HUOM! Tämä ohje on merkitty vanhentuneeksi/poistettavaksi! Ohjeen ajantasaisuutta ei ole tarkistettu pitkään aikaan, eikä ohjetta enää päivitetä.

Muok­kaa sis.dm tie­dos­to .sis muo­toon

Jotkin Nokia Kaupassa olevat tiedostot ovat OMA DRM (Digital Rights Management) pakatussa muodossa. Näitä .dm tunnisteisia tiedostoja ei käsittääkseni voi asentaa kuin puhelimen omalla Kauppa sovelluksella.

Miten sitten toimia, kun haluaa käyttää ns. download -tapaa (koska Nokia Kauppa ei tarjoa omalle laitteelle toimivaa versiota)? Tiedostoa ei voi asentaa Nokia Suitella, eikä puhelimeen siirretty tiedosto asennu sieltäkään.
.sis.dm tiedoston asentaminen ei onnistu kuin Kaupan kautta.

Onneksi ratkaisu on helppo. Tiedostoa on ensin hieman muokattava tietokoneella jollain HEX-editorilla ja tallennettava sitten .sis/.sisx tunnisteella (riippuen mitä se tiedostossa alunperinkin oli).

Tässä ohjeessa ladataan Nokia N8:lle sopiva SugarSync jonka Nokia Kauppa siis tarjoaa .dm tiedostona (SugarSync_117121.sis.dm), ja muokataan se sopivaan muotoon ilmaisella HEX-editorilla HxD (mikä tahansa muukin HEX-editori käy).

 1. Lataa .dm-muotoinen ohjelma Nokia Kaupasta tietokoneelle kuten tässä ohjeessa on selitetty: Lataa ja asenna Nokia Kaupasta tietokoneen avulla
  (tässä esimerkissä siis SugarSync)
 2. Lataa HxD ellei sinulla jo ole jotain sopivaa HEX-editoria. Ohjelmaa ei tarvitse asentaa, jos otat portable-paketin.

  Pura/asenna ja käynnistä HxD.
  Lataa/asenna HxD ja käynnistä se.
 3. Avaa lataamasi .dm tiedosto HxD-editoriin joko valitsemalla File/Open... ja sitten lataamasi .dm -tiedosto, tai yksinkertaisesti vain vetämällä ja pudottamalla .dm -tiedosto HxD-ikkunaan.
  Valitse File/Open ja valitse .dm tiedostosi.
 4. Maalaa tiedoston alusta ensimmäiseen z-kirjaimeen asti (z jää siis valinnan ulkopuolelle) ja valitse sitten Edit/Delete tai hiiren kakkospainikkeella Delete (tai paina Deleteä näppäimistöltä).
  Maalaa z-kirjaimeen asti ja valitse Edit/Delete.
 5. HxD pyytää vahvistusta, valitse OK -painike.
  Valitse OK.
 6. Valitse File/Save As....
  Valitse File/Save as....
 7. Tallenna tiedosto ilman .dm -tunnistetta eli pudota .dm nimestä pois. Tiedoston tunnisteeksi jää nyt joko .sis tai .sisx, riippuen siitä mitä se alunperinkin oli.
  Tallenna tiedosto ilman viimeistä .dm tunnistetta.
 8. Nyt tiedoston voi joko siirtää puhelimeen ja asentaa sieltä käsin, tai asentaa Nokia Suitella.
  Nyt tiedosto on valmis asennettavaksi.
  Tiedosto asentuu nyt ja ohjelman saa käyttöön.
HUOM! Täysin oikopäätä ei kannata mennä asentamaan ohjelmia. Osa ohjelmista saattaa olla hyvästä syystä katsottu epäsopivaksi laitteesi kanssa. Yleensä kannattaa pitää puhelimen varmuuskopioinnit ajan tasalla ennen asennuksiin ryhtymistä!