[Sisällysluettelo]

HUOM! Tämä ohje on merkitty vanhentuneeksi/poistettavaksi! Ohjeen ajantasaisuutta ei ole tarkistettu pitkään aikaan, eikä ohjetta enää päivitetä.

Opera?
Opera on pienen ja valikoituneen käyttäjäryhmän käyttämä web-selain, joka on vuosien ajan ollut kilpailijoitaan teknisesti edistyneempi selain. Operassa on totuttu näkemään ensimmäisenä ratkaisuja, joita kilpailijat ovat sitten kopioineet omiin tuotteisiinsa (esim. vaikkapa kaikkialle levinneet välilehdet ja hiirieleet). Niinpä ei ole ihme, että Operassa on paljon ominaisuuksia, joita ei ensi kerralla välttämättä edes huomaa, ei välttämättä edes pitkäaikainen Opera -käyttäjä. Tarkoitukseni on aika ajoin kertoa joku pieni mukava ominaisuus Operasta.

HUOM! Valitettavasti tämän ohjeen väitteet upotettujen kehysten osalta eivät pidä paikkaansa, vaan olen itse käsittänyt väärin Operan poistavan upotetut kehykset pois käytöstä, kun se oikeasti vain piilottaa ne. Näin ollen, jos upotetussa kehyksessä on esim. JavaScriptiä, se suoritetaan vaikka upotetut kehykset olisivat pois käytöstä!

Tähän ohjeeseen on linkkejä mm. blogissani, joten en poista tätä vielä.

Opera turvallisemmaksi

Nykyään monet haittaohjelmat leviävät nettisivujen välityksellä, käyttäen hyväksi upotettuja kehyksiä (iframe) ja/tai JavaScriptiä (JavaScriptiä ei pidä sekoittaa Javaan). Poistamalla kumpikin ominaisuus käytöstä, saadaan nostettua turvallisuutta, mutta samalla menetetään niiden antama hyöty. Osa sivuistoista lähes vaativat vähintään JavaScriptiä. Mitä siis tehdä?

Operalle ei ole Firefoxin tavoin saatavissa NoScript -lisäosaa* (jossa siinäkin oletuksena upotetut kehykset ovat sallittuja), mutta Operassa on mahdollistaa poistaa yleisesti käytöstä upotetut kehykset ja JavaScript, ja sallia ne sitten niille sivustoille, jotka todella tarvitsevat niitä. Tämä tie on aluksi aika vaivalloinen, mutta jos olet huolissasi mahdollisista eteentulevista uhkista, tämä keino antaa sinulle todella vahvan lisäsuojan, kunhan et aseta upotettuja kehyksiä/JavaScriptiä automaattisesti jokaiselle sivulle, jolla vierailet.

* Lisäys 6.11.2010: Operan tuleva, tätä kirjoittaessa vielä varhaisessa alfa-vaiheessa oleva, versio 11 sisältää vuorovaikutteisen APIn, joten Operalle on ensimmäistä kertaa mahdollista tehdä muista selaimista (Firefox/Internet Explorer jne.) tuttuja laajennuksia.

Tässä ohjeessa otetaan ensin upotetut kehykset (iframe) ja JavaScript yleisesti pois käytöstä, ja sitten mallin vuoksi asetetaan ne takaisin www.opera.com -sivustolle. Viimeisenä on vielä ohje jolla voidaan kytkeä liitännäiset pois/asettaa liitännäiset vain halutuille sivuille.

Ohje on tehty Operan versiolle 10.60, mutta pätee aikaisempien Opera versioiden kanssa, kunhan korvaat "O-menun" "Tools" -valikolla. Vanhemmissa Operan versioissa Java oli mahdollista kytkeä helposti pois, uudemmissa versioissa ainoa tapa on ottaa liitännäiset pois käytöstä.

Tässä ohjeessa:

Upotetut kehykset ja JavaScript pois käytöstä yleisesti

HUOM! Valitettavasti tämän ohjeen väitteet upotettujen kehysten osalta eivät pidä paikkaansa, vaan olen itse käsittänyt väärin Operan poistavan upotetut kehykset pois käytöstä, kun se oikeasti vain piilottaa ne. Näin ollen, jos upotetussa kehyksessä on esim. JavaScriptiä, se suoritetaan vaikka upotetut kehykset olisivat pois käytöstä!

Tähän ohjeeseen on linkkejä mm. blogissani, joten en poista tätä vielä.

Ensiksi poistamme upotetut kehykset ja JavaScriptin pois käytöstä kaikilta sivuilta.

 1. Valitse O-menu / Settings / Preferences (O-valikko / Asetukset / Asetukset)
 2. Valitse Advanced (Lisäasetukset) -välilehdeltä Content (Sisältö) ja ota ruksi pois kohdasta Enable JavaScript (JavaScript käytössä).
 3. Valitse sitten samalla välilehdellä oleva Style Options... (Tyyliasetukset) -painike.
 4. Ota ruksi pois kohdasta Enable inline frames (Upotetut kehykset käytössä) ja valitse lopuksi OK -painike.
 5. Voit nyt sulkea asetukset OK -painikkeella.

[takaisin alkuun]

Upotetut kehykset ja JavaScript käyttöön halutulle sivulle

Edellinen toimenpide tarvitsi tehdä vain kerran. Nyt upotetut kehykset sekä JavaScript ovat oletuksena pois päältä. Seuraavia toimenpiteitä toistat niille sivuille, joilla haluat sallia upotetut kehykset ja/tai JavaScriptin. Eli jatkossa kun vastaan tulee sivu joka em. ominaisuuksia tarvitsee, toimi näin:

 1. Kun olet sivulla, jolle haluat sallia upotetut kehykset ja/tai JavaScriptin, valitse jollain tyhjässä kohdassa sivua, hiiren oikealla Edit site Preferences... (Muokkaa sivukohtaisia asetuksia).
  (Tässä ohjeessa selain on sivulla www.opera.com, joten muutokset kohdistuvat vain osoitteeseessa www.opera.com oleviin sivuihin)
 2. Jos haluat sallia JavaScriptin ko. sivustolle, valitse Scripting (Skriptit) -välilehdeltä Enable JavaScript (JavaScript käytössä).
 3. Jos haluat sallia upotetut kehykset ko. sivustolle, valitse Display (Ulkoasu) -välilehdeltä Enable inline frames (Upotetut kehykset käytössä).
 4. Sulje lopuksi asetukset OK -painikkeella.

  Toimi jatkossa näin niiden sivujen kanssa, joille haluat sallia upotetut kehykset ja/tai JavaScriptin.

[takaisin alkuun]

Liitännäiset käyttöön vain halutulle sivulle

Jos haluat entisestään nostaa Operan turvallisuutta, voit ottaa liitännäiset (plug-ins, Operan suomenkielisessä käännöksessä lisäosat) käyttöön vain niillä sivuilla jotka todella tarvitsevat niitä. Koska tämä rajaa suuren joukon liitännäisiä pois, en suosittele tätä. Toisaalta, yhtä helposti kuin upotettujen kehyksien ja JavaScriptin kanssa, voit asettaa liitännäiset niille sivuille jotka todella tarvitsevat niitä.

HUOM! Tämä on ainoa tapa poistaa esim. Java (älä sekoita JavaScriptiin) käytöstä/ottaa käyttöön vain halutuilla sivuilla.

Kuten aikaisemmin, ensiksi liitännäiset tulee ottaa pois käytöstä yleisesti:

 1. Valitse O-menu / Settings / Preferences (O-valikko / Asetukset / Asetukset)
 2. Valitse Advanced (Lisäasetukset) -välilehdeltä Content (Sisältö) ja ota ruksi pois kohdasta Enable plug-ins (Lisäosat käytössä).
 3. Sulje asetukset.

Ja taas kuten aikaisemmin, kun haluat sallia liitännäiset jollain sivulla:

 1. Kun olet sivulla, jolle haluat sallia liitännäiset, valitse jollain tyhjässä kohdassa sivua, hiiren oikealla Edit site Preferences... (Muokkaa sivukohtaisia asetuksia).
 2. Valitse Content (Sisältö) -välilehdeltä Enable plug-ins (Lisäosat käytössä) ja lopuksi OK -painike.

[takaisin alkuun]

Lisää tietoa:
Using inline frames (iframe elements) to embed documents into HTML documents
JavaScript

8.6.2010
(Yama)Neko
Security Check