Shotty - help­po­a ku­va­kaap­paus­ta ja ku­va­pal­ve­luun lä­het­tä­mis­tä

Olen kirjoittanut jo parikin ohjetta kuvakaappausten tekemisestä, toimesta joka on varsin yksinkertainen mutta silti joillekin niin kovin vaikea. Nyt kun vastaan tuli suorastaan mainio ohjelma kuvakaappausten ottamiseen, oli pakko kirjoittaa vielä yksi ohje kuvakaappauksen ottamisesta ja kaapatun kuvan lähettämisestä kuvapalveluun.

Shotty on ilmainen kuvakaappausohjelma, jossa on kaksi erinomaista ominaisuutta, joilla se erottautuu lukuisista kilpailijoistaan. Ensiksi, se sisältää mahdollisuuden kaapata Aero-ikkunan läpinäkyvyyden ja varjon (kun käytössä on PNG-kuvaformaatti), ominaisuus jota on näkynyt lähinnä maksullisissa ohjelmissa kuten Window Clippings. Toiseksi, se sisältää helpon tavan lähettää kaapattu kuva johonkin kuvapalveluun ja tarjoaapa vielä koodit kuvan lisäämiseksi omille kotisivuille tai foorumiviestiin. Kaikki tämä ilmaiseksi.

Tässä ohjeessa otamme kuvakaappauksen, ja lähetämme sen Imgur.comiin ja lisäämme saamamme linkkikoodin foorumiviestiin.

Lataus ja asennus

[takaisin alkuun]

Kuvakaappauksen ottaminen

Tässä osassa otamme varsinaisen kuvakaappauksen. Muista aina, että vähemmän on yleensä aina enemmän, eli ota yleensä vain siitä osasta kuvakaappaus, jolla on merkitystä. Esim. jos on mahdollista esittää asia ottamalla vain vaikkapa ikkunasta koko näytön sijaan, se kannattaa niin tehdä.

 1. Jos Shotty ei ole jo käynnissä, käynnistä Shotty.

  Kun Shotty on käynnissä, sen kuvake näkyy Windowsin ilmoitusalueella (joka sijaitsee oletuksena näytön oikeassa alakulmassa).
  Shottyn kuvake näkyy ilmoitusalueella.
  Shottyn kuvake kannattaa kenties asettaa koko ajan näkyville (klikkaa ilmoitusalueen Näytä piilotetut kuvakkeet -nuolta, ja sitten Mukauta, ja valitse Shottyn kohdalta Näytä kuvake ja ilmoitukset.)
  Valitse Shottyn kohdalta Näytä kuvake ja ilmoitukset.
 2. Kuvakaappaus otetaan klikkaamalla Shottyn kuvaketta ilmoitusalueella, jolloin saadaan eteen seuraavanlainen valikko.
  Shottyn kuvakaappaus-valinnat.
  Valinnat ovat hyvin selkeitä, mutta selitän ne kuitenkin. Ensimmäisenä on koko näytön ottaminen kuvakaappaukseen (Screen), toisen on vapaavalintainen alue (Region, tämä on yleensä paras vaihtoehto esim. selitettäessä vaikkapa jollain foorumilla jotain ongelmaa), kolmas vaihtoehto on valittu ikkuna ilman Aero-grafiikkaa (LQ) ja viimeisenä ikkuna Aero-grafiikalla (HQ).

  Jos jotain em. valintaa klikataan Ctrl-näppäimen ollessa pohjalla, odotetaan asetuksissa säädetty aika ennen kaappauksen ottamista. Oletusviive on 10 sekuntia, itse olen muuttanut asetuksiin 4 sekuntia.
 3. Kuvan ottaminen viiveellä on usein paras vaihtoehto, sillä silloin ehdit esim. valita jonkun valikon auki tms. mitä kuvassa pitääkin näkyä.

  Tässä ohjeessa otamme Aero-grafiikalla (HQ) Muistio -ohjelman ikkunasta kuvan, jossa valikko on auki, joten otan kuvan viivellä painamalla ensin Ctrl-painikkeen näppäimistöltä alas ja sitten valitsen HQ -valinnan.
  Paina Ctrl-näppäin alas ja valitse HQ -valinta.
  Tämän jälkeen näet miten Shottyn kuvake vaihtuu laskuriksi ja tässä vaiheessa kannattaa tehdä valinnat joiden haluaa kuvakaappauksessa näkyvän (minä avaan Muistio -ohjelman ikkunasta Tiedosto -valikon). Kun laskuri pääsee nollaan, kuvakaappaus otetaan.
  Laskuri näyttää ajan, jonka jälkeen kuvakaappaus otetaan.
 4. Valmis kaappaus aukeaa nyt Shottyn muokkausikkunaan. Jos kuva on mieluinen, voit tallentaa sen painamalla Save -painiketta.
  Tallenna kuva valitsemalla Save -painike.

[takaisin alkuun]

Kuvakaappauksen lähettäminen kuvapalveluun

Kun kuva on edellisen vaiheen jäjiltä Shottyn muokkausikkunassa, se voidaan lähettää helposti johonkin Shottyn tarjoamista kuvapalveluista.

Itse olen asetuksista jo valinnut aikaisemmin, että käytän Imgur.comia, mutta voit valita palvelun myös muokkausikkunassa valitsemalla Upload -painikkeen hiiren kakkospainikkeella Image hoster ja sitten listasta Imgur.com.
Voit valita palvelun mmuokkausikkunassa valitsemalla Upload -painikkeen hiiren kakkospainikkeella Image hoster ja sitten listasta Imgur.com.

Kannattaa valita myös toinen vaihtoehto Upload configuration / Show configuration before upload, koska tällöin voit välttää vahinkossa lähettämisen sekä voit vaikuttaa esim. kuvan formaattiin.
Kannattaa valita myös toinen vaihtoehto Upload configuration / Show configuration before upload.

Ja nyt itse kuvan lähettämiseen, joka on näinkin vaikeaa kuin

 1. Valitse Upload -painike.
  Valitse Upload -painike lähettääksesi kuvan palveluun.
  Jos valitsit aikaisemmin Upload configuration / Show configuration before upload -valinnan, saat eteesi Upload configuration -ikkunan, josta voit vielä valita tiedostolle nimen (asetuksella ei välttämättä ole vaikutusta) sekä vaihtaa tiedostotyypin (kannattaa yleensä käyttää PNG:tä). Aloittaaksesi lähettämisen, valitse Begin upload with this settings -painike.
  Jos valitsit aikaisemmin Upload configuration / Show configuration before upload -valinnan, saat eteesi Upload configuration -ikkunan.
 2. Kun kuva on lähetetty, Shotty tarjoaa eri koodivaihtoehtoja, joista voit valita sen mukaan mikä parhaiten sinulle sopii.
  Valitse tarkoitukseesi sopiva koodi.
 3. Kopioidaksesi koodin leikepöydälle, valitse Copy -painike.
  Kopioidaksesi koodin leikepöydälle, valitse Copy -painike.

[takaisin alkuun]

Kuvalinkin lisääminen viestiin

Useasti kuvakaappauksen idea on näyttää jokin asia toisille, joten tässä ohjeessa lopuksi lisäämme vielä edellisessä vaiheessa leikepöydälle kopioimamme kuvalinkin foorumiviestiin.

 1. Koska kuvalinkki on nyt edellisen ohjeen jäljiltä leikepöydällä, on linkin lisääminen viestiin niinkin yksinkertaista kuin että valitsemme kirjoitettavan viestin kohdalla hiiren kakkospainikkeella Paste (tai Liitä, riippuen selaimesta ja käytetystä kielestä). Voit käyttää myös näppäinoikotietä Ctrl+V.
  Kopiodaksesi koodin leikepöydältä, valitse hiiren kakkospainikkeella Paste/Liitä (tai näppäimistötä Ctrl+V).
 2. Näin meillä on linkki kuvakaappaukseen, ja lopullisesta viestistä pääsevät muut sitten ihailemaan kuvakaappaustamme.
  Leikepöydältä kopioitu koodi näkyy viestinkirjoitusikkunassa.