[Sisällysluettelo]

Opera?
Opera on pienen ja valikoituneen käyttäjäryhmän käyttämä web-selain, joka on vuosien ajan ollut kilpailijoitaan teknisesti edistyneempi selain. Operassa on totuttu näkemään ensimmäisenä ratkaisuja, joita kilpailijat ovat sitten kopioineet omiin tuotteisiinsa (esim. vaikkapa kaikkialle levinneet välilehdet ja hiirieleet). Niinpä ei ole ihme, että Operassa on paljon ominaisuuksia, joita ei ensi kerralla välttämättä edes huomaa, ei välttämättä edes pitkäaikainen Opera -käyttäjä. Tarkoitukseni on aika ajoin kertoa joku pieni mukava ominaisuus Operasta.

Käytä Adblock Plussan tapaista suodatinlistaa Operassa

Mainoksettomat sivut ovat paljon luettavammat ja latautuvatkin paljon nopeammin. Mainosten suodattamisesta saattaa tosin koitua mainostulojen menetyksiä joillekin sivustoille, mutta toisaalta näiden sivustojen voi olla syytä katsoa peiliin ja miettiä, kuinka paljon ja miten mainoksia sivuille lätkitään. Varsinkin kun bannerit eivät tunnu kiinnostavan ketään.

Valitettavasti moni luulee, että mainosten suodatus onnistuu vain Firefoxin Adblock Plussalla. Niinpä harva tietää, että Operassa on mahdollisuus suodattaa mainoksia, siinä missä Firefoxillakin Adblock Plussan kanssa on. Ja Operan suodatus on jopa parempi kuin Adblock Plussan, koska Opera estää kaiken selaimen liikenteen annettuun osoitteeseen, toisin kuin Adblock Plus joka ei lataa vain kuvia.

Yksittäisiä osoitteita voi lisätä Operan omalla Block Content -työkalulla, mutta suurempi määrä osoitteita, kuten valmiit osoitelistat, kannattaa lisätä suoraan Operan urlfilter.ini -tiedostoon, johon Block Content -tallentaa osoitteet.

Tässä ohjeessa otetaan käyttöön Fanboy's Adblock List for Opera -sivustolta löytyvä täydellisin versio urlfilter.ini -tiedostosta. Sivustolla on myös kevyemmät versiot, joissa ei estetä mm. erilaisia statistiikka- ja seurantaosoitteita. Voit halutessasi toimia ohjeen 1. kohdan kanssa toisin, ja valita jonkun kevyemmänkin listan.

Ohje ottaa huomioon sen, jos sinulla on jo ennestään urlfilter.ini käytössä, eli osoitteita siellä, jolloin vain lisäät uudet vanhojen perään.

Ohje saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, mutta jos sinulla on Windows -alkeisiin kuuluva leikepöydän käyttö hallussa, on toimenpide helppo. Onhan kyseessä vain tiedon kopioinnista ja liittämisestä.

Lisäys 30.1.10: On olemassa myös helpompi tapa lisätä Fanboy's Adblock List for Opera koneellesi, käyttäen AdBlock Configurator for Opera -ohjelmaa. Tutustu ohjelmaan, jos nämä ohjeet tuntuvat sinusta vaikeilta.

 1. Avaa Fanboy's Adblock List for Opera urlfilter.ini (eli klikkaa oheista linkkiä).
 2. Paina ensin näppäimet Ctrl+A jolloin kaikki teksti tulee valituksi, ja sitten näppäimet Ctrl+C (tai hiiren oikealla Kopioi) jolloin teksti tulee kopioiduksi leikepöydälle.
 3. Paina näppäimiä Windows+R ja anna komento notepad %appdata%\Opera\Opera\urlfilter.ini
  (vanhoille Operan versioille notepad %appdata%\Opera\Opera\profile\urlfilter.ini)

  HUOM! Jos sinulla ei ole ennestään Operan urlfilter.ini luotuna, saat kysymysen sen luomisesta, vastaa siihen Kyllä.
 4. Jos sinulla ei ollut ennestään Operan urlfilter.iniä olemassa, riittää että liität tekstin leipöydältä, eli paina näppäimiä Ctrl+V (tai hiiren oikealla Liitä) ja siirry kohtaan 5.

  Jos sinulla jo oli ennestään olemassa Operan urlfilter.ini, paina näppäimiä Ctrl+End jolloin siiryt listan loppuun ja sitten paina näppäimiä Ctrl+V (tai hiiren oikealla Liitä) jolla liität leikepöydällä olevan tekstin entisten perään.

  Mene listaa takaisin päin, ja etsi kohta johon leikepöydällä ollut teksti lisättiin ja maalaa teksti alkaen # Fanboy -sanasta päättyen [exclude] -sanaan ja paina Delete -näppäintä (tai hiiren oikealla Poista).


  HUOM! Jos sinulla jo oli ennestään Operan urlfilter.ini mutta et halua säästää entisiä osoitteita, Paina Ctrl+A ja sitten Delete ja toimi sitten ohjeiden mukaan ikään kuin sinulla ei olisi ollut ennestään urlfilter.iniä.
 5. Tallenna valitsemalla Tiedosto/Tallenna.
 6. Sulje ja käynnistä Opera uudelleen ja nauti mainoksettomista sivuista. Vertaa eroa!

  Esimerkissä ensiksi ilman suodatusta Internet Explorerilla, ja sitten suodatettuna Operalla.

Jos lisäät usein uusia osoitteita/osoitelistoja, voi olla hyvä aika ajoin poistaa tarpeettomat ja päällekäiset osoitteet.

Lisää tietoa:
Fanboy's Adblock List for Opera
Poista tarpeettomat mainos-suodattimet
Blocking Adverts In Opera

16.10.2008
(Yama)Neko
Security Check