Readability - hel­po­ta pit­ki­en ar­tik­ke­li­en luet­ta­vuut­ta

On enemmän sääntö kuin poikkeus, että nettisivustot ovat täyteen ahdettu mainoksia, sivupalkkeja yms. jolloin varsinkin pidemmän artikkelin lukeminen voi tuntua hankalalta rauhattoman ympäristönsä takia. Samoin esim. tulosteisiin tulee usein paljon turhaa, jos sivun haluaa tulostaa paperille.
Sivustot ovat täynnä kaikenlaista sisältöä.

En tiedä kumpi oli ensin (joku voi vinkata, jos tietää) Safari-lukija vai Arc90.comin Readability. Molempien idea kuitenkin on parantaa sivun luettavuutta siivoamalla pois kaikki epäolennainen, ja näyttää sitten vain itse artikkeli, käyttäjän määrittelemällä tavalla.

Kuten sanottua, Readability on saatavilla sellaisenaan Safari-selaimessa (Safari-lukija), ja useimpiin selaimiin joko kirjanmerkkisovelmana (sovelluskirjanmerkki, toimintokirjanmerkki, eng. bookmarklet), tai laajennuksena. Esim. Firefoxille on Readability -laajennus, Chromelle Clearly -laajennus (myös Firefoxille), Internet Explorerille kirjanmerkkisovelma, Operalle cleanPages -laajennus jne.

On tärkeä ero tehdä mainoseston ja Readabilityn välille: Readability ei estä mainoksia latautumasta, käytetäänhän sitä vasta sen jälkeen kun sivu on jo kerran normaalisti latautunut. Readabilityn tarkoitus siis ei ole estää mainoksia yms. vaan tarpeen tullen helpottaa sivun lukemista.

Niin tai näin, Readability siis siivoaa sivustosta ylimääräiset pois jättäen vain itse asiatekstin. Samoin jotkut Readability -laajennukset osaavat koota yhteen artikkelin, jos se koostuu useammasta sivusta.
Readability selkeyttää artikkelin, ja parhaimmat kokoavat useammasta sivusta koostuvat artikkelit yhdelle sivulle.

HUOM! Viralliset Readability -laajennukset/kirjanmerkkisovelmat eivät tunnu osaavaan useamman sivun kokoamista yhdeksi sivuksi, joten kannattaa kenties kokeilla jotain 3. osapuolen ohjelmaa. Esim. Chromelle löytyy Readability Redux ja myös edellä kerrottu Operan cleanPages osaavat useamman sivun kokoamisen yhdeksi sivuksi. Muille selaimille en jaksanut alkaa laajennuksia etsimään ja kokeilemaan, mutta uskoisin, että niillekin löytyy useamman sivun yhdeksi kokoavat laajennukset.

Tämän esimerkin kuvakaappauksissa käytetään Operan cleanPages -lisäosaa.

Kun halutaan lukea artikkeli siistittynä, valitaan kyseisellä sivulla ollessa Readability-laajennus.
Kun halutaan lukea siistitty sivu, valitaan Readability -laajennus.

Readability-laajennuksen siivoama sivu on helpompi lukea tai vaikkapa tulostaa.
Sivu on nyt siistitty.

Jos käyttämäsi Readability-laajennus tukee useamman sivun kokoamista yhdeksi, kaikki sivut ovat nyt luettavissa kerralla. Kuvan esimerkissä artikkeli oli alunperin kahdella eri sivulla.
Useampi sivu on koottu yhdeksi sivuksi.

HUOM! Jos Readability-laajennus ei tunnu tekevän sivulle mitään, se ei kenties tunnista sivua sellaiseksi, jonka se voisi muuntaa. Näin voi olla esim. Safari-lukijan ja virallisten Readability-laajennosten/kirjanmerkkisovelmien kanssa. Toisaalta esim. Operan cleanPages -laajennus osaa siivota sivun aina.