[Sisällysluettelo]

Sel­vi­tä mit­kä pro­ses­sit kuor­mit­ta­vat suo­ri­tin­ta eni­ten

Jos koneesi tuntuu hidastelevan, on ensimmäinen tehtävä tarkistaa mitkä prosessit kuormittavat suoritinta. Näin on helpompi miettiä jatkotoimenpiteitä tai kysyä apua vaikkapa keskustelupalstalla, kun on tiedossa mitkä prosessit suoritinta kuormittavat.

 1. Asian voi tarkistaa esim. Tehtävienhallinnalla, jonka saat esille painamalla yhtä aikaa näppäimet Ctrl+Vaihto+Esc alas (tai vaihtoehtoisesti Ctrl+Alt+Del -> Tehtävienhallinta).
 2. Valitse Näytä kaikkien käyttäjien prosessit (Windows 7/Vista)
  tai laita ruksi kohtaan Näytä kaikkien käyttäjien prosessit (XP)
 3. Tämä jälkeen painele Suoritin -saraketta, kunnes Tehtävienhallinnan prosessit ovat lajilteltu siten, että eniten suoritinta kuormittava prosessi on ensimmäisenä.
  Seuraa listaa hetken aikaa, niin suorinta eniten kuormittavat prosessit selviävät. Esim. alla olevassa animatiossa suoritinta kuormittaa eniten WinRAR.exe.

  HUOM! Monet seuraavat Muisti -saraketta, vaikkei sillä yleensä ole mitään merkitystä, eli katso siis Suoritin -saraketta!!

  Huomaa, että Järjestelmän vapaaprosessi ei itse asiassa kuluta suoritinta, vaan kertoo kuinka paljon resursseja on vapaana käytettävissä.
 4. Joskus on tarpeen selvittää, mitä palveluita prosessi ajaa, esim. jos suoritinta kuormittava prosessi palveluita ajaa (esim. svchost.exe). Saat ohjeita tästä: Selvitä mitä palveluita prosessi ajaa.

Jos haluat tarkemman ohjelman jolla seurata prosesseja, lataa ilmainen Process Explorer. Process Explorer kertoo todella runsaasti tietoa prosesseista, ja sen avulla voi edetä selvittelyssä pidemmälle avaten prosessin säikeet ja pinot. Aivan ehdoton valinta vähänkään enemmän Windowsin sielunelämää tutkailevalle! Process Explorerilla voi korvata Windowsin oman tehtävienhallinnan kokonaan.

(klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version)

Lisää tietoa:
Selvitä mitä palveluita prosessi ajaa
Ominaisuudet tutuksi: Tehtävienhallinta (Windows 7/Vista)

13.4.2008
(Yama)Neko
Security Check