HUOM! Kyseessä taitaa olla kuollut tuote, sillä ongelmatilanteessa et saa mitään vastausta tuelta. ÄLÄ SIIS MISSÄÄN TAPAUKSESSA OSTA KREDIITTEJÄ!

Taustaksi: Olen yrittänyt ottaa Track&Protectin tekijöihin yhteyttä, sillä huomasin että ohjelma ei suojastaan huolimatta estä esim. Nokia Kaupasta asentamista. Olen myös yrittänyt kirjoittaa Track&Protectin foorumille, mutta sinne ei saa viestejä läpi kuukausien jälkeenkään. Samalla huomasin ettei foorumille muutenkaan näytä tulevan viestejä, joten olisiko toiminta loppunut.

- neko 24.12.11

Tämä ohje on merkitty vanhentuneeksi/poistettavaksi! Ohjetta ei enää päivitetä.

Track&Protect - suo­jaa ja etä­hal­lit­se mat­ka­pu­he­lin­ta­si

Niin ikävää kuin älypuhelimen kadottaminen onkin, uuden laitteen saa rahalla mutta puhelimen mukana menevät tiedot saattavat olla laitettakin arvokkaampia. Niinpä on erittäin tärkeää, että kadonneeseen laitteeseen pääsee käsiksi etänä silloinkin kuin laite ei enää ole fyysisesti omassa hallinnassa.

Track&Protect on useammalle mobiilialustalle (tätä kirjoitettaessa Symbian, Android, MeeGo, Blackberry) saatava ilmainen ohjelma, jolla voidaan etänä mm. lukita laite, soittaa hälytysääntä, pyytää sijaintia, ottaa kameralla kuva (sekä etu- että takakameralla), kuunnella salaa puhelinta, pyyhkiä kaikki tiedot puhelimesta ja muistikortista. Ohjelma myös lähettää vaihdetusta SIM-kortista tiedot ennalta valittuun numeroon (esim. ystäväsi/puolisosi yms. puhelimeen).

Sen lisäksi että voit siis vielä hallita puhelintasi, tällaisen turvaohjelmiston asentaminen voi kannustaa puhelimen löytänyttä/varastanutta henkilöä palauttamaan puhelimen, varsinkin jos lupaat esim. löytöpalkkion.

Vain käyttö maksaa

Track&Protect ohjelma on siis ilmainen, ja se on valmiudessa ja suojaa puhelintasi ilmaiseksi, mutta itse erilaisten toimintojen etäkäyttö maksaa 1 krediitin / toiminto. Tämä on itse asiassa aika kätevää: voit asentaa ohjelman, mutta sinun tarvitsee maksaa käytöstä yhtään mitään, ellet joudu tositilanteeseen. Monesta muusta vastaavasta ohjelmistosta on maksettava, tarvitsit sitä oikeasti tai et.

Toki on suositeltavaa kokeilla eri toimintoja, joten kannattaa ostaa edes halvin paketti eli 5 euron maksava 10 krediitin paketti.
Krediittien ostominen.

Käyttöönottoon panostettu

Ohjelmiston käyttöönottoon on todella panostettu, harvoin on yhtä perusteellisesti selitetty eri toimet, myös suomenkielisenä. Asennusvelho kertoo vaihe vaiheelta mitä ollaan tekemässä ja myös luo käyttöönoton aikana tunnukset Track&Protectin sivustolle.
Asennukseen on panostettu huolellisella asennusvelholla.

Asennuksessa oli vain yksi ongelma: oma puhelinnumero on annettava kansainvälisellä suuntanumerolla, eli Suomessa alkuun tulee +358 (ja sitten ensimmäinen numero pois puhelinnumerosta ja loput perään, eli siis 040 123 4567 muuntuu muotoon +35840 123 4567). Ongelma syntyi siitä, että ainakin testatussa laitteessa ei ollut mahdollista kirjoittaa "+" -merkkiä vaan se oli valmiina kentässä ja numeron kirjoittaminen pyyhki "+" merkin pois! Ainoa miten sain ilmoitettua numeron oikein, oli kirjoittaa se muualla ja sitten kopioida ja liittää se ohjelman kenttään! Näin siis ainakin Nokia 701 ja Symbian Bellen kanssa.
Puhelinnumeron syöttämisessä oli hienoisia ongelmia.

Asetukset kuntoon

Asetuksista sen verran, että Track&Protect kannattaa siis asettaa käynnistymään automaattisesti. Kerro toisen puhelimen (esim. puoliso/ystävä tms.) numero siltä varalta että puhelimeen vaihdetaan SIM-kortti jolloin tiedot lähetään tähän määriteltyyn numeroon. Aseta soittopyyntö webistä sekä salasanan tarkistus muutaman kerran päivässä (valittavissa pois, 1, 2 tai 3 päivässä) jolloin puhelin lukittuu automaattisesti valitsemasi määrän verran päivässä.
Asetukset kannattaa asettaa huolella.

Ohjelman asennuksen poiston estäminen on luonnollisesti ehdoton valinta, sillä estetään Track&Protectin poistaminen laitteesta ilman salasanaa. Tästä tosin on se sivuoire, että aina poistaessa tai asentaessa jotain ohjelmaa, Track&Protect kysyy salasanaa. Toisaalta tämä on hyvä asia, suojaahan se asentamasta vaikka jotain haitallista ohjelmaa puhelimeesi.
Asentaminen/poistaminen vaatii salasanan.

HUOM! Track&Protectissa on bugi ja se antaa asentaa ohjelmia Nokia Kaupasta, vaikka asennuksen poisto (ja sitä kautta myös asentaminen) olisi asetettu päälle. Track&Protect toki kysyy salasanaa Nokia Kaupasta asennettaessa, mutta ohjelma asentuu vaikkei salasanaa annakaan. Tämä on selkeä bugi ohjelmassa, josta olen yrittänyt raportoida Track&Protectin foorumilla mutta viestit ovat moderoitu eikä niitä ole hyväksytty näkyviin vielä muutaman viikonkaan jälkeen!

Track&Protect näyttää tarvittaessa omistajan tiedot ja esim. tiedon mahdollisesta löytöpalkkiosta. Tämä saattaa kannustaa pitkäkyntistä palauttamaan esim. "löytämänsä" puhelimen. Tämä onkin hyvä valinta, sillä jos Track&Protectin asetukset on oikein asetettu, ohjelmaa on vaikea poistaa puhelimesta, joten laite on ja pysyy lukittuna.
Yhteystiedot kannattaa kertoa jotta palauttaminen olisi mahdollista.

HUOM! Kun puhelin on lukittu, sillä voi soittaa vain kolmeen ennalta määrättyyn numeroon, jotka ovat omistajien tiedoissa määritelty.

Erittäin tärkeä huomio asetuksista!

Jotta Track&Protect toimisi oikein siinä tapauksessa että SIM-kortti vaihdetaan (varas esim. yrittää käyttää omaa korttiaan), on puhelimen oma SIM-kortin vaihdon lukitus asetettava pois päältä! Tämä siksi, että muuten puhelin vain lukittuu eikä Track&Protect ei pääse ajoon, jolloin et luonnollisesti saa yhteyttä puhelimeen.

Track&Protectin käyttäminen

Toisin kuin monia vastaavia ohjelmia, kuten esim. Guardian, Track&Protectia käytetään siis pääasiassa WWW-sivuston kautta. Se ei siis sisällä esim. mahdollisuutta käskyttää toisesta puhelimesta SMS-viestein. Tämä onkin ohjelman ainoa puute, jos asian sellaiseksi kokee.
Track&Protectia käytetään WWW-sivun kautta.

Toisaalta ohjelmassa on jotain uniikkeja toimintoja, kuten esim. kuvien otto sekä etukameralla (kätevää jotta esim. varas saattaa päätyä kuvaan) että takakameralla (voi katsella että missäs sitä ollaan). Myös omaa puhelintaan voi kuunnella ilman että varas tietää asiasta. Ohjelma ottaa etukameralla kuvan myös siinä tilanteessa, että salasanaa annetaan kolme kertaa väärin. Tämä on hyvä toiminto, koska luultavasti juuri tässä tilanteessa saadaan käyttäjän kasvoista kuva.
Eri toimintoja.