[Sisällysluettelo]

Hosts -tiedosto

HUOM! Olen 3.4.11 lopettanut oman, Nekon hosts-listan ylläpidon!
Syynä se, että tarvitsen Windows 7 kotiryhmän käyttööni, ja se taas vaatii DNS asiakas -palvelua, jota ei voi käyttää niin suurella hosts -listalla kuin Nekon hosts-lista oli.
Pahoittelut mahd. mielipahasta, jos listan lopettaminen on sellaisen aiheuttanut. Kiitos listan kanssa auttaneille käyttäjille JasuK ja Lari, sekä muillekin palautetta yms. antaneille.

Kokonainen lista on jonkin aikaa vielä saatavilla: HOSTS.rar (3,00 Mt)
- neko

Tässä ohjeessa

Taustaa

Hosts tiedostoa käytetään osoittamaan tiettyä verkkonimeä (hostname) johonkin ip-osoitteeseen.

Alun perin tätä tarvittiin Internetin edeltäjässä ARPANETissä osoittamaan verkon solmukohdalle missä kukin isäntänimi sijaitsee, koska tuolloin ei vielä ollut Internetin nimipalvelujärjestelmää (DNS) josta nykyään saadaan tuo tieto.

Nykyään hosts -tiedostoa käytetään pääasiassa päinvastaiseen toimintaan, eli estämään pääsy haluttuun osoitteeseen. Tämä saadaan aikaiseksi osoittamalla tietty isäntänimi paikalliseen koneeseen (localhost) jonka IP-osoite on 127.0.0.1.

Esimerkiksi hosts -tiedoston rivi 127.0.0.1 www.haitallinensivusto.com estäisi pääsyn osoitteeseen www.haitallinensivusto.com, koska se osoittaa kohti omaa konetta. Niinpä lisäämällä haitallisten sivustojen osoitteita hosts -tiedostoon estetään pääsy näihin osoitteisiin.

[takaisin alkuun]

Hosts -tiedoston muokkaaminen

Hosts -tiedosto sijaitsee Windows -versiosta riippuen oletuksena seuraavasti,

2000/XP/Vista/7: %systemroot%\system32\drivers\etc\
9x/Me: %windir%\

Oletuksena hosts -tiedosto sisältää vain lyhyet ohjeet käytöstä sekä rivin 127.0.0.1 localhost mutta voit lisätä sinne itse osoitteita jollain sopivalla tekstieditorilla, vaikka Muistiolla tai WordPadilla (molemmat tulevat Windowsin mukana), mutta parempia ilmaisia tekstieditoreita on netti pullollaan. Joka tapauksessa, yksittäisten osoitteiden lisääminen on helppoa, yksi ohjaus riviä kohden. Jos haluat kommentoida jotenkin osoitetta (esim. muistaaksesi miksi osoitteen lisäsit), voit tehdä sen lisäämällä #-merkin ennen kommenttia (#-merkin jälkeen tullutta tekstiä ei yritetä siis tulkita), esim:

127.0.0.1 pahasivusto.com # täältä tuli se troijalainen
127.0.0.1 ad.doubleclick.net # ei seurantaa/mainoksia, kiitos

Koska osoitteita kuitenkin olisi laitettavaksi vaikka kuinka, kannattaa hankkia jokin ohjelma joka huolehtii hosts -tiedoston päivittämisestä. Itse suosittelen HostsMania.

[takaisin alkuun]

Sulje DNS-asiakas (DNS client) -palvelu

Jos käytät todella suurta hosts -tiedostoa, tulee DNS-asiakas (DNS client) -palvelu sulkea, koska suuri hosts -tiedosto hidastaa konetta merkittävästi jos DNS-asiakas (DNS client) palvelu on käynnissä. Ohjeita Windows -palveluiden muuttamiseen löydät tästä ohjeesta.

[takaisin alkuun]

Rajoituksia

Hosts -tiedosto on kovin kankea suodattamaan suuren määrän osoitteita, koska sen kanssa ei voi käyttää ns. jokerimerkkejä. Esimerkiksi, jos jokerimerkkejä voisi käyttää, olisivat alla olevat esimerkit korvattavissa yhdellä ainoalla rivillä.

Hosts -tiedoston tapa Jos jokerimerkkiä voisi käyttää
127.0.0.1  ad.doubleclick.net
127.0.0.1  ad2.doubleclick.net
127.0.0.1  ad.ar.doubleclick.net
127.0.0.1  ad.au.doubleclick.net
127.0.0.1  ad.be.doubleclick.net
127.0.0.1  ad.br.doubleclick.net
127.0.0.1  ad.ca.doubleclick.net
127.0.0.1  ad.cl.doubleclick.net
127.0.0.1  ad.cn.doubleclick.net
127.0.0.1  ad.de.doubleclick.net
127.0.0.1  ad.dk.doubleclick.net
127.0.0.1  ad.es.doubleclick.net
127.0.0.1  ad.fi.doubleclick.net
127.0.0.1  ad.fr.doubleclick.net
jne.
127.0.0.1  *.doubleclick.net

Näin tullaan mielestäni hosts -tiedoston suurimpaan ongelmaan. Jos esimerkiksi estetään pääsy osoitteeseen haitallinensivusto.com, päästään edelleen esimerkkiksi osoitteisiin www.haitallinensivusto.com, download.haitallinensivusto.com, tai whatever.haitallinensivusto.com jne.

Hosts -tiedostolla ei voi suodattaa ip-osoitteita, eli siis vaikka voit laittaa vaikkapa osoitteen mtv3.fi osoittamaan omaan koneeseesi, et voi uudelleenohjata mtv3.fi ip-osoitteeseen 194.215.205.94 menevää pyyntöä.

[takaisin alkuun]

Linkkejä

What is the Hosts file?
HostsMan

[takaisin alkuun]


29.1.2008
(Yama)Neko
Security Check