Pro­cess Mo­ni­tor -lo­kin ot­ta­mi­nen

Joskus vaikeiden ohjelmaongelmien kanssa syy ei ole aina kovin ilmeinen, vaan vaatii tarkempaa tutkimista. Tällaiseen vianetsintään soveltuu esim. ilmainen Process Monitor.

Process Monitor on erittäin monipuolinen työkalu, joka ottaa talteen prosessien ja säikeiden, tiedostojärjestelmän, rekisterin, ja verkkoliikenteen tietoja reaaliaikaisesti. Tietoja voidaan käsitellä ja suodattaa monin eri tavoin. Tiedot voidaan myös tallentaa myöhempää tutkimista varten.

Valitettavasti Process Monitorin ei automaattisesti kerro syitä ongelmiin, vaan sen käyttö vaatii kokenutta käyttäjää, joka osaa päätellä Process Monitorin tiedoista mikä voisi olla ongelmien lähde. On myös hyvä muistaa, ettei syy välttämättä selviä Process Monitorillakaan, mutta usein se kuitenkin on hyvä työkalu vaikeiden tapausten kanssa.

Tämä ohje ei neuvo Process Monitorin käyttöä kuin sen verran, että saat otettua lokin talteen. Tarkoitus on, että lähetät Process Monitor -lokin jollekin toiselle tutkittavaksi. Idea lyhykäisyydessään on siis se, että käynnistät Process Monitorin kaappaamaan tietoa ennen kuin ongelma ilmenee, ja ongelman jälkeen lopetat Process Monitorin kaappaamisen, ja lähetät lokin tutkittavaksi.

 1. Ellei sinulla jo ole, lataa Process Monitor ja pura ProcessMonitor.zip -paketti ja käynnistä Process Monitor (Procmon.exe). Ohjelma ei vaadi erillistä asentamista.
 2. Jos File / Capture Events -valinta on valittuna, poista se valitsemalla se uudelleen, jolloin valintamerkki katoaa sen edestä.
  POISTA valinta 'File/Capture events'.
 3. Valitse Edit / Clear Display.
  Valitse 'Edit/Clear display'.
 4. Jos tarpeellista, valmistaudu tässä vaiheessa tekemään ne toimet, jotka aiheuttavat ongelmia tms. mutta älä tee niitä vielä.
 5. Juuri ennen aiottuja toimia, valitse Process Monitorissa File / Capture Events.
  Juuri ennen toimia, valitse 'File/Capture events'.
  Nyt Process Monitor tallentaa koneestasi tietoja.
  Process Monitor tallentaa tietoja.
 6. Tee ne toimet, jotka aiheuttavat ongelmia tms. joita haluat selvittää Process Monitorin lokin avulla.
 7. Heti ongelman tms. jälkeen, valitse Process Monitorin valikosta File / Capture Events, jolloin valintamerkki katoaa, ja tietojen keräys lopetetaan.
  Sulje tietojen keräys ottamalla ruksi pois 'File/Capture events' -valikosta.
 8. Valitse File / Save....
  Valitse 'File/Save'.
 9. Valitse Events to save -kohdasta All events -valinta.

  Tarkista että Format -kohdassa on valittuna Native Process Monitor Format (PML).

  Kerro Path -kenttään minne ja millä nimellä loki tallennetaan.

  Valitse lopuksi OK -painike.
  Valitse minne tallennetaan.
 10. Loki voi olla hetkessä todella suuri kooltaan, joten se kannattaa ehdottomasti pakata. Voit käyttää Windowsin omaa pakkaajaa valitsemalla lokitiedoston päällä hiiren kakkospainikkeella avautuvasta valikosta Lähetä kohteeseen / Pakattu kansio (zip-tiedosto).
  Valitse lokin kohdalla hiiren kakkospainikkeella 'Lähetä kohteeseen / Pakattu kansio (zip-tiedosto)'.
 11. Pakkauksella syntyvä tiedosto on se, joka on tarkoitus lähettää ongelman kanssa auttavalle vastaanottajalle.
  Pakattu tiedosto on se, jonka lähetät eteenpäin.
  Voit esim. lähettää tiedoston johonkin tiedostopalveluun, omalle kotisivullesi tms. tai vastaanottajan sähköpostiin (Vain jos olette näin sopineet, ja kannattaa silti harkita muita vaihtoehtoja kuin sähköposti!).
  Voit esim. lähettää pakkauksen johonkin tiedostopalvelimeen.
  HUOM! Jos lähetit pakkauksen johonkin tiedostopalvelimeen, muista ottaa osoite pakkaukseen talteen ja sitten ilmoittaa se auttavalle osapuolelle, jotta hän voi sen noutaa tarkasteltavaksi.
 12. Avaamalla tallennetun Process Monitor -lokin, auttava osapuoli näkee ja voi käsitellä tietoja lukuisilla eri tavoilla, joita Process Monitor tarjoaa.
  Auttava osapuoli voi avata lokin tarkasteltavaksi Process Monitorissa.