[Sisällysluettelo]

Leikepöytä - jokapäiväinen apuväline

Leikepöytä on säilytyspaikka muistissa, jonne voidaan sijoittaa erilaista väliaikaista tietoa. Leikepöytää voidaan käyttää hyödyksi tietoa kopioitaessa ja siirtäessä. Kulloinkin leikepöydällä voi olla yksi ainoa tieto, tosin tämä leikepöydällä kopioitu tieto voi sisältää useita eri kohteita, esimerkiksi useita tiedostoja, tekstiä ja kuvia jne. Kun siis leikepöydälle kopioidaan uudestaan jotain, edellinen tieto korvataan uudella (on toki olemassa ohjelmia, kuten esim. YC3, joilla voi tallentaa/noutaa useita leikepöydälle kopioituja tietoja).

Leikepöytä on helpoin tapa siirtää tietoa ohjelmasta toiseen. Lähes kaikkialla Windows-ohjelmissa on mahdollista kopioida ja liittää tietoa leikepöydän kautta. Usein tämä valinta löytyy Muokkaa (Edit) -valikosta.

Mutta helpointa on opetella käyttämään kolmea eri näppäinyhdistelmää, jotka toimivat kaikissa oikein tehdyissä Windows -ohjelmissa. Painamalla Ctrl -näppäimen alas ja sitten joko kirjaimen c, v tai x, saadaan samat toimet kuin Muokkaa/Kopio, Muokkaa/Liitä ja Muokkaa/Leikkaa.

Opettele nämä näppäinyhdistelmät:

Ctrl + c : Kopioi leikepöydälle valitun tiedon (tekstiä, kuvia, tiedostoja)
Ctrl + v : Liittää leikepöydällä olevat tiedot kohteeseen
Ctrl + x : Leikkaa leikepöydälle valitun tiedon.
Ero kopiointiin on se, että leikatessa lähdetieto poistetaan, kun taas kopioinnissa lähdetieto jää muuttumattomaksi.

Kuten sanottua, leikepöydälle voi kopioida puhtaan tekstin lisäksi kuvia ja tiedostoja.

Lisää tietoa:
Mikä on Leikepöytä?
Tiedon siirtäminen leikepöytä apuvälineenä

18.7.2009
(Yama)Neko
Security Check