[Sisällysluettelo]

TeamViewer, helppoa etähallintaa

Joskus saattaa tulla tarve päästä kaverin tai tutun koneelle esim. auttamaan ongelman tms. kanssa. Jos välimatkaa on paria metriä enemmän, eikä huvita lähteä Suomen räntä-tuuli-talveen, tarvitaan etähallintaohjelmisto. Windows XP sisältää etätuen, mutta esim. Vistan Home ja Starter -versioihin ei voi muodostaa etäyhteyttä Windowsin omalla etätyöpöytäyhteydellä (niistä tosin voi muodostaa yhteyden muihin kuin Vistan Home ja Starter -versioihin).

TeamViewer on ilmainen (ei-kaupallisessa käytössä) ja ennen kaikkea helppokäyttöinen etähallintaohjelma. Ohjelma ei vaadi edes asennusta (toki usein auttavan kannattaa asentaa TeamViewer-täysversio). Autettavan tarvitsee hakea vain TeamViewer QuickSupport -ohjelma ja käynnistää se. Tämän jälkeen autettava kertoo TeamViewerin luomat tunnukset auttajalle, ja auttaja syöttää saamansa tunnukset omaan TeamViewer-täysversio -ohjelmaansa ja ottaa yhteyttä autettavan koneeseen. Nyt auttaja näkee autettavan näytön omassa näytössään ja pystyy näin käyttämään autettavan konetta.

TeamViewer 4 -version myötä tuli mahdolliseksi ottaa yhteys autettavaan WWW-selaimella, jolloin auttaja ei tarvitse mitään ylimääräistä ohjelmaa.

Auttajan ja autettavan välinen yhteys on salattu, joten kukaan muu ei pääse käyttämään autettavan konetta. Autettava näkee koko ajan ruudullaan mitä auttaja tekee.

Lisäys 17.6.2009: TeamViewer on saatavilla nyt myös suomeksi
- neko

Lisäys 2.12.2009: TeamVieweristä ilmestynyt versio 5, joka tuo mukanaan uusia ominaisuuksia:

- neko

Lisäys 5.1.2011: TeamVieweristä ilmestynyt versio 6.
Ohjeet käynevät edelleen tällekin versiolle, vaikka täysversion asennus, ja ohjelman ulkonäkö ovat hieman muuttuneet. Lisää tietoa: Changelog TeamViewer 6
- neko

Lisäys 25.12.2011: TeamVieweristä ilmestynyt versio 7.
Ohjeet käynevät edelleen tällekin versiolle, vaikka täysversion asennus, ja ohjelman ulkonäkö ovat hieman muuttuneet. Lisää tietoa: Changelog TeamViewer 7
- neko

Tässä ohjeessa:

HUOM! Ohjeet tehty TeamViewerin versiolle 4, mutta ne toimivat sellaisenaan myös uudenpien versioiden kanssa.
Huomaa myös, että uudemmalla TeamViewerillä pystyy ottamaan yhteyttä aikaisempiin versioihin, mutta aikaisemmat eivät pysty ottamaan yhteyttä uudempiin versioihin.

Ohjeet apua tarvitsevalle

Nämä ohjeet ovat sinulle, joka haluat etäapua joltain toiselta henkilöltä.

 1. Lataa TeamViewer QuickSupport -ohjelma (vaikka sinulla olisikin jo TeamViewer QuickSupport, kannattaa ladata viimeisin versio mahdollisten bugikorjauksien varalta).
 2. Käynnistä TeamViewer QuickSupport -ohjelma (ohjelma ei vaadi asennusta)

  HUOM! Muista antaa ohjelmalle lupa mennä internettiin, jos esim. palomuuriohjelmisto tätä sinulta kysyy.
 3. Kun ohjelman ikkunan alalaidassa on ilmoitus Valmis yhdistämään, ilmoita auttajalle (esim. puhelimessa) ensin ID- kentän numerot ja auttajan kysyessä lopuksi vielä Salasana -kentän numerot.

[takaisin alkuun]

Ohjeet auttajalle

Nämä ohjeet ovat sinulle, joka tarjoat etäapua jollekin toiselle henkilölle.
HUOM! Jos sinulla on TeamViewer -tili, voit ottaa etäyhteyden myöskin WWW-selaimella.

 1. Lataa TeamViewer-täysversio (vaikka sinulla olisikin jo TeamViewer-täysversio, kannattaa ladata viimeisin versio mahdollisten bugikorjauksien varalta).
  Vaihtoehtoisesti käynnistä jo ennestään asennettu TeamViewer, siirry kohtaan 3.
 2. Käynnistä TeamViewer_Setup_fi.exe, ohjelma aloittaa asennuksen valinnalla Asenna, mutta voit jättää asentamattakin valitsemalla valinnan Käynnistä.

  HUOM! Itse suosittelen asentamista, ohjelma ei vie paljon tilaa ja palomuurille ei tarvitse joka auttamiskerta kertoa lupia.
 3. Kirjoita Luo istunto -puolelle ensin apua tarvitsevan kertoma ID-numero ID-kenttään.
  Tarkista että Etätuki -valinta on valittuna.
  Lopuksi valitaan Yhdistä kumppaniin -painike.

  Hetken päästä kysytään vielä salasanaa, tähän auttaja kirjoittaa apua tarvitsevan kertomat Salasana -kentän numerot ja painaa lopuksi Kirjaudu sisään -painiketta.

  Tämän jälkeen autettavan kone on käytettävissä.

  Yhteyden aikana, etäyhteyden näytön yläreunassa palkki josta voi vaihtaa erilaisia asetuksia, kuten esim. kuvan laatua. Myös tiedostojen siirto, keskustelu yms. on mahdollista.

[takaisin alkuun]

Yhteys WWW-selaimella

TeamViewerin version 4 myötä tuli mahdollisuus ottaa etäyhteys autettavaan myös WWW-selaimella. Tällöin auttajan ei tarvitse asentaa mitään ohjelmistoja omalle koneelleen, riittää että sinulla on TeamViewer -tili (ilmainen) ja WWW-selain.

Jos sinulla ei jo ole TeamViewer -tiliä, voit luoda sen menemällä osoitteeseen http://login.teamviewer.com ja valitsemalla Sing Up -linkki ja antamalla pyydetyt tiedot sekä toimimalla ko. osoitteessa saatavien ohjeiden mukaan.

Yhteys selaimella tapahtuu seuraavasti:

 1. Kirjaudu tilillesi osoitteessa http://login.teamviewer.com
 2. Kirjoita TeamViewer-ID -kenttään apua tarvitsevan kertoma ID -numero ja Password -kenttään apua tarvitsevan kertoma password -numero.

  Valitse lopuksi Connect -painike.

  Nyt sinulla on etäyhteys käytettävissäsi.

[takaisin alkuun]

Pysyvä pääsy tietylle koneelle

Nämä ohjeet ovat edistyneemmille käyttäjille. Jos olet etäapua tarvitseva, löydät sinulle sopivat ohjeet tästä.

Jos TeamViewerin asentaa Windows -palveluna, voidaan määritellä pysyvä salasana jolla koneelle päästää aina tarpeen tullen, myös esim. koneen uudelleen käynnistyksen jälkeen. Tästä on apua esim. serveriä pitäville tms. Kannattaa tietenkin harkita, onko turvallista asettaa pysyvä pääsy koneelle, mutta jos tähän päädyt, aseta riittävän hyvä salasana pitämään ulkopuoliset pois. Voit testata salasanasi riittävyyttä esim. Microsoftin Password checker -sivulla.

Koneelle jolle halutaan pysyvä pääsy asennetaan TeamViewer (full version) ja joko asennusvaiheessa kerrotaan, että TeamViewer asennetaan palveluna, ja että se käynnistyy aina Windowsin käynnistyessa, tai jälkeenpäin valitsemalla Extrat -> Valinnat ja sitten Yleistä -välilehdellä ruksataan kohta Käynnistä TeamViewer Windowsilla, sekä kerrotaan Salasana -kenttään salasana ja Vahvista salasana -kenttään salasana toiseen kertaan, ja lopuksi OK. Nyt koneelle päästään etänä aina sen ollessa käynnissä, antamalla oikea ID-numero sekä salasana.

[takaisin alkuun]

Lisää tietoa:
TeamViewer
TeamViewer - suomenkieliset sivut
Ensimmäinen vaihe - lyhyitä ohjeita suomeksi
TeamViewer manual - PDF

4.2.2008
(Yama)Neko
Security Check