[Sisällysluettelo]

Tarkista ja korjaa tiedostojärjestelmä

Saatat saada joskus virheilmoituksen: "Tiedosto tai kansio on vahingoittunut tai lukukelvoton. Suorita Chkdsk-apuohjelma". Tai saat epämääräisiä ilmoituksia, ettei levyllä ole enää vapaata tilaa, vaikka siellä varmasti on tilaa. Yleensäkin viallinen tiedostojärjestelmä voi ilmetä mitä ihmeellisimmin oirein. Vikaantumista voi aiheuttaa esim. se, että koneesta katkaistaan virta väkisin, tai kone kaatuu kokonaan. Riippuu paljon siitä, ollaanko levylle kirjoittamassa jotain, kun kone on sammutettu/kaatunut.

Jos sinulla on jotain epämääräisiä oireita, tarkista ja korjaa tällöin ko. aseman tiedostojärjestelmä näin.

 1. Valitse Käynnistä -> Tietokone.
 2. Valitse tarkistettavan aseman päällä hiiren oikealla Ominaisuudet.
 3. Valitse Työkalut -välilehdeltä Virheentarkistus -kohdasta Tarkista -painike.
 4. Varmista että Korjaa automaattisesti tiedostojärjestelämän virheet on valittu (jos ei ole, valitse se) ja valitse Käynnistä -painike.

  Jos asema on käytössä, Windows ilmoittaa siitä, ja ehdottaa aseman poistamista käytöstä. Ellei kyseessä ole järjestelmäasema, voit kokeilla pakottaa aseman pois käytöstä Pakota käytöstä poistaminen -painikkeella, jolloin asema otetaan pois käytöstä tarkistuksen ajaksi.

  Sen sijaan jos valitset Peruuta -paniketta, tai jos kyseessä on järjestelmäasema, sinulle ehdotetaan ajoitettua tarkistusta, joka suoritetaan seuraavan koneen käynnistyksen yhteydessä.

  Jos haluat käynnistykseen ajoitetun tarkistuksen, valitse Ajoita levyn tarkistus -painike (tai vaihtoehtoisesti peruuta koko tarkistus Peruuta -painikkeella).
 5. Jos tarkistuksen voi tehdä, se aloitetaan.

  Ajoitettu tarkistus taas suoritetaan koneen uudelleen käynnistämisen yhteydessä ennen Windowsin lataamista.
  HUOM! Pelkän tarkistuksen ilman korjausta, eli jättämällä pois Korjaa automaattisesti tiedostojärjestelämän virheet -valinnan, voi tehdä aina ilman aseman käytöstä poistamista tai uudelleen käynnistystä.
Lisää tietoa:
Virheiden etsiminen asemasta

4.10.2010
(Yama)Neko
Security Check