[Sisällysluettelo]

HUOM! Tämä ohje on merkitty vanhentuneeksi/poistettavaksi! Ohjeen ajantasaisuutta ei ole tarkistettu pitkään aikaan, eikä ohjetta enää päivitetä.

Svchost.exe vie koneesta resurssit

Aika ajoin eri keskustelupalstoilla näkee kertomuksia koneista jotka jokin tuntuu hyydyttävän täysin. Kyseessä voi toki olla haittaohjelma, jota monet ensimmäiseksi epäilevät, mutta kyseessä voi olla myös Windowsin oma prosessi svchost.exe.

Jos kyseessä on %WINDIR%\system32\svchost.exe (%WINDIR% on yleensä C:\WINDOWS, kts. Windowsin ympäristömuuttujia), ja samaan aikaan on käynnissä %WINDIR%\system32\wuauclt.exe, saattaa kyseessä olla Windowsin bugi, joka liittyy Microsoft Updateen (siis hieman eri palvelu kuin Windows Update). Bugiin saatavilla oleva korjaus ei kaikille auta.

Process Explorerilla on helppo tutkailla mitä kukin svchost.exe suorittaa (myös yksittäisten palveluiden pysäyttäminen onnistuu näppärästi). Jos sieltä löytyy automaattiset päivitykset ja jumittamisen aikana on wuauclt.exe käynnissä tehot vievän svchost.exen alla, kyseessä lienee juuri tämä Microsoftin bugi. Varsinkin jos koneelle on vielä asennettu MS Office 2003, joka tuntuu jumittavissa koneissa myös löytyvän.

Jos uskot että kyseessä on edellä kerrottu bugi, sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

1. Voit poistaa Microsoft Updaten käytöstä (tämä poistaa hyytymisen kokonaan).
2. Asennat nämä kaksi päivitystä: Windows XP -päivitys KB927891 (tämä tuli Windows Updateen 24.5. joten voi olla asenettu jo) ja Build 0374 AU client/ WSUS 3.0 client (nämä eivät poista kokonaan hyytymistä, mutta kone on sentään käytettävissä).
Muista ottaa varmuuskopio (järjestelmän palautuspiste, levykuva tms.) järjestelmästä ennen päivittämistä.

Huom! Jos olet asentanut jo aikaisemmin päivityksen KB927891, varmista että se on versio 3 (Käynnistä -> Suorita... -> Ohjauspaneeli -> Lisää tai poista sovellus -> ruksi Näytä päivitykset -> Windows ohjelmistopäivityksien kohdalta valitse päivitys KB927891 ja sitten Tukipalvelut) Jos versio on alempi kuin 3, poista ensin päivitys ja asenna se uudelleen.

Lisätietoa


(klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman kuvan)

26.5.2007
(Yama)Neko