[Sisällysluettelo]

Opera?
Opera on pienen ja valikoituneen käyttäjäryhmän käyttämä web-selain, joka on vuosien ajan ollut kilpailijoitaan teknisesti edistyneempi selain. Operassa on totuttu näkemään ensimmäisenä ratkaisuja, joita kilpailijat ovat sitten kopioineet omiin tuotteisiinsa (esim. vaikkapa kaikkialle levinneet välilehdet ja hiirieleet). Niinpä ei ole ihme, että Operassa on paljon ominaisuuksia, joita ei ensi kerralla välttämättä edes huomaa, ei välttämättä edes pitkäaikainen Opera -käyttäjä. Tarkoitukseni on aika ajoin kertoa joku pieni mukava ominaisuus Operasta.

Opera - käyttäjän JavaScriptit

Operaan ei ole saatavilla vuorovaikutteisia lisäosia, kuten esim. Firefoxiin tai Google Chromeen yms. nykyaikaisiin selaimiin. Tämä johtuu siitä, että Opera ei ole tehnyt Operaan vuorovaikutteista APIa*. Täysin ilman käyttäjien tekemiä lisäosia ei tarvitse silti olla.

* Lisäys 6.11.2010: Operan tuleva, tätä kirjoittaessa vielä varhaisessa alfa-vaiheessa oleva, versio 11 sisältää vuorovaikutteisen APIn, joten Operalle on ensimmäistä kertaa mahdollista tehdä muista selaimista (Firefox/Internet Explorer jne.) tuttuja laajennuksia.

Operassa on mahdollista käyttää ns. käyttäjän JavaScript (User JavaScript) -tiedostoja, joilla voi vaikuttaa Operan toimintaa monella eri tavalla. Käyttääpä Opera itsekin sitä korjaamaan ja saamaan selaimen toimimaan erilaisten sivustojen kanssa (kts. Browser JavaScript), vaikkei se ihan sama asia olekaan kuin nämä käyttäjien JavaScriptit.

Operalle voi siis itse tehdä JavaScriptejä, jolloin on vain kekseliäisyys rajana (itse esim. piilotan Tietokone.fi -uutiskommenteista erään linux-häirikön monologit). Myös valmiita scriptejä löytyy paljon, esim. userscripts.orgissa on paljon Greasemonkey -scriptejä (Greasemonkey on Firefoxin lisäosa), jotka toimivat myös Operassa, kunhan ne on nimetty siten, että tiedoston nimi päättyy .user.js -tarkenteeseen.

Alla esimerkin vuoksi, jotta saat idean käyttäjän JavaScriptistä, kuvakaappaukset kahdesta eri käyttäjän JavaScriptistä. Toinen jakaa Googlen hakutulokset kahteen palstaan, jolloin yhden sivun tulokset näkyvät ilman vierittämistä. Toinen taas lisää toimintoja YouTuben yhteyteen, mm. tallentamisen yms.

Multi-Column View of Google Search Results
YouTube Enhancer

Määrittele käyttäjän JavaScriptien kansio

Jotta käyttäjän JavaScriptejä voidaan käyttää Operassa, pitää ensin määritellä missä kansiossa ne sijaitsevat. Kansio voi olla vapaasti valitsemasi, itse suosin Operan profiilin sisälle luotua kansiota, mutta tässä esimerkissä kansio on muualla.

Käyttäjän JavaScript -tiedostojen kansio määritellään seuraavasti.

  1. Luo ensin kansio, jonne aiot käyttäjän JavaScript -tiedostot tallentaa. Voit luoda kansion minne haluat, kunhan tiedät sen sijainnin. Tarvitset tätä kansiota myöhemmin näissä ohjeissa.
  2. Valitse O-menu / Settings / Preferences... (O-valikko / Asetukset / Asetukset) tai paina Ctrl+12.
  3. Valitse Advanced (Lisäasetukset) -välilehti ja sitten vasemmalta listasta Content (Sisältö) ja lopuksi JavaScript Options... (JavaScript-asetukset) -painike.
  4. Kerro User JavaScript folder (Käyttäjän JavaScript-kansio) -kenttään, mihin kansioon tallennat Operan JavaScript tiedostot ja valitse sitten OK -painike.
    (Tässä esimerkissä kansio on siis G:\Omat tiedostot\Operan_JavaScriptit)
  5. Sulje lopuksi asetukset OK -painikkeella. Nyt olet valmis käyttämään käyttäjän JavaScript -tiedostoja.

Käyttäjän JavaScript -tiedostojen asennus ja käyttö

Käyttäjän JavaScript tiedostojen käyttöönotto on varsin suoraviivaista: tallenna haluamasi scripti edellisessä ohjeessa määriteltyyn kansioon ja se siitä. Scripti on nyt käytössä.

Operan omat scriptit voivat olla tiedostonimeltään .js -tarkenteisia, mutta ns. Greasemonkey -scriptien tulee olla tiedostonimeltään .user.js -tarkenteisia.

HUOM! Mitä tahansa ei kannata asentaa, kannattaa lukea käyttäjien kommentteja ennen asennusta.

Lisää tietoa:
Opera: User Javascript - Take control with User JavaScript
Opera: User Javascript - Examples of use
User Specified Javascript
Userscripts.org
ExtendOpera
User JavaScripts
Greasemonkey

14.4.2009
(Yama)Neko
Security Check