[Sisällysluettelo]

fSekrit - salaa muistiinpanosi!

fSekrit näppärä tapa esim. kuljettaa muistiinpanoja mukana. Se on itsessään sekä tekstieditori, että myös itse muistiinpanot, ja salatussa muodossa (256-bittinen AES/Rijndael). Idea on sama kuin esim. Steganos LockNotessa, mutta toteutus on paljon parempi (Steganos LockNotessa on ärsyttäviä bugeja). Itse asiassa löysin fSekritin, kun etsin Steganos LockNotelle korvaajaa.

fSekritin käyttöönotto on helppoa. Asennusta ei tarvita, ja ohjelma on heti sellaisenaan käytettävissä esim. USB-tikulta yms. Tässä ohjeessa otamme fSekritin käyttöön ja asetamme sille salasanan.

HUOM! Joskus tietoturvaohjelmat voivat virheellisesti väittää fSekritin sisältävän haitallista koodia.

 1. Lataa ensin fsekrit.zip ja pura pakkaus.
 2. Asetamme ensiksi salalauseen (mukana saa siis olla myös välilyöntejä).
  Käynnistä fSekrit.exe ja valitse File / Set or change passphrase.
 3. Kirjoita salalause molempiin kenttiin, ja valitse lopuksi OK -painike.
  HUOM! Täällä voit tarkistaa salalauseesi vahvuuden: Microsoft Password Checker
 4. Nyt fSekrit on valmis käytettäväksi. Kirjoittele vaikka jotain muistiinpanosi.
 5. Kun haluat lopettaa, voit joko vain sulkea fSekritin, jolloin se kysyy, tallennetaanko muutokset, tai valita File/Save tallentaaksesi.
  Tässä esimerkissä valitsin sulkupainikkeen, jolloin fSekrit kysyy tallennuksesta, ja vastaan Kyllä halutessani tallentaa muutokset.
 6. Koska tämä on ensimmäinen kerta kun tallennamme, fSekrit kysyy nimeä jolla tallentaa, annan tässä esimerkissä nimeksi memo.
  Valitse sopiva tallennuspaikka muistiinpanoillesi, vaikkapa USB-muistisi, ja kirjoita Tiedostonimi -kenttään nimi jolla haluat muistiinpanosi tallentaa, ja valitse lopuksi Tallenna -painike.
 7. Halutessasi avata muistiinpanosi, tuplaklikkaa tallentamaasi tiedostoa (tässä esimerkissä siis memo.exe) ja fSekrit kysy salalausetta. Kirjoita salalause ja lopuksi paina Enter -näppäintä tai OK -painiketta.
 8. Salaiset muistiinpanosi ovat taas auki ja luettavissa/muokattavissa.
Lisää tietoa:
fSekrit
Microsoft Password Checker: Using strong passwords

4.2.2010
(Yama)Neko
Security Check