[Sisällysluettelo]

Opera?
Opera on pienen ja valikoituneen käyttäjäryhmän käyttämä web-selain, joka on vuosien ajan ollut kilpailijoitaan teknisesti edistyneempi selain. Operassa on totuttu näkemään ensimmäisenä ratkaisuja, joita kilpailijat ovat sitten kopioineet omiin tuotteisiinsa (esim. vaikkapa kaikkialle levinneet välilehdet ja hiirieleet). Niinpä ei ole ihme, että Operassa on paljon ominaisuuksia, joita ei ensi kerralla välttämättä edes huomaa, ei välttämättä edes pitkäaikainen Opera -käyttäjä. Tarkoitukseni on aika ajoin kertoa joku pieni mukava ominaisuus Operasta.

AdBlock Configurator for Opera - mainokset pois helposti

Toisin kuin joskus kuulee väitettävän, Operalla on mahdollisuus estää mainosten näkyminen. Toistaiseksi Operalle ei ole ollut mahdollista saada AdBlock -lisäosaa, koska Operasta puuttuu vuorovaikutteinen API, jolloin tällaisten lisäosien tekeminen on mahdotonta.

Operan mainosten esto perustuu urlfilter.ini tiedostoon, joka löytyy Operan profiilista (%appdata%/Opera/Opera). Ne osoitteet jotka on määritelty urlfilter.inin exclude-osassa, ovat estettyjä osoitteita, eikä niihin sallita yhteyttä ollenkaan. Näin Operan esto toimii myös haitallisten osoitteiden estona, ja etua on myös siitä ettei mainoksia vain piiloteta, vaan niitä ei ladata ollenkaan.

Valitettavasti moni kokee, että urlfiter.ini tiedoston muokkaus käsin olisi jotenkin vaikeaa, ja jättää kenties leikin siksi kesken. Nyt on tullut saataville kuitenkin ohjelma, jolla on helppoa päivittää urlfilter.ini käyttäen suosittua Fanboy's Adblock List for Operaa.

Käyttö on varsin helppoa. Ensimmäisellä kerran jälkeen sinun tarvitsee tehdä vain kohdan 4. toimenpiteet.

 1. Lataa ensin AdBlock Configurator For Opera ja pura Zip-pakkaus. Ohjelma ei vaadi asennusta.
  HUOM! Ohjelmaa ei näytä enää saavan alkup. osoitteesta. Saat sen kuitenkin tästä.
 2. Ohjelma on ensikertaa käynnistettäessä saksankielinen, joten jos saksa ei suju, vaihdamme käyttöliittymän "kolmannelle kotimaiselle", eli englannille.
  Valitse siis Einstellungen... -painike.
 3. Valitse Sprache -pudotusvalikosta English ja sitten Speichem -painike.
 4. HUOM! Ennen kuin päivität listaa, ota huomioon että AdBlock Configurator for Opera korvaa edellisen urlfilter.inin, eli se ei yhdistä edellisiä ja hakemiaan tietoja, vaan ottaa vain viimeisimmän Fanboy's Adblock Listin käyttöön. Edellinen lista tosin jää talteen, AdBlock Configurator for Opera nimeää vain edellisen siten että se saa päivitys ajankohdan nimensä perään.

  Kun olet valmis päivittämään listan, sulje Opera, ellei jo ole, ja valitse Update Filter -painike.
 5. Päivityksen jälkeen näet mikä versio Fanboy's Adblock Lististä on asennettu.
  Voit käynnistää Operan nyt.

Ja ei kun nauttimaan mainoksettomasta surfaamisesta.

Lisää tietoa:
AdBlock Configurator For Opera
Fanboy's Adblock List for Opera
Opera

30.1.2010
(Yama)Neko
Security Check