[Sisällysluettelo]

Selvitä mitä palveluita prosessi ajaa

Tämä ohje on oikeastaan jatkoa Selvitä mitkä prosessit kuormittavat suoritinta eniten -ohjeelle. Eli aika ajoin keskustelufoorumeilla näkee kysymyksiä siitä, että mikä koneen suoritinta oikein kuormittaa. Joskus sitten suoritinta kuormittaa sellainen yleinen prosessi, joka ei vielä sano mitään, kuten esim. svchost.exe*. Tällöin on hyvä katsoa pyörittääkö prosessi jotain palveluita, ja jos niin mitä.

*Svchost.exeä ei pidä sekoittaa haittaohjelmiin, kuten esim. scvhost.exe tai väärässä kansiossa sijaitsevaan svchost.exeen (oikea sijaitsee Windows\System32 -kansiossa). Samoin ei kannata huolestua vaikka käynnissä olisi useampikin svchost.exe, se on aivan normaalia.
 1. Kun haluat tarkistaa mitä palveluita jokin prosessi ajaa, avaa Tehtävienhallinta ja valitse Prosessit -välilehti ja lopuksi valitse tarkkailtava prosessi, ja sitten hiiren oikealla Siirry palveluihin.
  Valitse prosessi, ja sitten hiiren oikealla Siirry palveluihin.
 2. Nyt näet Palvelut -välilehdeltä korostettuna ne palveluita joita ko. prosessi ajaa.
  HUOM! Aina kaikki palvelut eivät näy esim. peräkkäin, vaan muista katsoa koko listaus läpi.

  Palvelut... -painikkeella pääset suoraan Palvelut-konsoliin, josta voit halutessasi muuttaa palvelun käynnistysasetuksia. HUOM! Älä tee mitään muutoksia, ellet tiedä mitä olet tekemässä!
 3. Jos kaipaat lisätietoa palveluista, voit esim. tästä tarkistaa mitä eri Windowsin palvelut ovat:
  Windows 7 palvelut (moni palveluista on samoja myös Windows XP/Vistassa)
Lisää tietoa:
Windows 7 palvelut
Windows palveluiden käynnistystavan muuttaminen
Selvitä mitkä prosessit kuormittavat suoritinta eniten
Ominaisuudet tutuksi: Tehtävienhallinta

12.2.2010
(Yama)Neko
Security Check