LockHunter - sel­vi­tä mi­kä lu­kit­see tie­dos­ton ja pois­ta se tar­vit­taes­sa

Aika ajoin voi tulla vastaan tilanne, ettet voi poistaa jotain tiedostoa, vaan Windows ilmoittaa että tiedosto on lukittu ja toisen prosessin käytössä.

(Esimerkkikuva on hieman huono, koska siinä itsessään jo lukee, mikä prosessi/ohjelma tiedoston lukitsee.)

Syitä moiseen on monia, esimerkiksi jokin käyttämäsi ohjelma tarvitsee parhaillaan ko. tiedostoa, joten sitä ei kannata poistaa suin päin, tai sitten jokin prosessi on vaikka kaatunut jolloin prosessin tappaminen voi auttaa. Niin tai näin, lukitusta tiedostosta kyllä päästään eroon.

Lukitun tiedoston poistamiseen löytyy useita eri ohjelmia. Tässä esitelty LockHunter on siitä mainio, että se näyttää, mikä ohjelma on lukinnut tiedoston. Tämä voi olla joskus hyödyllinen tieto ja parempi kuin tiedoston poistaminen suoraan silmät ummessa.

LockHunteria on erittäin helppo käyttää. Tässä esimerkissä tiedostoa Kos­ke­tuk­ses­sa PMMP_­20091219_­2345.rec ei voi poistaa, joten toimimme näin.

 1. Valitse tiedosto jota ei voi poistaa, tässä esimerkissä Kos­ke­tuk­ses­sa PMMP_­20091219_­2345.rec, ja sit­ten hii­ren kak­kos­pai­nik­keel­la aukea­vas­ta vali­kos­ta valit­set What is locking this file?

  Tämän jälkeen LockHunter pyy­tää jär­jes­tel­män­val­vo­jan oi­keuk­sia, kos­ka koro­tet­tuja oikeuk­sia tarvi­taan luon­nol­lises­ti täl­lai­sis­sa toi­min­nois­sa.
 2. LockHunterin ikkunasta näet valitun tiedoston sekä sen mikä/mitkä prosessit käyttävät ko. tiedostoa.

  Näiden tietojen mukaan voit valita miten haluat toimia. Voit esim. sulkea tiedoston lukitsevan prosessin joko LockHunterista käsin. Voit myös käydä itse ko. ohjelmassa katsomassa, onko syytä antaa ohjelman pitää tiedosto lukittuna esimerkiksi kesken oleva prosessin vuoksi.
 3. Tässä esimerkissä vain poistamme tiedoston valitsemalla Delete It! -painiketta.

  Other -painikkeen alta löydät muita hyviä vaihtoehtoja, kuten tiedoston poistaminen seuraavan uudel­leen­käyn­nistyk­sen yhteydes­sä.
 4. LockHunter vielä varoittaa että se sulkee avatut tiedostot ja sitten poistaa ne. Poistaaksesi tiedoston, valitse Kyllä -painike.
 5. Onnistuneen poiston jälkeen saat ilmoituksen siitä, ja samalla kerrotaan että poistettu tiedosto löytyy vielä Windowsin roskakorista. Tämä on hyvä asia, jos vahingossa poistit väärän tiedoston, voit palauttaa tiedoston takaisin roskakorista.

  Voit poistua ohjelmas­ta valitse­malla Exit -pai­nik­keen.