Topfieldin lai­te­oh­jel­mis­ton patchaus

Topfieldin digisovittimen laiteohjelmisto (firmware) on kaikkea muuta kuin täydellinen. Niinpä näppärät käyttäjät ovat tehneet lukuisia epävirallisia korjauksia/muutoksia (patch) Topfieldin laiteohjelmistoon. Listan saatavilla olevista muutoksista näet tästä listasta.

Patchit ovat tarkoitettu vanhemmille digisovittimille, esim. TF5100/TF500 jne. eivätkä ehkä toimi uusien HD-digisovittimien kanssa ollenkaan.

Tässä ohjeessa otetaan ensin varmuuskopio Topfieldin nykyisestä laiteohjelmistosta, sitten lisätään patcheja uuteen laiteohjelmistoon ja lopuksi siirretään patchattu laiteohjelmisto Topfieldiin. Tässä ohjeessa oletetaan, että Windowsissa tarvittava USB-ajuri on jo asennettu (saa Topfieldin sivuilta, tai esim. Antaresin mukana).

Tässä ohjeessa käytettävät ohjelmat ja tiedostot joita tarvitset.

HUOM! Koska suuri osa patcheista on vanhoja ja tarkoitettu ja testattu vanhemmilla laiteohjelmaversioilla, ne eivät välttämättä sovellu nykyisille laiteohjelmistoille. Noudatat tässä ohjeessa olevia neuvoja täysin omalla vastuullasi. Huonoimmillaan sinulla saattaa olla käsissäsi toimimaton Topfield, joten kannattaa kenties harkita ryhtyykö toimeen vai ei. Ainakin kannattaa noudattaa ohjetta varmuuskopioida Topfieldin vanha laiteohjelmisto siltä varalta että patchattu/uusi laiteohjelmisto toimii huonosti. Voit siirtää tällöin vanhan laiteohjelmiston noudattamalla uudelleen ohjeita kohdasta 15. eteenpäin.
 1. Ensiksi kannattaa kenties tarkistaa, mikä versio laiteohjelmistosta Topfieldissä tällä hetkellä on. Jos Topfieldistä löytyy kovin vanha ohjelmisto, kannattaa kenties Topfieldin sivulta tarkistaa onko uudempaa versiota saatavilla omalle laitteelle.

  Topfieldin laiteohjelmiston version näkee (ainakin TF500:ssa) painamalla Menu, ja sitten Tiedot ja sitten Vastaanottimen tila.
  Topfieldin laiteohjelmiston versio.
  Esim. yllä olevasta kuvasta selviää, että laiteohjelmiston versio on 3.40. Koska Topfieldin sivuilta löytyi uudempi versio, latasin ennakkoon uudemman version jonka sitten patchaamme. Näin saamme samalla uuden version laiteohjelmistosta (ja kenties vähemmän tai enemmän ongelmia).
 2. Kytke Topfield USB-kaapelilla PC:hen.
 3. Ennen kuin mitään muuta tehdään, kannattaa Topfieldin ProgramFiles\Auto Start -kansio nimetä uudelleen joksikin muuksi. Idea on siis se, että jos käytössä on automaattisesti käynnistyviä TAP-ohjelmia, ne poistetaan väliaikaisesti käytöstä, koska ne saattavat häiritä laiteohjelmiston siirtoa.

  Tässä ohjelmassa käytämme laiteohjelmiston siirtoon Top Set ohjelmaa, joten käynnistä Top Set ja valitse vasemmalta palkista File Manager ja navigoi ProgramFiles -kansioon ja valitse Auto Start -kansio ja hiiren kakkospainikkeella Rename. Muuta nimeä hieman, esim. tässä ohjeessa lisättiin kaksi alaviivaa (_) nimen eteen. Tämä estää Auto Startissa olevien TAP-ohjelmien käynnistymisen.
  Ensiksi Program files/Auto Start nimetään uudelleen.
  Jos et löydä Auto Start -kansiota, sinulla ei ole sitä ja voit siirtyä eteenpäin ohjeessa.
 4. Seuraavaksi otamme talteen nykyisen laiteohjelmiston siltä varalta, että uuden kanssa on jotain ongelmia.

  Valitse Top Setissä Tools/Backup firmware from receiver....
  Valitse Top Setissä Tools/Backup firmware from receiver...
 5. Aloittaaksesi siirron valitse Start -painike.
  Aloittaaksesi siirron valitse Start -painike.
 6. Top Set kysyy käynnistetäänkö laite uudelleen, valitse Kyllä.
  Top Set kysyy käynnistetäänkö laite uudelleen, valitse Kyllä.
 7. Top Set kertoo että laiteohjelmisto haettiin onnistuneesti. Valitse OK.
  Top Set kertoo että laiteohjelmisto haettiin onnistuneesti.
 8. Tallenna Topfieldistä haettu laiteohjelmisto jonnekin sopivalla nimellä, jotta löydät ja tunnistat sen tarvittaessa, siltä varalta että uuden patchatun ohjelmiston kanssa ilmaantuu ongelmia.

  Anna siis sopiva nimi ja valitse Tallenna -painike.
  Tallenna haettu laiteohjelmisto sopivaan paikkaan ja sopivalla nimellä, jotta löydät sen tarvittaessa.
 9. Top Set kysyy jälleen käynnistetäänkö laite uudelleen, valitse Kyllä.
  Top Set kysyy jälleen käynnistetäänkö laite uudelleen, valitse Kyllä.
 10. Nyt patchaamme laiteohjelmiston. FWPatcher ja patchit tulee olla samassa kansiossa. Samaan kansioon kannattaa sijoittaa myös patchattava laiteohjelmisto, vaikkei se pakollista olekaan.

  Pura siis FWPacther.zip ja PatchPackV2.zip samaan kansioon. PatchPackV2.zip sisältä joudut vielä siirtämään patchit saman kansion juureen, jotta FWPatcher ohjelma löytää ne.

  Tilanne tulisi olla siis suurinpiirtein kuten alla kuvassa, eli patchit, FWPatcher.exe ja patchattava laiteohjelmisto ovat kaikki samassa kansiossa.
  Pura kaikki tiedostot samaan kansioon.
 11. Kun patchit ja FWPatcher.exe ovat samassa kansiossa, käynnistä FWPatcher.

  FWPatcher kysyy ensin missä patchattava laiteohjelmisto on, valitse siis patchattava laiteohjelmisto ja valitse Avaa.
  Valitse patchattava laiteohjelmisto ja valitse Avaa.
  Patchattava laiteohjelmisto voi olla se mikä Topfield-laitteesta on noudettu tai sitten Topfieldin sivuilta haettu uudempi laiteohjelmisto.
 12. Seuraavaksi valitse ne patchit jotka haluat asentaa mukaan laiteohjelmistoon. Tietoa kustakin patchista löydät täältä: Topfield Patches.

  Kun olet valinnut kaikki haluamasi patchit, valitse lopuksi Apply -painike.
  Valitse haluamasi patchit ja lopuksi Apply -painike.
  Kannattaa asentaa vain ne patchit joita ajattelee todella tarvitsevansa. Topfieldin laiteohjelmisto ei ole tunnettu vakaudestaan sellaisenaankaan, eikä patchit aina suinkaan paranna tilannetta.

  Ne patchit joiden perässä lukee Not intended for this firmware ei voi asentaa valittuun laiteohjelmistoon.
 13. Seuraavaksi kysytään minne ja millä nimellä patchattu laiteohjelmisto tallennetaan. Anna jokin sopiva nimi, jotta tunnistat patchatun laiteohjelmiston ja valitse Tallenna -painike.
  Tallenna patchattu laiteohjelmisto jollain sopivalla nimellä.
  Jos patchaat Topfield-laitteesta noudetun laiteohjelmiston, pidä huolta että tallennat tämän patchatun laiteohjelmiston eri nimellä, jotta et tallentaisi laitteesta haetun päälle.
 14. FWPatcher kertoo lopuksi mitkä patchit lisättiin onnistuneesti. Valitse OK.
  FWPatcher kertoo mitkä patchit lisättiin.
 15. Nyt sitten on jännät paikat, siirrämme näet patchatun laiteohjelmiston Topfieldiin.

  Top Setissä valitse Tools/Transfer firmware to receiver....
  Valitse Tools/Transfer firmware to receiver...
 16. Valitse ensin patchattu laiteohjelmisto (1.) ja sitten aloita siirto valitsemalla Start -painike (2.).
  Aloita patchin siirto valitsemalla Start.
 17. Seuraavaksi kysytään jälleen käynnistetäänkö laite uudelleen, valitse Kyllä -painike.
  Seuraavaksi kysytään jälleen käynnistetäänkö laite uudelleen, valitse Kyllä -painike.
 18. Top Set kertoo laiteohjelmiston onnistuneesta siirrosta, ja kysyy käynnistetäänkö laite vielä kerran uudelleen, valitse Kyllä -painike.
  Top Set kertoo laiteohjelmiston onnistuneesta siirrosta, ja kysyy käynnistetäänkö laite vielä kerran uudelleen, valitse Kyllä -painike.
 19. Jos kohdassa 3. muutit ProgramFiles\Auto Start -kansion nimen, muuta se nyt takaisin, eli valitse ko. kansio ja sitten hiiren kakkospainikkeella Rename ja muuta nimeksi takaisin Auto Start.
  Muuta ProgramFiles/Auto Start -kansio takaisin alkup. nimelleen.
 20. Sulje ja käynnistä Topfield uudelleen. Tässä vaiheessa näet toimiiko Topfield uudella laiteohjelmistolla, ja mahdollisten asennettujen TAP-ohjelmien kanssa.
 21. Jos siirsit uuden laiteohjelmiston version, voit myös tarkistaa Topfieldistä että uusi versio on asennettu valitsemalla Topfieldistä Menu, ja sitten Tiedot ja sitten Vastaanottimen tila.
  Päivitetty laiteohjelmistoversio näkyy laitetiedoissa.
HUOM! Laitteesta varmuuskopioitua laiteohjelmistoa kannattaa säilyttää jonkin aikaa, sillä joskus mahd. ongelmat ilmaantuvat vasta pidemmän ajan kuluttua, kun laitetta on käytetty erilaisissa tilanteissa.