[Sisällysluettelo]

Aseta tunnettujen tiedostotyyppien tunnisteet näkyviin

Jostain kumman syystä Windows oletuksena piilottaa tiedostotyyppien tunnisteet ja tällöin tiedoston tiedostotunniste ei näy tiedostonimessä.

Mitä haittaa tästä voisi olla? Kuvitellaan tilanne, että saat jostain tiedoston nimeltä katso_mikä_kuva.jpg, joka oikeasti onkin katso_mikä_kuva.jpg.exe. Koska tiedostotunnistetta .exe ei näy, tiedosto näyttää olevan kuvatiedosto, niinpä sitä saatetaan klikata sen enempää miettimättä. Mutta koska kyseessä oikeasti onkin .exe eli ajettava ohjelma, ajetaan tiedoston sisältämä ohjelma. Näin on moni haittaohjelma tartuttanut koneita.

Alla olevassa esimerkissä näkyy vasemmalla miten Windows oletuksena näyttää katso_mikä_kuva.jpg.exe nimisen tiedoston. Oletuksena siis näyttää siltä, että kyseessä olisi normaali jpg-kuvatiedosto. Kun tunnetut tiedostotyypit asetetaan näkyviin, nähdään heti, että kyseessä onkin .exe -päätteinen tiedosto, eli ajettava ohjelma. Kannattaa siis asettaa tiedostotyyppien tunnisteet näkyviin.

Aseta tiedostotyyppien tunnisteet näkyviin seuraavasti.

  1. Käynnistä -> Tietokone
    (XP: Käynnistä -> Oma tietokone / Windows 10: Käynnistä/Tämä tietokone/Näytä-välilehti/valitse Tiedostunnisteet -valinta [kuva])
  2. Järjestä -painike -> Kansion ja haun asetukset
    (XP: Työkalut -> Kansion asetukset...)
  3. Näytä -välilehdellä, ota ruksi pois valinnasta Piilota tunnettujen tiedostotyyppien tunnisteet, ja valitse lopuksi OK -painike.
Windows 10, esim. näin: Käynnistä/Tämä tietokone/Näytä-välilehti/valitse Tiedostunnisteet -valinta.
Käynnistä/Tämä tietokone/Näytä-välilehti/valitse Tiedostunnisteet -valinta.
Lisää tietoa:
Yleiset tiedostonimen tunnisteet Windowsissa
Potential Danger of Having File Extensions Hidden

17.9.2008
(Yama)Neko
Security Check