[Sisällysluettelo]

Opera?
Opera on pienen ja valikoituneen käyttäjäryhmän käyttämä web-selain, joka on vuosien ajan ollut kilpailijoitaan teknisesti edistyneempi selain. Operassa on totuttu näkemään ensimmäisenä ratkaisuja, joita kilpailijat ovat sitten kopioineet omiin tuotteisiinsa (esim. vaikkapa kaikkialle levinneet välilehdet ja hiirieleet). Niinpä ei ole ihme, että Operassa on paljon ominaisuuksia, joita ei ensi kerralla välttämättä edes huomaa, ei välttämättä edes pitkäaikainen Opera -käyttäjä. Tarkoitukseni on aika ajoin kertoa joku pieni mukava ominaisuus Operasta.

Piilota elementtejä Operassa

HUOM! Tästä käyttäjän JavaScriptistä on tullut paranneltu versio: NoAds. (NoScript+AdBlock)/2. Käytä mieluummin sitä.

Operassa ei ole vuorovaikutteista APIa (Operan tulevassa v11 on*), mutta sentään ihan ilman laajennettavuutta ei olla, sillä ns. käyttäjän JavaScripteillä voi tehdä yhtä sun toista mukavaa.

* Lisäys 6.11.2010: Operan tuleva, tätä kirjoittaessa vielä varhaisessa alfa-vaiheessa oleva, versio 11 sisältää vuorovaikutteisen APIn, joten Operalle on ensimmäistä kertaa mahdollista tehdä muista selaimista (Firefox/Internet Explorer jne.) tuttuja laajennuksia.

Operassa on mahdollista suodattaa mainoksia, mutta joskus silti jää tyhjä alue kohtaan jossa mainos oli. Tai sitten muuten jokin elementti häiritsee. Tällöin AdBlock+ -käyttäjän JavaScript tulee avuksi.

Tässä ohjeessa näytetään miten elementti piilotetaan ja miten vahingossa piilotettu elementti palautetaan. Tässä ohjeessa oletaan että käyttäjien JavaScriptien asennus on tuttua. Jos ei ole, lue nämä ohjeet ensin: Opera - käyttäjän JavaScriptit

 1. Alla olevasta kuvasta näkyy lähtötilanne. Mainos on piilossa, mutta itse tila on edelleen näkyvissä.

  Valitse Block elements -painike (asennettava erikseen, kts. asennuspaketin mukana tulevaa Readme.html -tiedostoa) tai valitse Alt+Shift+W.
 2. Valitse piilotettava elementti klikkamalla sitä.
 3. Valitse OK -painike
 4. Ja näin elementti on piilotettu.
  HUOM! Piilotus asetetaan evästeen kanssa, joten jos poistat/estät Operan evästeet, asetus poistuu.

  Entä sitten jos vahingossa piilottaa, jotain mitä ei tarkoittanut, kuten tässä tapauksessa Softpedia -logon?

  Tällöin valitaan Unblock -painike

  Sitten valitset palautettavan elementin klikkamalla sitä.

  Ja niin vahingossa poistettu elementti on taas näkyvissä.
Vinkki: Jos Block -painiketta painettaessa ei tapahdu mitään, eli et saa valittua mitään blockattavaaksi, kokeile vaihtaa Opera esittelemään itsensä esim. Internet Explorerina siksi aikaa, että saat blockauksen tehtyä.
Lisää tietoa:
Video elementin piilottamisesta - jos idea ei auennut ohjeesta
AdBlock for Opera - analogue of «Adblock Plus: Element Hiding Helper»

8.5.2010
(Yama)Neko
Security Check