuuskopiota, myös ne poistetaan.
4. Valitse Next -painike.
5.
Saat lopuksi yhteenvedon poistettavista tiedostoista. Aloita poisto valitsemalla Proceed -painike.
6. Saat ilmoituksen kun operaatio on valmis.
[takaisin tämän osion alkuun]
[takaisin sisällysluetteloon]

Varmuuskopioiden uudelleen nimeäminen

1. Käynnistä True Image.
2.
Valitse Backup and Restore -sivu ja valitse All backup -välilehdeltä haluamasi varmuuskopio ja sitten hiiren oikealla Rename.
3. Anna varmuuskopiolle jokin tilannetta hyvin kuvaava nimi ja paina Enter.
4.
Kuten huomaat, itse tiedostonimi ei muutu, mutta listasta tulee selkeämpi kun näkee missä tilanteessa varmuuskopio on otettu.
[takaisin tämän osion alkuun]
[takaisin sisällysluetteloon]Lisää ohjeita

Tässä ohjeessa on käsitelty tärkeimmät True Imagen ominaisuudet, mutta True Image Home 2009 sisältää ominaisuuksia joista voisi olla sinulle kovastikin hyötyä, esim. Try&Decide (kokeile ja päätä hauluatko muutokset pysyväksi vai ei) consolidation (eli mahdollisuus automaattisesti hallita varmuuskopioiden viemää tilaa/määrää), mahdollisuus käyttää Zip -fomraattia pakaukseen, mahdollisuus etsiä tiedostoja varmuuskopioista, tiedostojen/levyjen turvallinen tyhjentäminen yms. Näitä ei ole tässä ohjeessani käsitelty, eihän tarkoitukseni ole kirjoittaa ohjekirjaa uusiksi. Siksi suosittelenehdottomasti lukemaan ohjekirjan.

Ohjekirjan löydät PDF -muodossa tästä: True Image Home 2009 User's guide

[takaisin sisällysluetteloon]Ilmainen kevytversio True Imagesta

Seagaten ja Maxtorin kovalevyjen omistajilla on mahdollista saada käyttöönsä ilmainen, vanhempaan True Imagen OEM -versioon pohjautuva kevytversio, joko DiscWizard tai MaxBlast 5. Valitettavasti itselläni ei ole näistä enempää tietoa, mutta varmasti ovat helppokäyttöisiä ja tutustumisen arvoisia ohjelmia.

[takaisin sisällysluetteloon]


Lisätietoa
Levykuva - mitä, miksi ja milloin?
Acronis True Image
True Image Home 2011 -ohje
True Image Home 2010 -ohje
True Image Home 2009 -asennus Vistaan
MustangPEBuilder for Acronis True Image Home 2009
True Image Home 11 -ohje

24.10.2008
(Yama)Neko