Topfieldin tal­len­teet vi­de­ok­si Ylen DVB-teks­ti­tyk­set u­po­tet­tu­na

Pitkään etsin tuloksetta ohjelmaa, jolla saisi Topfieldin tallenteet videoksi siten, että Ylen DVB-tekstitys olisi upotettu lopputuloksena syntyvään videoon. Tarkoitus olisi siis katsoa ohjelmia esim. älypuhelimen ruudulta. Googlettamalla asiaa löytyi jos jonkinlaista keskustelua ja ohjetta, mutta yksikään ei ottanut Ylen DVB-tekstitystä mukaan kuvaan. Esim. VLC osaa näyttää tekstit, samoin VideoReDo TVsuite osaa sisällyttää tekstit, jos tallennetaan .ts (Transport stream) -muotoon (hyödytön omassa tapauksessani). Mainio HandBrake, joka muuten osaa suoraan kääntää Topfieldin tallenteet kännyyn sopivaksi, ei sekään tajunnut DVB-tekstityksestä mitään.

Onneksi älysin kysyä Suomen parhaalta foorumilta, Murosta, apua ja vastaus löytyi kuin apteekin hyllyltä: XMedia Recode. Kiitokset jaska915, kunnia kuuluu hänelle, mutta ajattelin kirjoittaa tämän pienen ohjeen, jotta sinun ei tarvitsisi etsiä sopivaa ohjelmaa pidempään.

XMedia Recode osaa upottaa eli "polttaa", niin halutessa, Ylen DVB-tekstityksen mukaan videoon. Muunnos onnistuu muutenkin yhdellä kertaa, joten ohjelma on enemmän kuin suositeltava ja helppo. Varsinkin kun XMedia Recode on täysin ilmainen ohjelma.

Tässä ohjeessa oletetaan, että osaat siirtää tallenteita Topfieldistä PC:lle. Siirto onnistuu mainiosti esim. Antaresilla tai Topfieldin omalla Altairilla, kunhan sopiva USB-ajuri on asennettu.

 1. Lataa ja asenna XMedia Recode ellei sinulla jo sitä ole, ja käynnistä XMedia Recode.
  Tärkeä lisäys 29.11.14: Uusimmat versiot XMedia Recodesta eivät enää hallitse Ylen DVB -tekstityksiä. Viimeinen versio joka ymmärtää Ylen DVB -tekstityksien päälle on 3.1.8.8, jonka voit ladata onneksi tästä:
 2. Avaa Topfieldistä kopioimasi tallenne valitsemalla Open file -painike (tai File/Open file).
  Valitse 'Open file' -painike.
 3. Valitse Format -välilehdeltä Output format -kohdasta Profile -pudotusvalikosta Custom, ellei jo ole.

  Tarkista sitten että Format -pudotusvalikossa on MP4.

  Tarkista sitten että Video codec -kohdassa Codec -pudotusvalikossa on MPEG-4, ja Audio -kohdassa Codec -pudotusvalikossa AAC.
  Tarkista 'Format' -välilehden asetukset.
 4. Video -välilehdeltä tarkista, että Framerate -pudotusvalikossa on Keep original.
  Tarkista 'Video' -välilehden asetukset.
 5. Audio -välilehdeltä tarkista että haluamasi ääniraidan kohdalla on Modus -pudostusvalikossa Convert, ja Bitrate -pudostusvalikossa haluamasi arvo (esim. 128).
  Tarkista 'Audio' -välilehden asetukset.
 6. Subtitle -välilehdeltä valitaan miten toimitaan tekstitysten kanssa. Jos haluat upottaa tekstityksen mukaan videokuvaan, valitse haluamasi kieli vasemmanpuoleiselta Source -listalta (1.) ja tarkista sitten Mode -pudotusvalikosta että Render on valittuna (2.). Valitse lopuksi nuoli -painike (3.) siirtäksesi tekstityksen asetukset Output -listaan.

  Näin DVB-tekstitys on valittu poltettavaksi videoon kiinni.
  Valitse haluttu tekstitys.
 7. Nyt video on valmis muunnettavaksi, enää työ pitää siirtää työjonoon valitsemalla Add Job -painike (tai Edit/Add Job).
  Luo tehtävä työ valitsemalla 'Add job' -painike.
 8. Aloittaaksesi muunnoksen, valitse Encode -painike (tai File/Encode).
  Aloita muunnos valitsemalla 'Encode' -painike.
 9. Muunnos alkaa, ja pääikkuna katoaa. Eteneminen näkyy omassa ikkunassaan.
  Muunnos alkaa, ja pääikkuna katoaa. Eteneminen näkyy omassa ikkunassaan.
 10. Kun muunnos on valmis, pääikkuna palaa näkyviin ja saat ilmoituksen muunnoksen onnistumisesta.
  Muunnoksen valmistuttua pääikkuna palaa näkyviin.
 11. Tarkista vaikkapa Windows Media Playerillä, että videossa näkyvät tekstit (ei tarvitse valita, koska tekstit ovat siis "poltettu" kuvaan).
  Valmiista videosta on hyvä tarkistaa että siinä näkyvät tekstit.
  Näin videossa on Ylen DVB-teksitys upotettuna ja se voidaan katsoa vaikkapa puhelimessa.
  Valmista tuli.
HUOM! En todellakaan ole mikään ekspertti videoiden kanssa työskentelyssä, joten pahoittelut jos ohjeessa/valinnoissa on jotain virheitä/outouksia. Samasta syystä en käy kaikkia asetuksia tässä ohjeessa läpi, vain ne joiden ainakin luulen vaikuttavan lopputulokseen. Näillä asetuksilla olen kuitenkin saanut tehtyä omat videoni onnistuneesti.

Otan mielellään korjausehdotuksia ohjeiden palautussivun kautta palautetta tai sähköpostitse yamaneko@spamcop.net.