[Sisällysluettelo]

Guardian - monipuolista varkaudenestoa S60-älypuhelimille

Puhelimen katoaminen tavalla tai toisella, varsinkin varastamalla on kovin ikävä asia, varsinkin jos puhelin sisältää paljon henkilökohtaista tietoa. Niinpä älypuhelin kannattaa varustaa jollain ns. varkaudenesto-ohjelmalla.

Vaikka varkaudenesto-ohjelma ei suoraan estäkään varastamasta puhelinta, se voi jättää oikealle omistajalle vielä mahdollisuuksia saada tietoja puhelimesta, lukita puhelin tai pyyhkiä puhelimen tiedot, ja kenties jopa palauttamaan puhelimen. Tällaisia ohjelmia on lukuisia, mm. Handy Phoneguard, SecureMe, F-Secure Mobile Security, mutta tässä esittelen kenties monipuolisimman* ohjelman S60 alustalle: Guardian ja sen Platinum -version (edullisemmasta Gold -versiosta puuttuu joitain tässä esiteltyjä ominaisuuksia, ilmaisesta Free versiosta puhumattakaan). Ohjelma on siis luonnollisesti maksullinen, tätä kirjoittaessa Platinum-version maksaa 25,50 USD (kts. hinta euroissa), niukempi Gold-versio 16,50 USD (kts. hinta euroissa). Tästä näet eri versioiden vertailun.


Guardian tarjoaa normaalien etälukitus ja -pyyhkimisominaisuuksien lisäksi monia mielenkiintoisia ominaisuuksia. Ensiksikin, ohjelman toiminta on etäkäytössä täysin piilotettu, eikä näin esimerkiksi varas tiedä jos puhelinta yritetään paikantaa, lukita, pyyhkiä tms.

Toki varkaalle voidaan halutessa lähettää vaikkapa väärennetty viesti (viestin lähettäjää ei voi jäljittää), jossa voi esimerkiksi kertoa, että puhelin on varastettu ja se kannattaa palauttaa tiettyyn osoitteeseen tms. mitä haluaakin viestiin kirjoittaa.


Mielenkiintoinen ominaisuus on yrittää paikantaa puhelinta GPS:n tai puhelimen solutietojen kautta. Tietyllä tavalla muotoilun viestillä saa paluupostissa tiedon puhelimen sijainnista, ja myöskin linkin Google mapsiin. Paikannustietoja voi asettaa lähetettäväksi vaikka tietyin väliajoin. Jos gps -paikannus ei onnistu, voidaan asettaa aikaraja, jonka jälkeen paikannukseen käytetään puhelimen solutietoja.


Jos epäilee puhelimen olevan lähellä, tai muuten vain haluaa hermostuttaa varasta, voi lähettää viestin, joka huudattaa voimakasta hälytysääntä. Hälytysääni kuuluu vaikka puhelin olisi täysin äänettömässä tilassa. Ajan jonka puhelin huutaa hälytystä, voidaan itse säätää hälytyksen laukausevan viestin yhteydessä.

Oikein pitkää huudattamista kannattaa kenties harkita vasta sitten, kun puhelimesta on saatu talteen tarpeellinen tieto ja kenties pyyhitty tiedot pois tms, sillä esim. tunnin huudattaminen saa varkaan varmasti sammuttamaan puhelimen, ja silloinhan puhelimeen ei enää saa yhteyttä. Ja jos puhelin on vielä turvalukittu, ei varas saa sitä enää aukikaan (tosin eiköhän ammattilaisilla ja muuten vaan propelipäisillä ole mahdollisuus ohittaa tuollaiset...).


Varas tietenkin haluaa poistaa tällaisen ohjelman puhelimesta, ja tokihan siihen on varmaan keinoja. Mutta jos esim. suojaa asennustoiminnot puhelimesta, ohjelmaa ei voida poistaa ilman oikeaa tunnusta. Samoin puhelimesta voidaan suojata omat puhelutiedot, viestit jne. koodin taakse.


Puhelimesta voidaan myös lähettää viestit ja puhelinluettelo yms. tietoa etänä, näin esim. osoitekirja ei ole menetetty vaikka puhelin varastettaisiinkin**. Mahdollisuuksia on todella paljon, joten ohjelman ohjekirjaan kannattaakin tutustua normaalia huolellisemmin.

*Monipuolisimman niistä ohjelmista joita olen voinut testata. En ole luetellut kaikkia ohjelmia joita olen testannut, koska osa on mielestäni niin ala-arvoisia.
HUOM! Valitettavasti en ole voinut SecureMe -ohjelmaa testata, koska sitä ei ole saatavissa vielä S60 5th -alustalle.
**Suosittelen toki, kuten aina, varmuuskopiointia omalle puhelimelle soveltuvalla ohjelmistolla, esim. Nokian puhelimiin saatavalla Nokia PC Suitella.


Lisää tietoa:
Guardian

16.8.2009
(Yama)Neko