Lo­mak­kei­den teks­tit tal­teen ja ta­kai­sin

Onko sinulle käynyt joskus niin että olet saanut suurella vaivalla täytetyksi jonkin WWW-sivulla olevan lomakkeen tai kirjoittanut pitkän viestin, ja sitten selain on vaikkapa kaatunut tai muutoin hukannut kaikki tekstisi? Jos näin on käynyt, tiedät kuinka keljua on aloittaa kaiken kirjoittaminen alusta uudelleen.

Onneksi on olemassa selainlaajennuksia, jotka ottavat syötetyt tekstit talteen. Tällaisia ovat mm. Lazarus (Firefox, Chrome, Safari) ja Persistent Text (Opera).

Idea on siis se, että laajennus tallentaa sitä mukaa tietoa, kun siirryt lomakekentästä toiseen. Näin ollen esim. selaimen kaatuessa, kaikki aikaisemmin kirjoittamasi kentät ovat tallessa ja saat ne palautettua helposti. Oletuksena Lazarus palauttaa tiedot hiiren kakkospainikkeella, Persistent Text lisää kuvakkeen Operan ikkunaan silloin kun tallennettuja tietoja kyseiselle lomakkeelle löytyy.

Kuvassa tietojen palauttaminen Lazaruksella.
Kuvassa tietojen palauttaminen Lazaruksella

Molemmat tässä mainitut laajennukset osaavat poistaa tallennetut tiedot halutun ajan kuluessa (Lazarus oletuksena 4 viikon kuluttua, Persistent Text oletuksena 2 tunnin kulutta). Molemmat laajennukset voi halutessa jättää tallentamatta joillain sivulla (Persistent Text ei oletuksena tallenna esim. Googlen, Bingin ja Yahoon hakusanoja).

Lazaruksessa saa tiedot suojaan salasanan taakse niin halutessaan (Persistent Text ei tätä osaa). Laajennuksista Lazarus on muutenkin monipuolisempi, mutta Persistent Text tekee sen minkä lupaa, ja on tällä hetkellä parasta mitä Operalle saa.
Lazaruksen ja Persistent Textin asetuksia.

Lazaruksen asetuksiin kannattaa tutustua huolella.

Lisäys 26.10.13 Persistent Text ei välttämättä toimi Opera 12 uudempien Chromium -pohjaisten Opera-selaimien kanssa. En ole asiaa tosin testannut, koska en käytä v12 uudempia Opera-versioita.