[Sisällysluettelo]
HUOM! Tämä ohje on merkitty vanhentuneeksi/poistettavaksi! Ohjeen ajantasaisuutta ei ole tarkistettu pitkään aikaan, eikä ohjetta enää päivitetä.

SyncBackSE - varmuuskopioi tärkeät tiedostosi

Tietoturvan suuri unohdettu on varmuuskopiointi. Vaikka ihmiset on saatu ymmärtämään palomuurien ja virustorjuntaohjelmistojen tärkeys, on varmuuskopiointi usein täysin retuperällä. Varmuuskopioitahan aletaan usein kaivata vasta sitten kun on jo myöhäistä. On tavallaan paradoksaalista, että kun tieto on menetetty, aletaan itkemään kuinka tämä "elintärkeä tieto" saataisiin takaisin. Jos kerran kyseessä on tärkeä tieto, miksei sitä kohdella arvolleen kuuluvasti? Olen joskus tällaisen viisaan tiivistyksen lukenut:

Jos tieto on tallessa vain yhdessä paikassa,
se ei ole tallessa!


Varmuuskopioinnissa on karkeasti kaksi eri osa-aluetta:

Järjestelmän varmuuskopiointi Käyttäjän tiedostot
Järjestelmän varmuuskopioinnissa pidetään huolta siitä, että tarpeen tullen koko järjestelmä voidaan palauttaa asennettuine ohjelmineen. Tähän on paras vaihtoehto ns. levykuva.  Sopivia ohjelmia ovat mm. levykuvaohjelmistojen ehdotonta aatelia oleva Acronis True Image (maksullinen) ja DriveImage XML (ilmainen).
Vaikka usein levykuva toki varmistaakin käyttäjän tiedostot (jos ne ovat samalla osiolla järjestelmän kanssa), on usein käyttäjän tiedostojen varmistaminen, ja varsinkin palauttaminen levykuvalla hieman hankalaa. Varmistamiseen sopivat paremmin siihen tehdyt ohjelmat, joita on lukusia mutta tässä esittelen suosikkini SyncBackSE. Valitettavasti SyncBackSE on maksullinen, vaikkakin edullinen (saatavilla ilmainen ja rajoitetuimmilla ominaisuuksilla varustettu SyncBack Freeware). Voit kokeilla maksullista versiota ilmaiseksi 30 päivää.
Tietenkään aina jako ei ole näin mustavalkoinen.

SyncBackSE on käyttäjän tiedostojen varmuuskopiointi/synkronointiohjelmisto, joka pieksee monet vastaavat mennen tullen ja palatessa. Koska ohjelma ja varmuuskopiointi aiheena on melkoisen laaja, tarkoitukseni ei ole tehdä tästä ohjetta, vaan esittelen vain joitain SyncBackSE:n ominaisuuksia. Varsinainen ohjekirja (pdf) neuvoo kattavasti ohjelman käytössä.

SyncBackSE:n ominaisuuksia ovat mm. synkronointi, versiointi, vain muuttuneiden tiedostojen kopiointi, FTP:lle ja verkkolevylle tallentaminen, Fast Backup -mahdollisuus, pakkaaminen ja AES-salaaminen, lukittujen/auki olevien tiedostojen kopiointi, ajastus, suodatus jne. Erilaisten profiilien teossa voi käyttää todella runsaasti erilaisia asetuksia. Vastaan ei ole tullut yhtään tilannetta, etteikö SyncBackSE olisi siihen taipunut.

HUOM!Suora tallennus CD/DVD -levyille on mahdollista vain SyncBackPro -versiossa. Tämä ei ole mielestäni kovin tärkeä ominaisuus, sillä CD/DVD -levyt ovat varsin hitaita, kankeita ja epävarmoja kohteita automaattiselle varmuuskopioinnille.

Varmuuskopioinnin kulmakiviä on automaattisuus. Jos varmuuskopiointi on  käsin tehtyä, on varmuuskopiot usein paljonkin myöhässä tilanteesta. Jos työskentelet ahkerasti päivittäin, vahingon tullessa voi hieman harmittaa jos varmuuskopiot ovat viikkoja sitten otetut. Eikö esim. tunnin välein otetut varmuuskopiot kuulosta paljon paremmalta?

SyncBackSE sisältää mainiot ominaisuudet ajankohtiin jolloin profiili ajetaan. Normaalien kellonaika/intervalli ajojen lisäksi voidaan määritellä vaikkapa että profiili ajetaan kun jokin tietty USB-massamuisti yhdistetään koneeseen.


Varmuuskopioiden versiointi, jossa aseteltavissa oleva määrä versioita säilytetään asetetun ajan. Varsin näppärää, jos halutaan että tallessa on myös mahdollisia edellisiä versioita.


Tärkeä ominaisuus on myös se, että kopioidu tieto varmistetaan oikein kopioiduksi. Tämä luonnollisesti hidastaa toimia hieman, mutta toisaalta on parempi että tieto on varmasti oikein kopioitu talteen kuin ettei tietoa hätätilanteessa saakaan palautettua.


Päätökseen mitä, miten ja minne kopioidaan on runsaasti vaihtoehtoja.


Kun SyncBackSE tekee automaattisesti työnsä, on kuvake ilmaisinalueella ainoa mitä ohjelmasta yleensä näet ja huomaat. SyncbackSE on kevyt ohjelma, joten kuormitusta ei ole juuri nimeksikään vaikka esim. kopioidun data tarkistus olisi käynnissä. Suosittelen lämpimästi, mutta kokeile toki itse ensin 30 päivää ilmaiseksi.

Ainoa puute SE -versiossa on SFTP:n puute, joka taas löytyy Pro -versiosta.Lisää tietoa:
SyncBackSE
SyncBackPro (edellistäkin laajempi versio)

7.10.2008
(Yama)Neko