[Sisällysluettelo]

HUOM! Tämä ohje on merkitty vanhentuneeksi/poistettavaksi! Ohjetta ei enää päivitetä.

True Image Home 11 -ohje

True Image on maksullinen varmuuskopiointiohjelmisto Windowsille. Pääasiallinen tarkoitus on nimensä mukaisesti luoda levykuvia (disk image) eli täydellinen kopio esim. kovalevyosion rakenteesta ja sisällöstä, ja tämä mahdollistaa esim. järjestelmäosion palauttaminen varmuuskopiolta. Normaali tiedostopohjainen varmuuskopiointi ei välttämättä kopioi kaikkia järjestelmän tietoja talteen, joten siksi tarvitaan eri näkökulmasta varmistuksen toteuttava ohjelmisto.

Kuten mainittua, True Image on maksullinen ohjelma*, mutta verrattain edullinen ja on varmasti joka sentin arvoinen kun jotain ikävää pääsee tapahtumaan. Usein näkee esim. tietokonelehtien kansimedioissa vanhempia versioita True Imagesta ilmaiseksi, jotka ovat täysin päteviä tekemään varmuuskopioinnin ja palauttamisen, varsinkin vanhemmissa Windows-versioissa. Vistan kanssa kannattaa käyttää vain versiota 11, vaikka jotkin version 10 viimeisimmät buildit saattavat toimia hyvinkin (varaa silti Vistan asennus-CD käynnistyksen korjausta varten, jos käytät versiota 10 Vistassa).

Tässä ohjeessa on käytössä True Image 11 home ja se voi poiketa hieman sinun käytössäsi olevasta versiosta, mutta perusasiat (esim. Rescue-CD:n luonti, varmuuskopiointi, palauttaminen, ajoitetun varmistuksen luominen) ovat samankaltaisia.

* Tätä versiota 11, ei saa enää ostettua, mutta sen saattaa saada esim. tietotekniikka-aiheisten lehtien kansimedian mukana. Uusin versio True Imagesta on 2011 -versio, jonka ohjeet löydät tästä.


Acronis Rescue Media kannattaa luoda ensimmäiseksi, siltä varalta ettei kone joskus suostu käynnistymään normaalisti, eikä näin päästä Windowsin kautta käynnistämään True Imagea.

Ohjeessa olevista kuvista näet luonnollisen kokoiset versiot klikkaamalla kuvaa.

Tässä ohjeessa:

Acronis Rescue Median luonti CD:lle
Tässä osassa luomme Acronis Rescue Median CD:lle.

Huom! Jos sinulla on käytössä True Image Home 11 ja olet rekisteröinyt tuotteesi, sinun kannattaa hakea Acronisin sivuilta SafeMedia plugin ja asentaa se ennen Acronis Rescue Media -CD:n luontia (My Account -> Registered Products -> Acronis True Image 11 Home Upgrade (English) -> Download SafeMedia plugin) joka mahdollistaa Rescue-CD:lle DOS -ympäristön siltä varalta että normaalisti käytetty Linux ei toimi (esim. tämän ohjeen varmuuskopionnin ja palauttamisen kuvat on otettu Virtual PC:llä jossa normaali Linux -ympäristö ei jostain syystä toiminut).
1. Käynnistä True Image.
2. Valitse Tools -valikosta Create Bootable Rescue Media.
3.
Bootable Media Builder -velho toivottaa tervetulleeksi, valitse Next -painike.
4. Valitse ne osat mitkä haluat Acronis Rescue Medialle asentaa.
Jos sinulla on muita Acronisin tuotteita, näkyvät ne sekä mahdolliset lisäosat (kuten esim. Save Version, jonka saat Acronisin sivujen rekisteröidyistä tuotteista) näkyvät listassa myös. Valitse lopuksi Next -painike.
5. Jos olet saanut joskus ohjeet (esim. Acronisin tuelta) luoda Acronis Rescue Media tietyillä parametreilla (esim. quiet acpi=off noapic), voit kertoa ne, mutta muuten jätä Command-line parameters -kenttä tyhjäksi. Valitse lopuksi Next -painike.
6. Valitse kohdeasema jonne Acronis Rescue Media luodaan. Tässä ohjeessa poltamme suoraan CD:n, joten viimeistään tässä vaiheessa laita tyhjä CD polttavaan CD-asemaan, ja valitse CD-RW Drive.

Jos haluat tehdä erillisen ISO -tiedoston ja polttaa jollain toisella ohjelmalla CD:n, valitse ISO image.

Valitse lopuksi Next -painike.
7. Näet vielä yhteenvedon aiotuista toimista, ja jos ne ovat mieleiset, aloita valitsemalla Proceed -painike.
8.
Toimitus kestää hetken aikaa, saa lopuksi ilmoituksen kun luominen on valmis. Paina lopuksi OK -painike.
[takaisin alkuun]


Varmuuskopiointi
Tässä ohjeessa otamme ensimmäisen varmuuskopion C -osiosta. Tätä varmuuskopiota voidaan sitten käyttää myös lisäävän varmuuskopion pohjana.
1. Käynnistä True Image.
2. Valitse Operations -valikosta Backup.
3.
True Imagen varmuuskopiointi-velho toivottaa tervetulleeksi, valitse Next -painike.
4.
Tässä ohjeessa kopioimme koko järjestelmäosion, joten valitse My Computer -valinta, ja sitten Next -painike.
5. Valitse Disk and partitions -valinta, ja sitten Next -painike.
6.
Valitse asema jonka haluat varmuuskopioida (tässä ohjeessa C-asema) ja valitse Next -painike.
7.
Tässä ohjeessa emme jätä mitään varmuuskopiosta pois, joten valitse suoraan Next -painike.
8.
Seuraavaksi kerrotaan ohjeeksi, että jos olet jo ennestään varmuuskopioinut valitun aseman (eli luonut täyden varmuuskopion, full backup), suositellaan otettavaksi joko muuttuneet tiedot (incremental, jolloin varmuuskopioidaan vain muutokset verrattuna edelliseen varmuuskopioon) tai eroavaisuudet (differential, jolloin varmuuskopioidaan eroavaisuudet verrattuna täyteen varmuuskopioon).

Koska tässä ohjeessa olemme luomassa uutta täyttä varmuuskopiota, emme valitse edellisiä varmuuskopioita.

Valitse OK -painike.
9.
Valitse kohdeasema (oltava joku muu kuin se mistä varmuuskopio otetaan) ja anna varmuuskopiolle nimi. Valitse lopuksi Next -painike.
10.
Seuraavaksi kysytään halutaanko luoda kokonaan uusi varmuuskopio (Create a new full backup archive), muuttuneet tiedot (Create an incremental backup) vai eroavaisuudet (Create a differential backup archive).

Koska luomme uutta varmuuskopiota, valitse Create a new full backup archive ja Next -painike.
11.
Haluamme hieman oletusasetuksista poikkeavat asetukset, joten valitse Set the options manually -valinta ja sitten Next -painike.
12.
Seuraavaksi voidaan valita erilaisia asetuksia (mm. salasana, pakkausaste yms.), valitsemme ainoastaan että varmuuskopio tarkistetaan onnistuneeksi varmuuskopioinnin lopuksi. Valitse vasemmalta listasta Additional settings ja valitse Validate backup archive... -valinta ja sitten Next -painike.
13.
Seuraavaksi voit kirjoittaa muistiin jotain tietoja jotka kenties haluat muistaa pidemmänkin ajan jälkeen, esim. salasanavihje jos olet asettanut varmuuskopiolle salasanan yms. Valitse lopuksi Next -painike.
14.
Lopuksi saat yhteenvedon valituista asetuksista, ja jos ne ovat mieleiset, aloita varmuuskopiointi valitsemalla lopuksi Proceed -painike.
15.
Varmuuskopiointi kestää lähde- ja kohdeasemasta riippuen pitkäänkin, ole kärsivällinen.
16.
Kun varmuuskopio on valmis, saat siitä ilmoituksen.
[takaisin alkuun]


Palautus
Tässä ohjeessa palautamme varmuuskopion C -osiolle.

Tässä ohjeessa käytämme Windows -versiota True Imagesta, mutta jos käytät Acronis Rescue Mediaa, ota huomioon se että joissakin tapauksissa levyasemien tunnukset voivat näkyä väärin (esim. C: -asema näkyy Acronis Rescue Medialta käynnistetyssä True Imagessa E: -asemana tms.). Tästä ei ole mitään haittaa kunhan tiedät mikä mikäkin osio oikeasti on, sillä levyn nimi näkyy kyllä oikein (esim. C: on usein System tms.). Esim. jos palautat C: -osion varmuuskopion osioon E: (jonka siis tiedät oikeasti olevan C:) niin Windowsin puolella levy on palautuksenkin jälkeen C: ja kaikki toimii.
1. Käynnistä True Image.
2. Valitse Operations -valikosta Recovery.
3.
True Imagen palautus-velho toivottaa tervetulleeksi, valitse Next -painike.
5.
Valitse varmuuskopio josta haluat palauttaa ja valitse Next -painike.
6.
Valitse ajankohta johon haluat palauttaa ja valitse sitten Next -painike.
7.
Tässä ohjeessa palautamme koko varmistetun osion, joten valitse Restore disks or partitions -valinta ja sitten Next -painike.
7.
Valitse palautettavat osat. Tässä ohjeessa palautamme C -osion, joten valitse se ja lopuksi Next -painike.
8.
Kerro minne varmuuskopio palautetaan. Tässä ohjeessa palautamme C -osion, joten valitse se ja lopuksi Next -painike.
9.
Kerro palautettavan osion tyyppi. Tässä ohjessa palautamme C -osion, jolla käyttöjärjestelmä, joten valitse Active -valinta ja sitten Next -painike.
10.
Kerro osion koko ja sijainti. Koska palautamme varmuuskopiota samalle osiolle josta se on otettukin, emme muuta asetuksia vaan valitsemme Next -painikkeen.
11.
Valitse levyaseman tunnus palautettavalle osiolle, esimerkissämme se on C joten valitse Yes, I want to assign... -valinta ja pudotusvalikosta C ja sitten Next -painike.
12.
Palautus-velho tarjoaa mahdollisuutta palauttaa jokin toinenkin osio tai asema, mutta tässä ohjeessa emme palauta muita osioita/asemia, valitse No, I do not -valinta ja sitten Next -painike.
13.
Lopuksi saat yhteenvedon valituista asetuksista, ja jos ne ovat mieleiset, aloita palauttaminen valitsemalla Proceed -painike.
14.
Tässä vaiheessa kone on käynnistettävä uudelleen, joten valitse Reboot -painike.
14. Koneen käynnistyttyä palautus alkaa välittömästi.
15.
Kun palauttaminen on valmis, saat siitä ilmoituksen. Käynnistä kone uudelleen.
[takaisin alkuun]


Lisäävä varmuuskopio
Kun varmuuskopio on luotu kerran, ei jatkossa välttämättä kannata ottaa enää kokonaan uutta varmuuskopiota vaan ainoastaan muuttuneet tiedot. Näin saadaan ikään kuin palautuspisteitä joihin mihin tahansa voidaan palauttaa. Ja suurin etu on tietenkin siinä, että varmuuskopioinnista tulee näin nopeampaa, ja sopii siten esim. ajastetuksi tehtäväksi.
1. Käynnistä True Image.
2. Valitse Operations -valikosta Backup.
3.
True Imagen varmuuskopiointi-velho toivottaa tervetulleeksi, valitse Next -painike.
4.
Koska olemme aikaisemminkin varmuuskopioineet koko järjestelmäosion, otamme lisäävässä tilassa sille jatkoa, joten valitse My Computer -valinta, ja sitten Next -painike.
5. Valitse Disk and partitions -valinta, ja sitten Next -painike.
6.
Valitse asema jonka haluat varmuuskopioida (tässä ohjeessa C-asema) ja valitse Next -painike.
7.
Tässä ohjeessa emme jätä mitään varmuuskopiosta pois, joten valitse suoraan Next -painike.
8.
Seuraavaksi kerrotaan ohjeeksi, että jos olet jo ennestään varmuuskopioinut valitun aseman (eli luonut täyden varmuuskopion, full backup), suositellaan otettavaksi joko muuttuneet tiedot (incremental, jolloin varmuuskopioidaan vain muutokset verrattuna edelliseen varmuuskopioon) tai eroavaisuudet (differential, jolloin varmuuskopioidaan eroavaisuudet verrattuna täyteen varmuuskopioon).

Tässä ohjeessa olemme luomassa lisäävää varmuuskopiota jossa siis on vain muuttuneet tiedot.

Valitse OK -painike.
9.
Valitse aikaisemmin luomasi varmuuskopio ja paina Next -painiketta.
10.
Valitse Create an incremental backup -valinta ja sitten Next -painike.
11.
Haluamme hieman oletusasetuksista poikkeavat asetukset, joten valitse Set the options manually -valinta ja sitten Next -painike.
12.
Seuraavaksi voidaan valita erilaisia asetuksia (mm. salasana, pakkausaste yms.), valitsemme ainoastaan että varmuuskopio tarkistetaan onnistuneeksi varmuuskopioinnin lopuksi. Valitse vasemmalta listasta Additional settings ja valitse Validate backup archive... -valinta ja sitten Next -painike.
13.
Seuraavaksi voit kirjoittaa muistiin jotain tietoja jotka kenties haluat muistaa pidemmänkin ajan jälkeen, esim. salasanavihje jos olet asettanut varmuuskopiolle salasanan yms. Jätämme tämän tyhjäksi tällä kertaa. Valitse lopuksi Next -painike.
14.
Lopuksi saat yhteenvedon valituista asetuksista, ja jos ne ovat mieleiset, aloita varmuuskopiointi valitsemalla lopuksi Proceed -painike.
15.
Varmuuskopiointi ottaa oman aikansa, voit tehdä tällä välin jotain muuta.
16. Kun varmuuskopio on valmis, saat siitä ilmoituksen.
[takaisin alkuun]


Ajastettu varmuuskopio
Kun jotain ikävää lopulta tapahtuu, on kullan arvoista että varmuuskopiot ovat ajantasalla eikä esim. vuosi sitten otetut. Jotta ajantasaisuus olisi varmistettu, kannattaa työ automatisoida.

Ennen ajastettua varmuuskopiota tulee ottaa ensin yksi kokonainen varmuuskopio, johon verraten sitten ajastetusti varmuuskopioidaan muuttuneet tiedot. Näin saadaan ikään kuin palautuspisteitä joihin mihin tahansa voidaan palauttaa. Ja suurin etu on tietenkin siinä, että varmuuskopioinnista tulee näin nopeampaa.
1. Käynnistä True Image.
2. Valitse Tools -valikosta Management josta Manage Tasks.
3. Valitse Tasks -laatikosta Create New Task.
4.
Ajastetun varmuuskopioinnin -velho toivottaa tervetulleeksi, valitse Next -painike.
5.
Seuraavaksi kysytään tehtävän tyyppi, valitse Backu up, ja valitse sitten Next -painike.
6.
Koska olemme aikaisemminkin varmuuskopioineet koko järjestelmäosion, otamme lisäävässä tilassa sille jatkoa, joten valitse My Computer -valinta, ja sitten Next -painike.
7. Valitse Disk and partitions -valinta, ja sitten Next -painike.
8.
Valitse asema jonka haluat varmuuskopioida (tässä ohjeessa C-asema) ja valitse Next -painike.
9.
Tässä ohjeessa emme jätä mitään varmuuskopiosta pois, joten valitse suoraan Next -painike.
10.
Seuraavaksi kerrotaan ohjeeksi, että jos olet jo ennestään varmuuskopioinut valitun aseman (eli luonut täyden varmuuskopion, full backup), suositellaan otettavaksi joko muuttuneet tiedot (incremental, jolloin varmuuskopioidaan vain muutokset verrattuna edelliseen varmuuskopioon) tai eroavaisuudet (differential, jolloin varmuuskopioidaan eroavaisuudet verrattuna täyteen varmuuskopioon).

Tässä ohjeessa olemme luomassa ajoitettua ja lisäävää varmuuskopiota jossa siis on vain muuttuneet tiedot.
11.
Valitse aikaisemmin luomasi kaiken sisältävä varmuuskopio ja paina Next -painiketta.
12.
Valitse Create an incremental backup -valinta ja sitten Next -painike.
13.
Jos annoit ensimmäisen päävarmuuskopiolle salasanan, kerro se tähän, muuten jätä tyhjäksi, valitse ja sitten Next -painike.
14.
Haluamme hieman oletusasetuksista poikkeavat asetukset, joten valitse Set the options manually -valinta ja sitten Next -painike.
15.
Seuraavaksi voidaan valita erilaisia asetuksia (mm. salasana, pakkausaste yms.), valitsemme ainoastaan että varmuuskopio tarkistetaan onnistuneeksi varmuuskopioinnin lopuksi. Valitse Additional settings -välilehdeltä valinta Validate backup archive... ja sitten Next -painike.
16.
Seuraavaksi voit kirjoittaa muistiin jotain tietoja jotka kenties haluat muistaa pidemmänkin ajan jälkeen, esim. salasanavihje jos olet asettanut varmuuskopiolle salasanan yms. Jätämme tämän tyhjäksi tällä kertaa. Valitse lopuksi Next -painike.
17.
Valitse ajankohta jolloin varmuuskopio otetaan, tässä esimerkissä valitaan joka päivä, eli valitse Daily -valinta ja sitten Next -painike.
18.
Kerro kellonaika jolloin varmuuskopio otetaan, tässä esimerkissä valitaan 19:00, sekä että tehtävä ajetaan joka toinen päivä eli kerro Start time -kenttiin 19 ja 00, sekä Perform this task -kohtaan Every 2 days. Valitse lopuksi sitten Next -painike.
19.
Jos käytät rajoitettua/normaalia käyttäjätiliä päivittäisessä käytössä, sinun tulee tähän kertoa järjestelmävalvojan tunnukset (True Image ajetaan siis järjestelmävalvojan oikeuksin). Jos käytät järjestelmänvalvojan tiliä muutenkin, jätä kentät niin kuin oletuksena ovatkin, ja valitse sitten Next -painike.
20.
Lopuksi saat yhteenvedon valituista asetuksista, ja jos ne ovat mieleiset, valitse lopuksi Proceed -painike.
21. Saat vielä ilmoituksen että ajoitetun varmuuskopion luonti onnistui.
22.
Lopuksi anna tehtävälle vielä jokin nimi ja ajoitettu varmuuskopiointi on valmis käyttöön.
[takaisin alkuun]

Lisätietoa
Levykuva - mitä, miksi ja milloin?
Acronis True Image
True Image Home 2011 -ohje
True Image Home 2010 -ohje
True Image Home 2009 -ohje

3.5.2008
(Yama)Neko