[Sisällysluettelo]
Ohjetta päivitetty 4.12.14 Info InfoOhjetta on päivetty siten että se toimii paremmin myös Windows Vistassa ja Windows 7:ssa.
 -neko 31.5.09
Ohjetta päivitetty maininnalla rekisterin siivoamisen välttämisellä Windows 7 ja Vista järjestelmissä.
 -neko 20.8.09
Ohjetta päivitetty maininnalla keskusmuistin ja varsinkin SSD-levyn nopeuttavasta vaikutuksesta.
 -neko 30.9.12 Ohjetta päivitetty maininnalla rekisterin "putsauksen" järjettömyydestä ja ohjeen vanhentumisesta
 -neko 4.12.14

 

HUOM! Tämä ohje on merkitty vanhentuneeksi/poistettavaksi! Ohjeen ajantasaisuutta ei ole tarkistettu pitkään aikaan, eikä ohjetta enää päivitetä.

Lisäksi sanoudun täysin irti ns. rekisterin puhdistuksesta, joka on toimeenpiteenä täysin järjetöntä summittaisena suoritettuna ja joskus jopa haitallista. Kyseinen kohta oli alkuperäisessä ohjeessa, joka pyydettiin kääntämään ja soveltamaan Virustorjunta.netin käyttöön jo vuonna 2007. Ohjeen neuvot eivät siis ole minulta peräisin alkuunkaan ja monet asiat niistä ovat vanhentuneet. Varsinkin rekisterin siivouksesta tiedetään olevan lähinnä placebo-luokan apua, ja usein siitä on jopa suoranaista haittaa.

-neko 4.12.2014

Nopeuta tietokonetta

On useita syitä miksi tietokoneInfoInfoTässä ohjeessa tarkoitamme tietokoneella Windows -pohjaista järjestelmää, joka on ehdottomasti yleisin kotikäytössä oleva käyttöjärjestelmä. hidastelee. Etenkin silloin kun tietokone alkaa äkillisesti hidastelemaan, voi syynä olla haittaohjelmat (vakoiluohjelma, mainosohjelma, troijalainen, virus). Mutta aina kyseessä ei ole haittaohjelma. Uuden ohjelman asennus voi aiheuttaa hidastelua, jos se ei sovi yhteen muiden jo asennettujen ohjelmistojen kanssa, pirstoutunut tai täysi kiintolevy, lukuisat ja kenties turhat ohjelmat, ylläpidon puute jne. aiheuttavat kaikki järjestelmän hidastelua vieden osaltaan keskusmuistia ja kuormittaen prosessoria.

On myös tosiasia, että vanhemmat tietokoneet ovat uudempia hitaampia, ja tälle ei ole paljonkaan tehtävissä. Mutta jotain sentään: Keskusmuistin lisääminen ja varsinkin SSD -levyn hankkiminen voivat nopeuttaa järjestelmää paljonkin! SSD-levyn tapauksessa on hyvä muistaa, että saadaksesi parhaan hyödyn, on Windows asennettava uudelleen SSD -levylle. Levyn kloonausta ei kannata tehdä.

Kun tietokoneesi hidastelee, ja se on todettu puhtaaksi haittaohjelmista, käy läpi seuraavat kohdat nopeuttaaksesi konettasi.

  1. Keskusmuistin määrä
  2. Automaattisesti käynnistyvät ohjelmat
  3. Vain yksi palomuuri ja virustorjuntaohjelmisto jossa on reaaliaikainen suojaus
  4. Poista käyttämättömät ohjelmat
  5. Puhdista tarpeettomat tiedostot
  6. Eheytä kiintolevy
  7. Nopeutuskeinoja Windows 7/Vistalle


1. Keskusmuistin määrä

Keskusmuistin määrä on yllättävän tärkeä asia. Jopa nopean suorittimen omaava kone menettää paljon tehostaan jos keskusmuistin määrä muodostuu pullonkaulaksi. Muistien hinnat ovat tulleet varsin miellyttävälle tasolle, eikä useiden gigojenkaan* muistit rokota lompakkoa kohtuuttomasti, joten muistin lisäämistä kannattaa harkita jos sitä on koneellasi kovin vähän.

* Huomaa, ettei 32-bittisiin käyttöjärjestelmiin kannata hankkia 4 Gt enempää muistia, sen sijaan 64-bittisissä tätä 4Gt rajaa ei ole.
Windowsin bittisyyden näet samoin kuin muistin, msinfo32 -ohjelmalla (alla ohjeet).
Jos koneessa on 32-bittinen Windows, Järjestelmän tyyppion x86-based PC, jos 64-bittinen, x64-based PC.

Kuinka paljon sinulla on keskusmuistia? Jos et tiedä, näet keskusmuistin määrän seuraavasti:

Windows 7/Vista: Valitse Käynnistä-> Tietokone -> hiiren oikealla Ominaisuudet.
Asennettu Muisti (RAM)
/ Muisti (RAM) -kohdassa kerrotaan muistin määrä.
Windows XP: Valitse Käynnistä -> Tietokone -> hiiren oikealla Ominaisuudet
Yleiset -välilehdellä tulisi näkyä muistin määrä.

Jos sinulla ei näy keskusmuistin määrää em. tavalla, voit tarkistaa asian näinkin msinfo32 -ohjelmalla (Järjestelmätiedot):

Windows 7/Vista: Kirjoita hakukenttään komento msinfo32 ja paina Enter.
Näet muistin määrän kohdassa Asennettu fyysinen muisti (RAM) [kuva]

Windows XP: Valitse Käynnistä -> Suorita... (tai paina Windows+R) ja anna komennoksi msinfo32 ja valitse OK (tai paina Enter).
Näet muistin määrän kohdassa Fyysistä muistia yhteensä. [kuva]

Jos sinulla on muistia Windows XP:ssä 512 MB (Windows Vista/7 1024 MB eli 1 Gt) tai vähemmän, kiinnitä huomiota ohjelmien keskusmuistin ja prosessoriajan tarpeeseen jo ennen kuin hankit ja asennat ohjelmia. Esimerkiksi jokainen tietokone kyllä tarvitsee tietoturvaohjelmia, mutta valitse ohjelmisto joka ei vaadi paljon muistia ja prosessoriaikaa. Jos sinulla on muistia vähän, älä asenna "raskaita" ohjelmistoja kuten Norton, F-Secure, McAfee. Vaikka 512 MB toki riittää em. ohjelmien ajamiseen, koneella tulee pystyä tekemään muutakin kuin vain ajamaan tietoturvaohjelmistoja.

Tämä pätee toki muihinkin ohjelmiin. Esimerkiksi työpöydän ulkoasua kohentavat ohjelmat kuten Window Blinds, XP Visual Styles, DesktopX voivat hidastaa tietokonettasi.

Lue myös artikkeli What Really Slows Windows Down

Ennen kaikkea: harkitse mahdollisuutta ostaa muistia lisää, se on nykyään suhteellisen edullista!

[takaisin alkuun]

2. Automaattisesti käynnistyvät ohjelmat

Ainoat ohjelmat joiden todella tulee käynnistyä Windowsin kanssa sekä olla jatkuvasti taustalla käynnissä ovat tietoturvaohjelmistot (palomuuri ja virustorjunta), niitä ei tule sulkea. Kaikki muu on valinnanvaraista ja sinun päätettävissä mitkä ohjelmat tulee käynnistyä automaattisesti Windowsin kanssa.

Monet ohjelmat lisäävät asennuksen yhteydessä itsensä käynnistymään automaattisesti Windowsin kanssa. Niinpä Windowsin käynnistyttyä nämä ohjelmat ovat käynnissä vaikket tarvitsisikaan niitä!

Nopeuttaaksesi konettasi, älä anna useiden eri ohjelmien käynnistyä Windowsin käynnistyksen yhteydessä automaattisesti, ellet todella tarvitse niitä välittömästi tietokoneen käynnistyttyä. Sitä paitsi, voithan aina käynnistää ne itse tarpeen vaatiessa.

Helpoin tapa kytkeä pois käynnistyviä ohjelmia, on käyttää StartUpLite -ohjelmaa. Ohjelma ehdottaa mitkä ohjelmat tulisi poistaa käynnistymästä. Se ei edes näytä tärkeiksi katsomia ohjelmia (toisin kuin esim. Msconfig, Autoruns, Starter jne.) ja siten se sopii niillekin, jotka eivät välttämättä tunne, mitä kukin käynnistyvä ohjelma on. StartUpLite ei vaadi asennusta.

Kytkeäksesi ohjelmia käynnistymästä käyttäen StartUpLitea:

Lataa StartUpLite, ellei sinulla jo ole sitä. StarupLite ei vaadi asennusta vaikka tiedoston nimessä lukeekin setup.

Käynnistä StartUpLite järjestelmänvalvojan oikeuksin.
(Windows 7/Vistassa valitse hiiren oikealla Suorita järjestelmänvalvojana)

StartUpLite ehdottaa pois kytkettävät ohjelmat, niissä ovat valmiiksi valittu Disable (kytkeä pois) [kuva]

Jos haluat että ohjelma käynnistetään, siirrä valinta kohtaan No action (ei muutosta).
Jos haluat että ohjelma poistetaan kokonaan käynnistyvien ohjelmien listalta, valitse Remove (poista), mutta tätä en suosittele käytettäväksi.


Kun olet valintasi tehnyt, valitse lopuksi Continue -painike. Valitut ohjelmat eivät enää käynnisty tämän jälkeen.

(Ennaltaehkäisy: StartupMonitor tarkkailee konetta ja kertoo heti kun joku ohjelma aikoo asettaa ohjelman ladattavaksi Windowsin käynnistyksen yhteydessä. Voit valita hyväksytäänkö tämä vai ei. [kuva].)

Windowsin oma tapa kytkeä pois ohjelmia on Järjestelmän kokoonpanosovellus, tuttavallisemmin msconfig. Toinen mutta jo enemmän tietoa vaativa operaatio on sulkea turhia palveluita Palvelut -ohjelman (services.msc) avulla. Tässä ohjeessa emme puutu palveluihin, vaan käytämme ainoastaan msconfig -ohjelmaa, mutta palveluista löydät tietoa esim BlackViper.comista:

Windows 7 Windows 7 Services
Windows Vista Windows Vista Services
Windows XP Windows XP Services

Kytkeäksesi ohjelmia pois käynnistymästä käyttäen Järjestelmän kokoonpanosovellusta:

Windows 7/Vista: Kirjoita hakukenttään msconfig ja paina Enter.
Valitse Ohjelmat -välilehti ja poista ruksi niiden ohjelmien edestä joiden automaattisen käynnistyksen haluat estää. Valitse lopuksi OK. [kuva]

Windows XP: Valitse Käynnistä -> Suorita... (tai paina Windows+R) ja anna komennoksi msconfig ja valitse OK (tai paina Enter) [kuva].
Valitse Käynnistys -välilehti ja poista ruksi niiden ohjelmien edestä joiden automaattisen käynnistyksen haluat estää. Valitse lopuksi OK. [kuva]

Painettuasi OK, saat ilmoituksen että järjestelmä on käynnistettävä uudelleen ja kun olet valmis tee niin [kuva]
Koneenkäynnistyttyä saat uuden ilmoituksen Windowsin käynnistysvaihtoehtojen muutoksesta, laita ruksi Älä näytä tätä sanomaa tai käynnistä Järjestelmän kokoonpanosovellusta käynnistettäessä -kohtaan ja valitse OK [kuva]

Muista, että voit aina laittaa uudestaan käynnistymään pois kytkemäsi ohjelmat laittamalla ruksin niiden eteen.

Jos et tiedä mikä ohjelma on mikäkin, tai olet epävarma voiko ohjelman kytkeä pois käynnistymästä, älä muuta ko. ohjelman käynnistystä. Voit kysyä apua jollain tietokoneisiin keskittyvällä keskustelufoorumilla. Voit myös käyttää ensin neuvottua StartUpLitea.

[takaisin alkuun]

3. Vain yksi palomuuri ja virustorjuntaohjelmisto jossa on reaaliaikainen suojaus

On yleinen virhe luulla että asentamalla enemmän kuin yhden virustorjunta- ja palomuuriohjelman saisi paremman suojan.

Mutta asia ei ole näin, päinvastoin, useampi päällekkäinen reaaliaikainen suojaus vähentää tietoturvaohjelmien luotettavuutta ja tehokkuutta. Kun useammalla ohjelmalla on reaaliaikainen automaattinen suoja päällä, saattavat nämä ohjelmat yrittää päästä käsiksi samoihin tiedostoihin ja pahimmillaan hidastaa koko järjestelmän käyttökelvottomaksi.

Toinen ongelma on se että hyvin usein, johtuen ohjelman luonteesta, palomuuri tai virustorjuntaohjelmisto ei ole yhteensopiva toisen vastaavanlaisen ohjelmiston kanssa, ja tämä aiheuttaa vakavia ongelmia tietokoneen suorituskyvyssä hidastaen tietokonetta dramaattisesti. Saattaapa käydä niin ettei tietokone suostu enää käynnistymään jos siihen asennetaan ylimääräinen palomuuri tai virustorjuntaohjelma.

Kun sinulla on yleisesti ongelmia tietokoneen kanssa ja sinulla on enemmän kuin yksi palomuuri ja virustorjuntaohjelma asennettuna, syy luultavasti on juuri tässä.

Voit toki tarpeen vaatiessa asentaa useita haittaohjelmia etsiviä ohjelmia ns. Anti-spyware -ohjelmia, mutta jos ne sisältävät reaaliaikaisen tarkistuksen, kannattaa niiden automaattinen käynnistyminen estää. Näitä virustorjuntaohjelmien lisäksi asennettavia ohjelmia kannattaa (ja tarvitseekin) käyttää vain aika ajoin tai tarpeen vaatiessa.

[takaisin alkuun]

4. Poista käyttämättömät ohjelmat

Monet asentavat ohjelmia hetken mielijohteesta, kokeilevat niitä muutaman kerran ja sitten unohtavat ne joko siksi etteivät ne olleet sitä mitä etsittiin tai niitä ei tarvita enää. Muista myös että ns. kokeiluversioiden käyttöoikeudet vanhenevat usein piankin, joten niiden asennettuna pitäminen tietokoneessa on turhaa varsinkin jos et aio ohjelmaa ostaa. Joten poista käyttämättömät ohjelmat.

Ohjelman poistamiseen on yleensä kaksi eri tapaa. Voit yleensä poistaa ohjelman joko Lisää tai poista sovellus -ohjelman kautta, tai joskus ohjelmalla on oma valinta Käynnistys -valikossa josta asennuksen poistaminen voidaan käynnistää [kuva].

Poistaaksesi ohjelman Lisää tai poista sovelluksella, toimi näin:

Windows 7/Vista: Kirjoita hakukenttään Ohjelmat ja toiminnot ja paina Enter
(tai Käynnistä -> Ohjauspaneeli -> Ohjelmat -kohdasta Poista ohjelman asennus)
Valitse ohjelma jonka haluat poistaa ja valitse Poista asennus -painike. [kuva]
Vastaa myöntävästi vahvistukseen ohjelman poistosta.

Windows XP: Käynnistä -> Ohjauspaneeli -> Lisää tai poista sovellus
(tai Windows+R -> anna komento appwiz.cpl)
Valitse ohjelma jonka haluat poistaa ja valitse Poista. [kuva]
Vastaa myöntävästi vahvistukseen ohjelman poistosta.

Joissain tapauksissa on ohjelman poistamisen jälkeen tarpeellista käynnistää kone uudelleen, mutta yleensä saat tästä erikseen ilmoituksen.

[takaisin alkuun]

5. Puhdista tarpeettomat tiedostot

Tarpeettomien tiedostojen poistaminen aika ajoin nopeuttaa omalta osaltaan Windowsin toimintaa. Näitä tarpeettomia tiedostoja ovat mm. väliaikaiset tiedostot, selainten sivuhistoria, evästeet, tiedostot Roskakorissa.

Tarpeettomat tiedostot voi toki poistaa manuaalisestikin, mutta on olemassa myös mainioita ohjelmia jotka tekevät puhdistuksen helpommin. Tässä ohjeessa käytämme ATF-Cleaneriä tai CCleaneriä.

ATF-Cleaner

Pelkästään väliaikaistiedostojen puhdistamiseen soveltuu hyvin ATF-Cleaner. Sen käyttö on helppoa, eikä se vaadi asentamista, vaan on heti lataamisen jälkeen valmis käytettäväksi. Lataa ATF-Cleaner ellei sinulla jo ole sitä.

Käynnistä ATF-Cleaner, valitse valikosta Main ja sitten listasta alhaalta Select All ja lopuksi Empty Selected. [kuva]

Voit myös puhdistaa Firefoxin ja Operan väliaikaistiedostot em. tavalla valitsemalla ensin ko. selaimen valikosta ylhäältä ja sitten toimimalla kuten edellä.

CCleaner

Jos haluat välikaistiedostojen lisäksi siivota myös Windowsin rekisteriä, puhdistamiseen soveltuu silloin CCleaner. Lataa CCleaner ellei sinulla jo ole sitä, ja asenna se tuplaklikkaamalla lataamaasi tiedostoa. Muista valita kieleksi Suomi niin saat suomenkielisen käyttöliittymän. [kuva]

Puhdistaja

Käynnistä CCleaner ja valitse vasemmalta listasta Puhdistaja ja sitten alhaalta Tutki -painike. Kun etsintä on valmis valitse Aja CCleaner -painike. [kuva]

Rekisteri

HUOM! Sanoudun täysin irti tästä rekisterin puhdistuksesta, joka on toimeenpiteenä täysin järjetöntä summittaisena suoritettuna ja joskus jopa haitallista.

Kyseinen kohta oli alkuperäisessä ohjeessa, joka pyydettiin kääntämään ja soveltamaan Virustorjunta.netin käyttöön jo vuonna 2007. Ohjeen neuvot eivät siis ole minulta peräisin alkuunkaan ja monet asiat niistä ovat vanhentuneet. Varsinkin rekisterin siivouksesta tiedetään olevan lähinnä placebo-luokan apua, ja usein siitä on jopa suoranaista haittaa.

-neko 4.12.2014

Windows 7/Vista: Itse henkilökohtaisesti uskon, ettei rekisterin "siivoamisella" ole enää mitään positiivista vaikutusta Windows Vista ja Windows 7 järjestelmissä, kun vielä Windows XP:ssä tällä toimella saattoi olla vielä jotain merkitystä. Suosittelen, ettet käytä tätä enää Windows Vistan tai 7:n kanssa. Jos aiot kuitenki "puhdistaa" rekisteriä niin muista ottaa varmuuskopiot muutoksista.

Valitse vasemmalta listasta Rekisteri ja sitten alhaalta Etsi rekisterin virheitä -painike. Kun etsintä on valmis, paina Korjaa valitut rekisterin virheet... -painike. [kuva]

Sinulta kysytään tämän jälkeen Haluatko varmuuskopioda muutokset rekisteriin [kuva](voi mitä suomea, toim. huom. :), valitse Kyllä -painike, ja tallenna tiedosto esim. Omat tiedostot -kansioon. Varmuuskopiointi on tärkeää, jotta muutokset saadaan peruttua jos ne aiheuttavat ongelmia.

Avautuvasta ikkunasta valitse nyt Korjaa kaikki valitut virheet, sinulta kysytään vahvistusta Haluatko varmasti korjata kaikki rekisterivirheet?, vastaa Kyllä. [kuva]

Kun virheet on korjattu valitse lopuksi Sulje -painike, voit sulkea CCleanerin tämän jälkeen.

[takaisin alkuun]

6. Eheytä kiintolevy

Henkilökohtaisesti, en pidä kiintolevyn eheyttämistä tärkeänä, mutta koska tämä ohje on pyydetty "suomennos" alkuperäisestä ohjeesta, mukana on myös eheyttämistä koskeva osuus.

Pirstoutunut kiintolevy voi omalta osaltaan hidastaa tietokonetta. Kovalevy kannattaa silloin tällöin eheyttää. Tähän on olemassa sekä maksullisia että ilmaisia ohjelmia ja niiden lopputuloksen tehosta ollaan montaa mieltä**, mutta tässä ohjeessa käytämme JkDefrag -ohjelmaa.

JkDefragin etuja on Windowsin omaa Levyn eheytys -ohjelmaa parempi lopputulos, sekä se ettei JkDefragia tarvitse asentaa. Riittää että lataat JkDefragin ja purat paketin.

Tämän jälkeen tuplaklikkaa puretusta kansiosta löytyvää JkDefrag.exeä ja levyn eheyttäminen alkaa välittömästi. [kuva]

** Jonkun verran kiistellään eri eheyttäjien eroista, toiset vannovat jonkun nimeen ja toiset jonkun muun. Ilman kokemusta en halua ottaa kantaa suntaan tai toiseen, uskon että lähes kaikki ovat tyhjää parempia. Laitan kuitenkin tähän loppuun listan joistain, sekä maksullisista että ilmaisista levyneheyttäjistä. Koska haluan pitää ohjeen yksinkertaisena, en kuitenkaan tässä neuvo niiden käyttöä jos kohta ohjelmat ovat pääosin melko suoraviivaisia käyttää kuten Windowsin oma Levyn eheytys.

Ilmaisia
JkDefrag
Auslogics Disk Defrag
O&O Defrag 2000 Freeware Edition 3.5.562

Maksullisia
PerfectDisk
O&O Defrag


[takaisin alkuun]

7. Nopeutuskeinoja Windows 7/Vistalle

Edelliset ohjeet sopivat kaikille Windowsin versioille (pl. rekisterin siivous, joka sopinee mielestäni vain XP:lle), mutta Windows 7/Vistalle on vielä joitain lisämahdollisuuksia nopeuttaa konetta. Nämä ohjeet ovat sopivat siis pääosin vain Windows 7/Vistalle

Nopeuta konetta karsimalla turhia ohjelmia, palveluita ja ominaisuuksia
Nopeuta koneen käynnistystä lykkäämällä toissijaisten palveluiden käynnistystä

[takaisin alkuun]


Tämän ohjeen pohjana on käytetty ohjetta Help! My computer is slow! mutta olen muokannut joitain kohtia, toivottavasti selkeämmäksi. Shaballe kiitos avusta. Iso kiitos myös Opaaliolalle oikoluvusta.
Mielipiteet ohjelmistojen raskaudesta ovat tietenkin riippuvaisia käytetyistä laitteistoista jne. joten väite joidenkin ohjelmien raskaudesta on tietenkin subjektiivinen.


19.11.2007
(Yama)Neko
Security Check