[Sisällysluettelo]

HashTab - tarkista tiedoston tiivisteet helposti

Aika ajoin voi tulla tilanne jossa kannattaa tarkista ladatun tiedoston eheys tai aitous. Tällöin on tiedettävä oikean tiedoston ja vertailtavan tiedoston  tiiviste. Oikea tiiviste ilmoitetaan vaikkapa ohjelmiston valmistajan tms. sivuilla, ja sitä verrataan omalla konella olevan tiedoston tiivisteeseen. Yleisimmin käytetään MD5- ja SHA-1 tiivisteitä (jotka tietoturvan kannalta ovat jo vanhentuneita, mutta käyvät silti vielä useasti vertailuun).

Useat ilmaiseksi saatavat MD5/SHA -tarkistukseen soveltuvat ohjelmat ovat komentotulkki (komentorivi, komentoikkuna, komentokehote jne. ) -pohjaisia (esim. Microsoftin oma FCIV tai vaikkapa GnuWin32 Core Utilities -pakettiin kuuluvat md5sum ja sha1sum), ja ovat siis "hankalia" käyttää nykykäyttäjille, joutuuhan niiden kanssa kirjoittamaan muutaman kirjaimen komentokehote-ikkunaan.

     Esimerkki FCIV ja Sha1sum komentojen käytöstä, luotu SHA-1 tiiviste tiedostosta h:\ExpanDrive_Setup_6.0.5.exe

 

Kenties helpoin tapa tarkistaa/luoda tiivisteet on asentaa HashTab, joka lisää uuden välilehden tiedoston ominaisuudet -ikkunaan. Tarkistaminen on jatkossa helppoa: valitset tiedoston, hiiren kakkosella Ominaisuudet ja sitten Tiedoston tiivisteet -välilehden.


Jos haluat vertailla kahden tiedoston tiivisteitä toisiinsa, siihen kaksi erilaista tapaa.

  1. Kopioi tiedossa oleva tiiviste leikepöydälle ja valitse vertailtava tiedosto, sitten hiiren kakkosella Ominaisuudet ja sitten Tiedoston tiivisteet -välilehdellä liitä leikepöydältä vertailtavana oleva tiiviste Tiivistyksen vertailu -kenttään.

  2. Toinen tapa on valita ensimmäinen vertailtava tiedosto normaalisti (hiiren kakkosella Ominaisuudet/Tiedoston tiivisteet) ja sitten valitsemalla toinen tiedosto Vertaa tiedostoa... -painikkeen kautta.

Itse suosin 1. tapaa. Tuloksen näet Tiivisteen vertailu -kentän vaihtuvasta kuvasta (selittävät tekstit olen lisännyt itse, eivät kuulu kuviin):

 

HashTab näyttää oletuksena vain joitain yleisiä tiivisteitä kuten MD5 ja SHA1, mutta osaa halutessa näyttää yhteensä 28 tiivistemuotoa. Katso tarkempi lista alla olevasta versio 6:sta kertovasta lisäyksestä.

Näytettävät tiivisteet valitaan HashTabin asetuksista, jonne pääsee kun valitsee jonkin tiedoston, sitten hiiren kakkospainikkeella Ominaisuudet ja sitten Tiedoston tiivisteet -välilehdeltä Asetukset -linkin.

Asetukset ovat pysyvät, eli vaikuttavat muidenkin tulevien vertailujen kanssa.


Lisäys 27.8.17  Nykyään v6 tukee seuraavia erilaisia tiivisteitä: Adler32, BLAKE2sp, BTIH, CRC32, CRC64, ED2K, GOST, Keccak-224, Keccak-256, Keccak-384, Keccak-512, MD2, MD4, MD5, RIPEMD-128, RIPEMD-160, RIPEMD-256, RIPEMD-320, SHA-1, SHA-256, SHA-256 Base64, SHA-384, SHA3-224, SHA3-256, SHA3-684, SHA3-512,TTH, Tiger, Whirlpool.

HashTab toimii Windows 10:stä asti, vaikka tämä ohje on vanha, olkoonkin että olen päivittänyt kuvakaappaukset ja linkit nykypäivään.

Lisää tietoa:29.4.2009
(Yama)Neko
Security Check