HUOM! FlickFetchin uudet versiot 4/5 ovat tuoneet runsaasti uusia ominaisuuksia, joiden suhteen tämä ohje on jäljessä. Siksikin kannattaa tutustua FlickFetchin sisäiseen ohjeeseen

Uusi versio tästä ohjeesta on kyllä työn alla. Tämä on ensimmäinen versio, joka toimii paremmin myös mobiilisti.

Päivitän ohjetta mahdollisimman pian. Eihän tämä ole kuin pari vuotta jäljessä (useat asiat pitävät silti paikkaansa!).
- neko 26.11.19

FlickFetch - ainoa lataaja jota tarvitset kotimaisten netti-TV-videoiden kanssa

Tästä ohjeesta sen verran, että tavallinen käyttäjä pärjää ohjeen alkupuolella, luultavasti FlickFetchin asennuksesta sopivan soitto-ohjelman valintaan. Se että ohjetta riittää paljon tämän peruskäytön ylikin, johtuu siitä, että FlickFetch tarjoaa monenlaisia lisäominaisuuksia joita ei ole pakko osata käyttää. Joten rohkeasti tutustumaan, et välttämättä tarvitse tämän ohjeen alkupuolta enempää koskaan, kun taas kokeneemmille käyttäjille löytyy tarvittaessa paljon pientä näperreltävää.

Ohjeen sisällysluettelo

Takaisin: [alkuun]

 

En ole FlickFetch kehittäjä

Saan jonkun verran palautetta FlickFetchistä, mutta oikea osoite olisi FlickFetchin kehittäjä. Minä olen ainoastaan tehnyt nämä ohjeet, koska mielestäni tämä hyvä ohjelma ansaitsee kunnolliset kuvalliset ohjeet.

Palautetta FlickFetchistä voit jättää FlickFetchin pääikkunan Ilmoita bugi -linkin kautta.

Toinen hyvä vaihtoehto on kirjoittaa/kysyä FlickFetchistä TechBBS -foorumilla, jossa ohjelman kehittäjä usein osallistuu keskusteluun.

Itse ohjeista otan mielelläni palautetta.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Taustaa - miksi ladata tallenne omalle koneelle??

Kaikilla ei ole varaa fyysiseen digiboksiin tai internetissä toimivaan vastaavaan palveluun, eikä ohjelmia aina ehdi katsoa annetussa ajassa. Samoin jos esim. haluat katsoa jonkun sarjan omaan tahtiin, on mukava tallentaa ensin koko sarja talteen ja aloittaa katsominen kun kaikki jaksot ovat tallessa.

Mielestäni tämä ei eroa digiboksiin tallentamisesta.

HUOM! On hyvä tässä yhteydessä muistuttaa reilusta pelistä: Tallenna itsellesi, mutta älä levitä! Ollaan tyytyväisiä että TV-kanavat tarjoavat meille netissä katsomisen.

 

(Seuraavat tekstit tässä taustaa osiossa on kopioitu FlickFetchin omasta sisäisestä ohjeesta tekijän luvalla.)

FlickFetch

Apuohjelma ilmaisten videoiden/audioiden lataamiseen omalle koneelle myöhempää katselua/kuuntelua varten Yle Areena, Yle Elävä Arkisto, Ruutu ja TV5 -palveluista. Ylen suorien TV- ja radiolähetysten tallennus onnistuu myös (lukuunottamatta Yle Areenan suoraa lähetystä). Ladatut tiedostot ovat vain omaan henkilökohtaiseen käyttöön, eli niiden levittäminen ja jakaminen on kiellettyä.

Toiminta

FlickFetch ei itse lataa lainkaan videoita/audioita, vaan poimii ainoastaan ohjelmien tiedot sekä latauslinkit palveluntarjoajien nettisivuilta, aivan kuten selainkin tekee. Tarvittavat tiedot syötetään automaattisesti ilmaisessa levityksessä oleville latausohjelmille FFmpeg, HDSDump ja RTMPDump, jotka hoitavat videon/audion latauksen. FlickFetch näyttää omassa ikkunassaan näiden ohjelmien latauksen edistymisen. DRM-suojattujen ohjelmien lataamista FlickFetch ei tue.

Tuetut käyttöjärjestelmät

FlickFetch toimii Windows XP:ssä ja sitä uudemmissa Windowseissa. Windows XP:n vaatimuksiin kuuluu .NET Framework 4.0 sekä Service Pack 3. Myös uudemmat Windowsit tarvitsevat .NET Frameworkin, mutta usein se on jo asennettu. Jos ei ole, kannattaa hakea Microsoftin sivuilta uusin mahdollinen versio, eikä vanhaa 4.0:aa.

(Lainaus FlickFetchin sisäisestä ohjeesta päättyy)

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

FlickFetchillä laaja tuki

FlickFetch korvaa lähes kaikki edelliset lataajat. FlickFetch tukee seuraavia lähteitä:

Valitettavasti Katsomosta ei ole mahdollista ladata millään lataajalla. Toisaalta menetys ei ole suuri kun katsoo ohjelmien laatua (allekirjoittaneen mielipide).

Se mikä tekee FlickFetchistä ylivoimaisen, on sen käyttöönoton helppous ja itse käyttö. Enää ei tarvitse olla kaikkitietävä propellipää nörtti jotta lataajan saa toimimaan ja käyttöön.

FlickFetchissä on myös sellaiset perusasiat kunnossa kuten päivitysten tarkistus ja asennus. Myös ohjeet ovat käsillä ohjelmasta käsin milloin ikinä tarvitset niitä. Perusasioita, mutta tällaiset ovat puuttuneet aikaisemmista lataajista ja puuttuvat usein jopa maksullisista ohjelmista.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

FlickFetchin asennus

FlickFetch sisältää asentajan, jos kohta propellipäille on jätetty mahdollisuus asentaa kaikki käsinkin. Tavalliselle käyttäjälle soveltuu parhaiten asentajalla varustettu täyspaketti joka asentaa kaikki tarvittavat oheisohjelmat.

Lataa FlickFetchin sivulta ja asenna itsellesi sopiva paketti.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Ensimmäisen käynnistyksen asetukset

Kun käynnistät FlickFetchin ensimmäisen kerran, se kysyy muutaman asetuksiin liittyvän kysymyksen. Vastattuasi niihin, olet valmis käyttämään FlickFetchiä.

Valitse FlickFetchissä käytettävä kieli.

Oletuskielenä on suomi, jos Windows on suomenkielinen, muutoin englanti.

Valitse haluamasi kieli ja sitten Seuraava -painike.

Valitse minne ladatut tiedostot tallennetaan. Valitse kansio -painikkeella pääset valitsemaan sopivan kansion jonne tallentaa ladatut tiedostot. Valittu kohde näkyy kentässä. Valitse lopuksi Seuraava -painike.

Viimeisenä kysytään miten toimitaan automaattisten päivitysten kanssa, samalla tarkistaen mahdollisesti puuttuvat tiedostot. Näissä kannattaa kaikissa pitää asetukset valittuna, mutta voit muuttaa niitä tarpeittesi mukaan. Valitse lopuksi Valmis! -painike.

Tämän jälkeen FlickFetch on valmis käytettäväksi.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Peruslataaminen

FlickFetchin peruskäyttö on todella helppoa. FlickFetch tarkkailee oletuksena Windowsin leikepöytää, ja kun leikepöydälle kopioidaan sopiva URL-osoite, esim. Yle Areenassa videon sisältävän sivun osoite, se valitsee oikean tavan ladata ja aloittaa lataamisen automaattisesti.

HUOM! FlickFetch v3 myötä mukaan tuli Jono -ominaisuus, eli lista jonne voidaan sijoittaa ladattavia ohjelmia jonoon odottamaan. Aina edellisen latauksen valmistuttua, seuraava lataus käynnistyy. Näin ollen, voit vapaasti valita seuraavan latauksen edellisen ollessa kesken, eikä lataukset vie kaikkea nettikaistaasi.

Jonon käytöstä enemmän Jono -osiossa.

Alla lataamme esimerkin vuoksi YLE Areenasta videon.

 1. Käynnistä FlickFetch.
 2. Kopioi videon sisältävän sivun osoite Windowsin leikepöydälle joko selaimen osoitekentästä tai vaikkapa linkistä videon sisältävälle sivulle, valitsemalla hiiren kakkospainikkeella Kopioi (kts. esimerkkikuvat alla).

  Idea siis on saada videon sisältävän sivun osoite leikepöydälle.
 3. FlickFetch oletuksena huomaa leikepöydälle ilmaantuneen sopivan osoitteen, tässä esimerkissä Yle Areenan osoitteen, ja käynnistää latauksen automaattisesti.

  HUOM! Jos lataus ei käynnisty, koska esim. leikepöydän tarkkailua ei ole asetettu päälle, liitä itse osoite FlickFetchin Osoite: -kenttään ja valitse sitten Lataa -painike.

  FlickFetch lataa oletuksena asennuskansioonsa, jos et ole ensimmäisen asennuksen aikana kertonut kohdetta jonne tallentaa.
  Voit FlickFetch asetuksista muuttaa tätä kohdekansiota.

 4. Nauti lataamasi video kun sinulla on siihen sopiva aika.
  (Vai eivätkö lataamasi videot näy oikein tai ollenkaan?)
  HUOM! Jos ladattava tiedosto on DRM-suojattu, sitä ei valitettavasti voi ladata, millään lataajalla (tai voit saada ladattua, mutta et voi käyttää tiedostoa). Saat tällöin FlickFetchiltä ilmoituksen tästä asiasta.

  Jos et halua jatkossa ilmoituksia tästä, voit valita Älä näytä uudelleen -valinnan, mutta oma suositukseni on, että pidä ilmoitus päällä niin sinun ei tarvitse ihmetellä miksei joskus lataus onnistu.

  Asetusta voi toki muuttaa jälkeenpäin Asetukset/Yleiset asetukset/Yleiset/Älä näytä DRM-varoituksia.

  Lisää tietoa DRM-suojauksesta.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Jono

FlickFetch version 3 myötä saatiin Jono -ominaisuus, joka oletuksena korvaavat entiset yksittäiset latausikkunat (kts. kuva v2 latausikkunasta), sekä nimensä mukaisesti asettaa FlickFetchiin lisätyt lataukset jonoon. Eli voit koota jonoon ladattavaksi tiedostoja jonoon josta FlickFetch oletuksena poimii yhden osoitteen kerrallaan.

FlickFetch tallentaa jonoon lisätyt osoitteet talteen, joten voit esim. sulkea FlickFetchin milloin tahansa, tai jos vaikka sellainen ihme tapahtuisi että FlickFetch kaatuisi, jonosi on tallessa. :)

Oletuksena jono siis lataa yhtä kohdetta kerrallaan, eikä näin haittaa muuta netin käyttöäsi, mutta voit aina muuttaa tätä yhtäaikaiseten latausten määrää FlickFetchin pääikkunassa Latausta kerrallaan-asetuksella. Voit myös käsin poimia jonosta kohteen ja käynnistää latauksen itse.

Voit myös jättää koko Jonon käyttämättä, jolloin lataukset käynnistyvät sitä mukaan kun lisäät niitä FlickFetchiin, poikkeuksena Ohjelmalista -ominaisuus johon Latausta kerrallaan -asetus vaikuttaa aina.

Jonon voi asettaa myös niin, että sinun on itse käynnistettävä kaikki lataukset itse, jolloin FlickFetch vain kokoaa sinne lisätyt osoitteet jonoon odottamaan.

Kuten huomaat, Jonon avulla voit vaikuttaa FlickFetchin toimintaan monella tavalla ja näin tehdä siitä sopivan itsellesi.

Tässä esimerkin vuoksi muutama erilainen tilanne.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Oletus

Oletuksena FlickFetchin pääikkunassa ovat valinnat Lisää jonoon sekä Aja jono valittuna, sekä latausta kerrallaan asetuksena on 1.

Näin ollen FlickFetchiin ladattavaksi lisätyt osoitteet menevät jonoon ja FlickFetch lataa osoitteen kerrallaan (asetus joka on siis muutettavissa).

Voit milloin tahansa sulkea FlickFetchin vaikka jonossa olisi ladattavaa, oletuksena FlickFetch jatkaa kesken olevien lataamista käyttäen perinteisiä latausikkunoita (asia joka voidaan muuttaa). Muut jäljellä olevat ladattavat osoitteet tallentuvat talteen ja kun FlickFetchin käynnistää uudestaan, FlickFetch jatkaa jonon lataamista.

Jos joku lataus oli kesken kun FlickFetch suljettiin, se on ladattava alusta asti uudelleen.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Vain jonoon lisääminen

Jos poistat FlickFetchin pääikkunasta valinnan Aja jono, FlickFetch vain kerää jonoon ladattavia osoitteita.

Voit itse valita mitä ja milloin ladataan esim. valitsemalla hiiren kakkospainikkeella halutun ladattavan kohteen kohdalla.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Jonon ohittaminen

Voit halutessasi ohittaa jonon kokonaan poistamalla ruksin Lisää jonoon -valinnasta. Näin FlickFetch toimii kuten versio 2:n FlickFetchit toimivat ennen.

Ladattavat osoitteet menevät toki FlickFetchin pääikkunan jonoon, mutta kaikki käsin lisätyt lataukset käynnistyvät samantien, eli niihin ei vaikuta Latausta kerrallaan -asetus. Niiden tiedot tallentuvat kuitenkin jonon tiedostoon, jos asetuksissa on näin valittu (Asetukset/Yleiset asetukset/Jono/Tallenna jono automaattisesti).

Jos suljet FlickFetchin, lataukset jäävät latautumaan ja vanhan malliset latausikkunat avautuvat.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Latausten määrä kerrallaan

FlickFetchin pääikkunan alareunassa on asetus latausta kerrallaan. Tällä asetuksella on merkitystä kahdessa eri tapauksessa.

Oletukseksi on valittu maltillinen 1 lataus kerrallaan. Näin varmasti siksi, että voit lisätä jonoon vaikka kuinka paljon ladattavia kohteita, FlickFetch ei vie kaikkea Internet-kaistaasi latauksiin, ja voit käytellä esim. WWW-selainta sulavammin. Mutta jos sinulla on nopeat yhteydet, voit helposti nopeuttaa kohteiden lataamista lataamalla useampaa kohteita kerrallaan.

Itse käytän asetusta 4 latausta kerrallaan.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Ohjelmalista

Ohjelmalista on FlickFetchin mainio ominaisuus, jolla voidaan seurata esim. haluttujen sarjojen uusien jaksojen ilmaantumista ja lataamista.

HUOM! 
Ohjelmalista -toiminto tukee tällä hetkellä vain Yle Areenaa ja Ruutua.

Ideana on, että listalle kerrotaan sarjan osoite, joko ns. pääsivu tai jonkun jakson sisältämä sivu (FlickFetch korjaa osoitteen pääsivuksi ensimmäisen käyttökerran jälkeen). FlickFetch pitää yhdessä tietokannan kanssa lukua siitä, onko jaksot jo ladattu vai ei.

Voit tarkistaa onko uusia jaksoja tullut valitsemalla Tarkista uudet jaksot -painike.

Kun FlickFetch huomaa että ohjelmalistalla on uusia lataamattomia jaksoja, ne näkyvät listalla punaisella. Voit aloittaa lataamisen valitsemalla Lataa uudet jaksot -painike.

Jos haluat tarkistaa vain joidenkin ohjelmien uudet jaksot, valitse ne listalta, ja sitten Tarkista uudet jaksot -painike.

Vinkki: Voit tarkistaa ja ladata automaattisesti kaikki löydetyt uudet jaksot komentoriviparametrin --check kanssa.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Uuden ohjelmalistan lisääminen

Uuden ohjelmalistan lisääminen tapahtuu seuraavasti.

 1. Valitse Ohjelmalista -painike.
 2. Valitse Lisää -painike.
 3. Kirjoita/liitä leikepöydältä osoite Osoite -kenttään ohjelman osoite ja valitse OK -painike. FlickFetch lisää ohjelman nimen automaattisesti (voit jälkeenpäin muuttaa nimeä jos haluat).

  Kansio -kentään voit määritellä eräänlaisen pääkansion jonne ohjelma tallennetaan. Tämän jälkeen mahdolliset Tiedostonimi -asetukset kansion luonnista vielä otetaan huomioon (esim. tämä ohjelma tallentuisi minun asetuksillani Tallennuskansion Ajankohtaisohjelmat\Pressiklubi -kansioon.
 4. Tarkistaaksesi uudet jaksot, valitse Tarkista uudet jaksot -painike.
 5. Jos uusia jaksoja löytyi, voit ladata ne halutessasi Lataa uudet jaksot -painikkeella.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Muokkaa jaksojen lataustilaa ohjelmalistassa

Joskus kun lisäät uuden ohjelmalistan, et välttämättä halua ladata ihan kaikkia jaksoja. Tai haluat ladata uudelleen tiettyjä jo ladattuja jaksoja.

Kuten tiedämme, FlickFetch oletuksena pitää kirjaa ladatuista tiedostoista tietokannassa. Ohjelmalista -toiminto tarjoaa mahdollisuuden muokata ladattuja jaksoja, esimerkiksi merkitsemällä lataamattomia jaksoja jo ladatuksi, tai toisaalta merkitsemällä ladattuja jaksoja lataamattomiksi.

Tässä esimerkissä teemme uuden listan haulla areena: jälkiviisaat, ja uusia jaksoja löytyy neljä kappaletta. Haluamme merkitä vanhemmat jaksot ladatuksi, ilman lataamista, ettei niitä enää tarjota, mutta ladata kuitenkin uusimman jakson.

 1. Tässä esimerkissä siis lisäämme ohjelmalistaan haun areena: jälkiviisaat, joten valitse Ohjelmalista -ikkunassa Lisää -painike.
 2. Kirjoita Osoite -kenttään areena: jälkiviisaat ja valitse OK -painike. FlickFetch lisää ohjelman nimen automaattisesti (voit jälkeenpäin muuttaa nimeä jos haluat).
 3. Valitse Tarkista uudet jaksot nähdäksesi mitä löytyy ladattavaksi.
 4. Haku löysi 6 lataamatonta jaksoa, mutta haluan ladata vain viimeisimmän.

  Muokataksesi mitä haluat ladata ja mitä et, valitse hiiren kakkospainikkeella Muokkaa ladattuja jaksoja (tai vastaavasta painikkeesta ikkunassa).
 5. Valitsin uusista jaksoista viisi alimmaista, eli ne ovat nyt merkitty ladatuksi FlickFetch tietokantaan, eikä niitä ladata. Jätin yhden jakson ladattavaksi.

  Jos haluat jaksosta enemmän tietoa, voit pitää hiiren osoitinta jakson päällä, ja vielä enemmän saat tietoa kun valitse hiiren oikealla Näytä tiedot.
 6. Tämän jälkeen on vielä valittava Tarkista uudet jaksot uudelleen.
 7. Ja ei muuta kuin lataamaan uudet jaksot, eli tässä tapauksessa Jälkiviisaat -jaksoista tulee vain se jakso joka jätettiin merkitsemättä ladatuksi.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Suorien lähetysten tallennus (Yle)

FlickFetchillä voit tallentaa myös suoria lähetyksiä Ylen kanavilta. Suoria lähetyksiä voi tallentaa manuaalisesti valitsemalla itse Ajastin -painikkeen vieressä olevastaa pudotusvalikosta kanava, ja sitten lopulta itse lopettamalla tallennus, tai käyttämällä ajastinta.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Suorien lähetysten tallentaminen manuaalisesti

FlickFetchin pääikkunan alareunassa on Ajastin -painikkeen vieressä pudotusvalikko, josta voit valita mitä kanavaa haluat tallentaa. Voit tallentaa useampaa kanavaa yhtä aikaa.

Tässä esimerkissä alamme tallentamaan Ylen TV1:n suoraa lähetystä valitsemalla Ajastin -pudostusvalikosta haluttu kanava, eli Yle TV1.

Voit pysäyttää tallentamisen joko Pysäytä -painikkeella tai vain sulkemalla ikkuna sulkemisruksista.

Ruotsinkielisen Fem -kanavan kohdalla on valittavissa teksitys joko suomeksi tai ruotsiksi. Välillä tosin teksityksen tallentaminen ei tunnu onnistuvan, koska ilmeisesti sitä ei edes ole tarjolla. Tämä on ihan normaalia Ylen lähetysten kanssa, kuten olen joskus asiasta kirjoittanutkin.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Suorien lähetysten tallentaminen ajastimella

FlickFetchillä voi tallentaa suoria lähetyksiä (Ylen kanavia) myös ajastimen avulla, jolloin sinun ei luonnollisestikaan tarvitse olla kärkkymässä ohjelman alkamista ja loppumista.

Tässä esimerkissä asetamme tallentumaan xxx minuutin ajan Yle TV1 ohjelmaa.

 1. Valitse Ajastin -painike.
 2. Lisätäksesi uuden ajastuksen, valitse Lisää -painike.
 3. Anna Nimi -kenttään tiedostonimi jolla haluat ohjelman tallentaa.
  Valitse sitten Kanava -pudotusvalikosta haluamasi kanava.
  Ja vielä Kansio -kenttään voi halutessaan määritellä kansio minne tämä suoran lähetyksen tallenne tallennetaan.

  Sitten valitset sekä Aloitusaika että Lopetusaika -valinnoilla tallennusajankohdan. Aseta sekä päivämäärä että kellon ajankohdat.

  Jos haluat tehdä toistuvia tallennuksia, voit asettaa Toista joka -valinnoilla ne päivät jolloin tämä ajastin toistetaan. Tässä esimerkissä tätä ominaisuutta ei käytetä.

  Valitse lopuksi OK -panike.
 4. Ajastukset listassa näet nyt asettamasi ajastuksen. Voit sulkea ikkunan valitsemalla OK.
 5. Kun asettamasi ajankohta saavutetaan, alkaa FlickFetch tallentamaan asettamaasi tallennetta.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Ongelmia FlickFetchin kanssa?

Ihan ensimmäiseksi: kokeile toimiiko ko. sivu selaimella. Usein näkee valitettavan ettei FlickFetch toimi ja samaan aikaan kun tarkistaa sivun, niin saa huomata ettei koko sivu toimi sillä hetkellä.

Mitä olen FlickFetch-keskusteluja seurannut, aika ajoin käyttäjillä on ongelmia saada tiedostoja ladatuksi. Vastaan on tullut mitä ihmeellisimpiä virheilmoituksia. Usein syyksi on paljastunut se, että käyttäjällä on vain ollut aika vanha versio FlickFetchistä, joka ei tietenkään vain toimi koska välillä netti-TV lähteiden kanssa tapahtuu paljonkin muutoksia, jotka ovat korjattu toimimaan uudemmissa FlickFetchin versioissa.

Vaikka FlickFetchissä on päivitys-toiminto, niin johtuen taannoisesta palvelimen vaihdoksesta, osalla käyttäjistä on vanha FlickFetch yrittänyt päivittää vanhasta osoitteesta, tietenkin tuloksetta.

Olipa ongelmasi FlickFetchin lataamisen kanssa mikä tahansa, yleensä aina auttaa, kun lataa ja asentaa viimeisimmän version FlickFetchistä kokonaan uusiksi. Kaikki sinun asetuksesi yms. säilyvät, joten sitä ei tarvitse pelätä että menettäisit nämä henkilökohtaiset tiedot.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

FlickFetchin uudelleenasennus

 1. Lataa itsellesi jompikumpi sopiva pakkaus:

  Erona näillä kahdella on vain se, että toinen sisältää asennusohjelman, ja toisessa taas on viimeisimmän version tiedostot ilman asennusohjelmaa pakkauksessa, josta voit itse kopioida ne paikoilleen, jos tykkäät tehdä asiat käsin.

  Tärkeintä on se, että otat ns. Täyden paketin, eli jomman kumman edellä ehdotetuista.
 2. Siinä se, käynnistä FlickFetch ja kaikki todennäköisesti toimii taas! Kannattaa yrittää pitää FlickFetch ajantasaisena, varsinkin kun se on helppoa FlickFetchin hoitaessa päivittämisen vaivattomasti.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Eivätkö ladatut videot näy?

Jos et pysty toistamaan lataamiasi videoita, sinulta luultavasti vain puuttuu sopiva ohjelma. Windowsin mukana tuleva Windows Media Player on hidas ja kömpelö perussoitin, joka ei välttämättä selviydy kaikista lataamistasi videoista. Se kannattaakin korvata jollain modernimmalla ja monipuolisemmalla soittimella.

Omat suositukseni soittimeksi ovat joko MPC-HC (oma suosikkini) tai VLC. Itselläni on molemmat. MPC-HC:n kanssa olen asentanut kaveriksi FFDShow-paketin.

Kummatkin osaavat näyttää merkittävän määrän erilaisia videoita, sekä hallitsevat myös mm. Yle Areenan käyttämän SRT-tekstityksen ilman tekstityksien polttamista videoon.

Oma suosikkini MPC-HC (Media Player Classic - Home Cinema)
Oma suosikkini MPC-HC (Media Player Classic - Home Cinema)

 

Hyvä kilpailija edelliselle, VLC.
Hyvä kilpailija edelliselle, VLC.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Pika-asetukset -valikko

FlickFetchin varsinaisiin asetuksiin vievän Asetukset -painikkeen vieressä on pika-asetukset -valikko, josta pääset käsiksi joihinkin tärkeimpiin asetuksiin nopeasti.

Tätä kirjoittaessa pika-asetuksista löytyy esim. lataajat, valinnat sille jos tiedosto on jo olemassa, jonoon liittyvyviä asetuksia jne.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Haku-toiminto (Areena ja Ruutu)

FlickFetchin pääikkunassa on haku-toiminto, jolla voit hakusanalla hakea aineistoa. Toistaiseksi haku toimii Yle Areenan ja Ruudun kanssa.

Seuraavassa esimerkissä haemme mitä hakusanalla leijona löytyy Yle Areenasta.

 1. Halutessasi hakea jotain hakusanalla, valitse FlickFetchin pääikkunassa Hae... -painike.
 2. Kirjoita haettava sana ja valitse OK -painike.

  Oletuksena Kaikki-valinnalla haetaan sekä TV- että radio-aineistosta, mutta voit kohdistaa haun pelkästään TV-aineistoon tai Radio-aineistoon valitsemalla sopivan valinnan.
 3. Jos hakusanalla löytyi jotain, näet kokonaismäärän ikkunan oikeasta kulmasta kuinka monta osumaa hakusanalla löytyi (tässä tapauksessa 8 kpl).

  Tässä listassa näkyy viimeisimmät jaksot jotka hakusanalla löydettiin. Jos haluat tarkistaa onko samasta ohjelmasta useampia jaksoja saatavilla, voit etsiä Näytä kaikki jaksot -toiminnolla.

  Pitämällä hiiren osoitinta ohjelman nimen päällä, näet ohjelman kuvauksen. Tämä voi auttaa valitsemaan hakutuloksista lataukseen sopivia ohjelmia.
 4. Jos löydät kiinnostavia ohjelmia, valitse haluamasi ohjelmat ja aloittaaksesi latauksen valitse sitten Lataa -painike.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Näytä kaikki saatavilla olevat jaksot tietystä ohjelmasta

Jos löydät jotain mielenkiintoista edellä esitellyllä haulla, sinun on hyvä tietää, että listalla on vain uusimmat jaksot eri ohjelmista.

Jos haluat tarkistaa löytyykö jostain ohjelmasta lisää jaksoja, se onnistuu valitsemalla ko. ohjelma (vain yksi) listalta ja sitten valitsemalla Näytä kaikki jaksot -painike.

Jos ohjelmasta löytyy useampi jakso, ne näytetään listalla, josta voit valita ladattavat jaksot, ja aloittaa lataukset valitsemalla Lataa -painike.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Haun tarkentaminen estosanoilla

Joskus yksinkertainen hakusana antaa paljon "turhia" tuloksia. Otetaanpa esimerksi jälleen Yle Areena ja haluan etsiä ohjelmia leijonista. Tavallinen haku hakusanalla leijona tuottaa ei-halutun tuloksen. En etsi nyt jääkiekkoon tai urheiluun liittyviä ohjelmia, vaan kissaeläin leijonasta kertovia ohjelmia.

Onneksi FlickFetch tarjoaa mahdollisuuden kertoa mitä hakusanoja ei saa löytyä ohjelmasta. Nämä estosanat kirjoitetaan aaltosulkujen { ja } väliin, ja estosanoja voi olla useita.

Nyt käytän hakua leijona{urheilu}{eht} jossa siis halutaan etsiä hakusanalla leijona mutta halutaan suodattaa pois tulokset jotka sisältävät hakusanat urheilu ja eht.

Nyt tulos näyttää enemmän siltä mitä olin hakemassa.

Luonnollisesti näitä hakuja estosanoineen voi käyttää Ohjelmalistassa, jossa ne ovatkin parhaimmillaan, jolloin ehkä hieman konstikkaita estosanoja tarvitsee kertoa vain kerran.

Itselläni on esim. kissa -hakusanalla Ohjelmalistassa haku, jolla ilman estosanoja tulisi todella paljon turhia ohjelmia ladatuksi. Estosanojen kanssa olen voinut tarkentaa hakua niin, että yleensä ladatuksi tulee tosiaan vain kissasta, eläimestä, ohjelmia.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Tallenna ja käytä erillisiä asetustiedostoja hyväksi

FlickFetch toki tallentaa asetuksiin tehdyt muutokset automaattisesti (oletuksena FlickFetchin kansioon nimellä settings.cfg). Mutta voit tallentaa erilaisia, normaalista tarpeistasi poikkeavia asetuksia erillisiin asetustiedostoihin ja ladata niitä tarpeen tullen FlickFetchin käyttöön.

Tässä esimerkissä tallennetaan asetustiedosto, ladataan se käyttäen FlickFetchin käyttöliittymää, sekä lopuksi luodaan pikakuvake, joka ottaa automaattisesti käyttöön tämän erillisen asetustiedoston.

Voit käyttää asetustiedostoja hyväksi myös esim. --cfg komentoriviparametrin kanssa, tästä ei ole erikseen esimerkkiä, koska niistä löytyy tietoa enemmän em. osiossa.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Asetusten tallentaminen erilliseen tiedostoon

Tässä esimerkissä tallennamme myöhempää käyttöä varten erillisen asetustiedoston. Käytämme sitä myöhemmin toisissa esimerkeissä.

Kulloinkin käytössä oleva asetustiedosto näkyy Asetukset -ikkunan otsikossa.

 1. Kun olet saanut asetuksesi mieleiseksesi, mutta et halua niitä oletusasetukseksiksi, valitse FlickFetchin Asetukset-ikkunassa Tallenna asetukset -painiketta.
 2. Tallenna asetukset haluamallasi nimellä minne haluat.

  Tässä esimerkissä tallennan asetustiedoston nimellä erikoiset-asetukset ja tallennan sen ihan muualle polkuun J:\Lataukset\Videot.
 3. FlickFetch kysyy otetaanko juuri tallennetut asetukset käyttöön nyt, johon vastaan tällä kertaa että ei, koska haluan käyttää luotua erikoiset-asetukset.cfg tiedostoa muissa esimerkeissä.
 4. Nyt minulla on olemassa erillinen, oletusasetuksista poikkeavat asetukset tiedostossa J:\Lataukset\Video\erikoiset-asetukset.cfg.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Asetusten lataaminen käyttöön FlickFetchissä

Tässä esimerkissä lataamme äsken luodun asetustiedoston. Tämä on helppoa :)

 1. FlickFetchin Asetukset -ikkunassa valitse Lataa asetukset... -painike ja valitse luomasi erillinen asetustiedosto.
 2. Tässä esimerkissä lataan äsken luomani J:\Lataukset\Video\erikoiset-asetukset.cfg -tiedoston.
 3. Ladattu asetustiedosto näkyy nyt Asetukset -ikkunan otsikossa, ja ne ovat nyt FlickFetchin käytössä.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Luo erillisiä asetuksia käyttävä FlickFetchin pikakuvake

Jos sinulla on paljon erilaisia asetustiedostoja FlickFetchille, niiden lataaminen FlickFetchin Asetukset -ikkunan kautta voi olla työlästä. Niinpä tässä esimerkissä luon pikakuvakkeen, joka siis lataa FlickFetchin käyttäen erikseen määrittelemääni asetustiedostoa J:\Lataukset\Video\erikoiset-asetukset.cfg.

 1. Haluamani asetustiedosto J:\Lataukset\Video\erikoiset-asetukset.cfg on jo ladattuna edellisen esimerkin jäljiltä (jos ei ole, tässä ohjeet asetustiedoston lataamiseen), kuten ikkunan otsikosta voidaan varmistaa.

  Luodaksesi pikakuvakkeen, jota käyttäessä FlickFetch käyttää näitä asetuksia, valitse Luo pikakuvake... -painike.
 2. Kuten huomaat, myös täältä olisi voinut valita asetustiedoston Asetustiedosto -kentän Selaa -painikkeella, mutta koska minulla oli jo haluamani J:\Lataukset\Video\erikoiset-asetukset.cfg tiedosto ladattuna, se tule oletuksena asetustiedostoksi.

  Pikakuvakkeen nimi -kenttään kerrot jonkun sopivan nimen, josta tiedät millaisesta pikakuvakkeesta on kyse.

  Kuvaus -kenttään voit kirjoittaa vielä tarkemmat kuvaukset tarvittaessa. Teksti näkyy kun pidät hiiren osoitinta pikakuvakkeen päällä.

  Asetustiedosto -kentässä siis lukee käytettäväksi valittu asetustiedosto.

  FlickFetchin otsikko -kenttään voit kertoa erillisen nimen niin halutessasi, esimerkiksi että huomaat käyttäväsi erillisellä pikakuvakkeella käynnistettyä FlickFetchiä.

  Muut parametrit -kenttään voit kertoa vielä komentoriviparametreja jos haluat. Itse asiassa, FlickFetch pikakuvake -ominaisuus käyttää hyväkseen --cfg ja --topic -komentoriviparametreja.

  Kun pikakuvakkeen tiedot ovat haluamallasi tavalla, valitse lopuki OK.
 3. Löydät luodun pikakuvakkeen Työpöydältä.
 4. Kuten huomaat, FlickFetchin otsikko -kenttään kertomamme nimi näkyy pikakuvakkeesta käynnistetyn FlickFetchin pääikkunassa.

  Ja käytössämme on J:\Lataukset\Video\erikoiset-asetukset.cfg asetustiedosto.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Komentoriviparametrit

FlickFetchiä voidaan käyttää suoraan komentorivi-ikkunasta käsin. Tästä on etua esim. jos haluaa jotenkin automatisoida FlickFetchillä lataamista. Varsinkin Latauslista ja Ohjelmalista -ominaisuuksien kanssa komentoriviparametrit ovat näppäriä.

FlickFetchin käyttämät komentoriviparametrit ovat

Parametri Kuvaus Esimerkkejä
--in xxx xxx on linkki tallenteen sisältävään sivuun tai polku latauslistaan. --in http://areena.yle.fi/tv/2296736
Ladataan em. osoitteesta.

--in J:\lataukset\latauslista.txt
Ladataan J:\lataukset\latauslista.txt tiedostossa määritellyistä osoitteista.
--out xxx xxx on polku kansioon, jonne tiedostot tallennetaan. Jos tätä ei määritellä, käyttää FlickFetch oletuksena olevaa kansiota. --out J:\lataukset
Lataukset tallennetaan J:\lataukset -kansioon.
--min FlickFetch ja latausikkunat avataan pienennettynä.  
--tray FlickFetch pienennetään tehtäväpalkin ilmoitusalueelle. Käytettävä myös valitsinta --min jos halutaan pienentää käynnistettäessä.  
--exist xxx xxx on valinta mikä suoritetaan, jos tallenne on jo ladattu aikaisemmin. Valittavissa on seuraavat vaihtoehdot:
 • again = lataa uudestaan
 • skip = ohita, älä lataa
 • ask = kysy käyttäjältä
Näitä valintoja vastaavat asetukset löytyvät myös FlickFetchin asetuksista koskien tietokantaan tallentamista. Näitä asetuksia käytetään jos tätä parametria ei määritellä komentorivillä.

HUOM! Komentorivillä annetut komentoriviparametrit siis ohittavat FlickFetchin asetuksissa valitut asetukset.
--exist again
Lataa tallenne uudestaan, vaikka se olisi ladattu aikaisemmin.

--exist skip
Ohittaa tallenteen, jos se on jo aikaisemmin ladattu.

--exist ask
Kysyy käyttäjältä mitä tehdään jos tallenne on jo ladattu aikaisemmin.
--check Käynnistetään uusien jaksojen tarkistus ja ladataan kaikki lataamattomat jaksot. Tätä käytettäessä valitsimet --in ja --exist jätetään huomiotta.  
--close FlickFetch suljetaan latauksen päätteeksi  
--closeifnoerrors Kuin edellä, mutta FlickFetch suljetaan vain jos lataus/lataukset ovat kaikki onnistuneet.  
--cfg xxx xxx polku asetustiedostoon. Tällä siis voit käyttää eri asetusta kuin FlickFetch oletuksena käyttäisi. --cfg J:\ihan-eri-asetukset.cfg
Käytetään FlickFetchin oletusasetusten sijaan polusta annettuja asetuksia.
--timer xxx Käynnistetään FlickFetch tarkistamaan uudet jaksot xxx minuutin välein. --in, --exist, --close ja --closeifnoerrors -valitsimet eivät ole käytössä tämän valitsimen kanssa.

Jos xxx jätetään pois, käynnistetään uusien jaksojen tarkistus käyttäen asetuksissa määriteltyä aikaa (asetus löytyy Yleiset asetukset / Ohjelmalista -sivulta).
--timer 120
FlickFetch tarkistaa uudet jaksot 120 minuutin välein.
--topic xxx xxx on FlickFetchin otsikossa näkyvä teksti. Tätä voi esim. käyttää yhdessä --cfg parametrin kanssa, jolloin voi vaikka muistuttaa itseään otsikossa että on eri asetukset kuin normaalisti. --topic Testausta
Vaihtaa FlickFetchin pääikkunan otsikoksi tekstin Testausta.

--topic "Eri asetukset kuin normaalisti"
Jos teksti sisältää välilyöntejä, teksti on sijoitettava lainausmerkkien sisään.
--shutdow Sammuttaa tietokoneen kun FlickFetch on saanut jonon latauksen valmiiksi.  
--hibernate Asettaa tietokoneen horrostilaan kun FlickFetch on saanut jonon latauksen valmiiksi.

Lepo- ja horrostila: usein kysytyt kysymykset
 
--sleep Asettaa tietokoneen lepotilaan kun FlickFetch on saanut jonon latauksen valmiiksi.

Lepo- ja horrostila: usein kysytyt kysymykset
 
--logoff Kirjaa käyttäjän ulos Windowsista kun FlickFetch on saanut jonon latauksen valmiiksi.  
Ikkunan kokoon ja sijaintiin liittyvät parametrit
Huom! Windows 10:n (ja mahdollisesti 8:n) kanssa ikkunan todellinen leveys ja korkeus on määriteltyä pienempi, johtuen kapeammista ikkunan reunoista. Sama syy voi vaikuttaa myös sijaintiin.
--width xxx Ikkunan leveys xxx pikseliä. Minimileveys 700.  
--height xxx Ikkunan korkeus xxx pikseliä. Minimikorkeus 480.  
--x xxx Ikkunan sijainti vaakasuunnassa xxx pikseliä. Jos käytetään vain yhtä näyttöä, sijainti 0 on näytön vasemmassa laidassa.  
--y xxx Ikkunan sijainti pystysuunnassa xxx pikseliä. Jos käytetään vain yhtä näyttöä, sijainti 0 on näytön ylälaidassa.  
--center Ikkuna keskitetään keskelle sitä näyttöä jossa hiiri on käynnistettäessä.  
--hideall Ikkunasta poistetaan kaikki napit ja kaikki tekstikentät konsolia lukuunottamatta. Lisäksi konsoli suurennetaan täyttämään napeilta vapautunut tila. Tarkoitettu komentoriviltä automatisoitujen lista-ajojen tai ohjelmien automaattitarkistusten kanssa käytettäväksi. flickfetch.exe --check --hideall
Tarkistaa Ohjelmalistan (--check) ja lataa tarvittaessa uudet jaksot. Ikkunasta on poistettu napit yms. (--hideall) jotta listalle saadaan enemmän tilaa.
Huom! Jos ikkunan kokoa muutetaan komentoriviparametreilla, mahdollisesti tallennettu ikkunan koko ja sijainti jätetään huomiotta eikä niitä myöskään tallenneta FlickFetchiä suljettaessa. Jos vain ikkunan sijaintia muutetaan, tallennettu koko otetaan huomioon, mutta kokoa eikä sijaintia kuitenkaan tallenneta.

 

Muutamia esimerkkejä

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Latauslistalla lataaminen

FlickFetchillä on mahdollista määritellä tekstitiedosto, joka sisältää ladattavien tallenteiden osoitteet. Latauslistaan lisätään siis useampi osoite, jotka ovat erotettu toisistaan rivinvaihdolla, eli yksi osoite riville. Lista tallennetaan puhtaana tekstitiedostona, nimellä ei ole muuta väliä kuin että se tulee saada tiedostotarkennin .txt (ainakin jos ladataan FlickFetchin käyttöliittymästä käsin, komentoriviltä tarkentimella ei ole väliä).

Tämän listan voi sitten syöttää FlickFetchillä joko valitsemalla FlickFetchin ikkunasta Lataa lista -painike tai sitten käyttämällä Komentorivi-ikkunaa ja FlickFetchin komentoriviparametreja.

Latauslistalla lataaminen FlickFetchin käyttöliittymästä käsin

 1. Valitse FlickFetchin ikkunasta Asetukset -valikosta Lataa lista tekstitiedostosta....
  Valitse Asetukset valikosta, Lataa tekstitiedostostosta.
 2. Valitse tekstitiedosto joka sisältää ladattavien tallenteiden osoitteet ja Avaa -painike.

  Lataaminen käynnistyy välittömästi latauslistan avaamisen jälkeen. FlickFetch lataa nyt tallenteen kerrallaan käyden listan läpi

  Vinkki Asetuksissa voit vaikuttaa siihen miten toimimaan, jos tallenne on jo ladattu aikaisemmin (Asetukset/Yhteiset asetukset/Tietokanta sivulta kohdasta Jos tiedosto löytyy jo tietokannasta (kun ajetaan listaa).

Latauslistalla lataaminen komentoriviltä käsin

 1. Avaa komentorivi-ikkuna (kirjoita CMD Käynnistä valikon hakuun ja paina Enter).
 2. Syötä haluamasi komento käyttäen komentoriviparametreja ja paina Enter aloittaaksesi lataamisen.

  Tässä esimerkissä siis annettiin komento jolla FlickFetch lataa j:\lataukset\latauslista.txt tiedoston sisältämät tallenteet. Komentoriviparametreilla on myös määritelty että FlickFetch käynnistetään pienennettynä (--min), ja jos tallenne on jo ladattu se ohitetaan (--exist skip). Jos kaikki menee ok, FlickFetch suljetaan lopuksi (--closeifnoerrors).

  Katso lisää tietoa komentoriviparametreista tästä.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Sopivia asetuksia

Vaikka FlickFetch on helppo käyttää suoraan asennettuna, se tarjoaa monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja. Seuraavaksi esittelen joitain mielestäni käyttöä helpottavia asetuksia, joihin kannattaa tutustua. Tarkoitus ei ole esitellä kaikkia vaihtoehtoja, vaan joitain joita olen itse havainnut hyödyllisiksi.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Latausten kohdekansio

FlickFetch kysyy ensimmäisellä käynnistyksellä perusasetukset, mutta voi olla että haluat jälkeenpäin muuttaa kohdekansiota. Sen voit muuttaa seuraavasti.

 1. FlickFetchin pääikkunassa, valitse Asetukset -painike.
 2. Yhteiset asetukset -sivulla, kerro Latauskansio -kenttään minne haluat tallenteet ladattavan. Valitse lopuksi OK -painike.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Tiedostonimi

FlickFetch ladatessaan tiedostoa muodostaa sille nimen tiedon osista, jotka se on saanut palvelusta, ja sijoittaa ne eri muuttujien avulla tiedoston nimeen. Yleensä oletusasetus tuo riittävän tuloksen.

FlickFetchin asetuksista voit katsoa kunkin palveluntarjoajan kohdalta mitä siellä on oletusasetuksena nimeksi annetaan. Otetaan tähän esimerkiksi Yle Areenan oletusasetus:

%program% - %date% - Jakso %episode% - %title%

Muuttujat tunnistaa FlickFetchissä siitä että ne ovat sijoitettu %-merkkien väliin, kuten Windowsin ympäristömuuttujatkin, ja nimensä mukaisesti muuttujien tieto on muuttuvaa. Lopullisen tiedoston nimi ei siis ala sanalla %program% vaan siihen sijoitetaan FlickFetchin hakema tieto.

Esimerkin %program% -muuttujaan sijoitetaan ohjelman nimi, esimerkissämme "Sisäpiirin miehet". Sitten tulee erottava merkki "-" joka ei ole muuttuja, se tulee sellaisenaan, eli tähän mennessä tiedoston nimeksi on tulossa siis "Sisäpiirin miehet -".

Seuraavaksi on muuttuja %date% johon haetaan tieto milloin ohjelma on esitetty. Esimerkissämme "2015-06-04". Ja taas olemme halunneet erottaa tiedon "-" merkillä, joten tähän asti nimeksi on muodostunut "Sisäpiirin miehet - 2015-06-04 -".

Lopuksi näemme että tiedostonimessä on teksti "Jakso " joka ei ole selvästikään muuttuja, vaan se tulee sellaisenaan ja sen perässä on muuttuja %episode%, johon sijoitetaan jakson numero, joten tähän mennessä tiedoston nimeksi on muodostunut "Sisäpiirin miehet - 2015-06-04 - Jakso 1". Ja tällaiseksi esimerkkimme lopulta jääkin, vaikka onkin määritelty vielä " - %title%". Koska tätä jakson nimeä sisältävää tietoa ei ollut saatavilla, niin tämä jätettiin pois ja FlickFetch osaa järkevästi jättää myös sitä edeltävän "-" merkin pois.

Katsotaanpa mitä oletuksena oleva tiedostonimi sai aikaiseksi:

Oletusnimi muuttujineen %program% - %date% - Jakso %episode% - %title%
Lopputulos Sisäpiirin miehet - 2015-06-04 - Jakso 1"
 
Kuten ehkä huomasit, koska muuttujalle %title% ei ollut saatavilla mitään tietoa (tässä esimerkissä), se vain jätettiin pois.

Tämä siis oletuksena. Sinä voit muuttujien kanssa tehdä yhtä sun toista. Jopa luoda kansiorakenteen (josta esimerkki jäljempänä), niinpä tässä vaiheessa on aika esitellä FlickFetchin tarjoamat muuttujat:

%program% Ohjelman nimi.
Tämän muuttujan pituutta voidaan rajoittaa.
%desc% Ohjelman kuvaus.

Huom! Kuvaus saattaa olla todella pitkä, joten sitä kannattaa rajoittaa, ohje alempana.
Tämän muuttujan pituutta voidaan rajoittaa.
%age% TV-ohjelmien ikärajoitus (Areena).
%date% Ohjelman esityspäivä. Ei välttämättä ohjelman alkuperäinen esityspäivä, vaan esim. viimeisin esityspäivä.

Päiväyksien muotoa voidaan muokata Päiväysasetukset -välilehdellä. Mikäli käytät muokattua nimeä, muista laitaa ruksi Käytä muokattua nimeä -ruutuun.
%season% Tuotantokauden numero (Areena ja Ruutu).

Areenan tapauksessa saatavilla ainoastaan, jos ohjelman kuvauksessa mainitaan kauden numero.
%episode% Jakson numero (Areena ja Ruutu).
%title% Jakson nimi (ei välttämättä saatavilla kaikille ohjelmille).
Tämän muuttujan pituutta voidaan rajoittaa.
%currentdate% Sen hetkinen päivämäärä ja/tai kellonaika kun lataus alkaa.
%channel% Kanavan nimi, esim: Yle TV1, Yle TV2, jne. (Areena).
%topic% Elävän Arkiston nettisivulla käytetty otsikko.
Tämän muuttujan pituutta voidaan rajoittaa.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Kansion luominen tiedostonimen yhteydessä

Jos lataat paljon, voi olla että haluat sijoittaa ladatut ohjelmat omiin kansioihinsa. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti lisämäällä kenoviivan (\) tiedostonimen eteen. Luonnollisesti myös ennen kenoviivaa pitää antaa jotain joka antaa kansiolle nimen. Yleensä tähän voisi ajatella ohjelman nimeä, joten tiedostot menisivät ohjelman nimen mukaisiin kansioihin. Yksinkertaisimmillaan siis näin (huomionarvoinen asia lihavoitu):

%program%\%program% - %date% - Jakso %episode% - %title%

Kuten huomaat, olemme sijoittaneet tuttuun oletusesimerkin eteen %program%\. Tämä luo kansion joka saa nimeksi ohjelman nimen ja tiedosto tallennetaan sitten samalla nimellä kuin ensimmäisessä esimerkissämmekin. Kokeile vaikka. Muista valita asetuksista Käytä muokattua nimeä -valinta.

Kuten näet, tiedostot latautuivat nätisti ohjelman nimeä kantavaan kansioon.

HUOM! Huomaa, että Ohjelmalista mahdollistaa myös kansion luomisen sinne lisätyn kulloisenkin ohjelman kohdalla. Tämä kansio luodaan ennen tässä esiteltyjä tiedostonimen yhteydessä luotua kansiota.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Ehdot ja muuttujan korvaajat

Voi tulla tilanteita, joissa muuttujan tarvitsemaa tietoa ei löydy, mutta emme mielellään haluaisi sellaista tiedostonimeä josta tarvittu tieto vain puuttuisi, erityisesti näin esim. kansion luonnin yhteydessä.

Tällaisen tilanteen estämiseksi voidaan määritellä ehdollinen nimi, jossa etsitään muuttujaan tietoa, mutta jos sitä ei löydy, korvataan se sitten itse määritellyllä tiedolla.

Tiedot sijoitetaan < ja > (kulmasulkeet, pienempi- ja suurempi kuin) merkkien väliin erotettuna | -merkillä (pystyviiva). Ensin siis ilmoitetaan haettu muuttuja ja erotinmerkin jälkeen sen korvaava nimi, jos tietoa etsittyyn muuttujaan ei löydetty. Kaava menee siis seuraavaasti:

<muuttujan tieto jos löytyy|korvaava tieto, jos muuttujaan ei tietoa löydy>

Eli jos tiedostonimeksi on määritelty <%channel%\|Yle\>%program%\%program% - %date% - Jakso %episode% ja channel-muuttujalle löytyy tieto, tulisi nimestä:

Yle TV1\Sisäpiirin miehet (16) - 2015-06-04 - Jakso 01

eli tiedostot menisivät Yle TV1 -kansioon nimellä Sisäpiirin miehet (16) - 2015-06-04 - Jakso 01.

Jos channel-muuttujalle ei löydy tietoa, käytetään korvaavaa tietoa eli nimestä olisi tullut:

Yle\Sisäpiirin miehet (16) - 2015-06-04 - Jakso 01

eli tiedostot menisivät Yle -kansioon nimellä Sisäpiirin miehet (16) - 2015-06-04 - Jakso 01.

HUOM! Ehdolle ei tarvitse välttämättä määritellä vaihtoehtoa, eli ehtoa voidaan käyttää myös näin:

<muuttujan tieto jos löytyy>

Tällöin muuttujaan löydetty tieto lisätään nimeen, mutta jos tietoa ei löydy, tämä kohta nimessä jätetään vain tyhjäksi.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Jaksojen numeroinnista

Oletuksena FlickFetch lisää jakson numeroon, eli %episode% muuttujaan ns. etunollan (Leading zero), jos jakson numero on väliltä 1-9. Tästä on paljon etua, jos käyttää jakson numerointia esim. järjestysnumerona tiedoston edessä, jolloin tiedostot menevät automaattisesti oikeaan järjestykseen vaikka tiedostoja olisi yli 9:n.

Esim. muokatulla nimellä %program%\%episode% %program% - %title% - %date% esimerkkimme tiedoston nimeksi olisi tullut Sisäpiirin miehet\01 Sisäpiirin miehet - Silmukka kiristyy - 2015-06-25 (eli olisi tallennettu Sisäpiirin miehet -kansioon nimellä 01 Sisäpiirin miehet - Silmukka kiristyy - 2015-06-25, ja seuraava jakso olisi alkanut numerolla 02 jne.

Jos jaksoja olisi yli 9, niin ilman etunollia jotkut järjestelmät lajittelisivat tiedostot väärin, eli 1 jälkeen tulisi 10, sitten 11 jne. Etunollien kanssa lajittelun kanssa ei ole ongelmia. Alla oleva kuva selventänee asiaa, ensimmäisessä etunollia ei ole, jälkimmäisessä on.


Jos jostain syystä haluat nämä etunollat pois %episode% -muuttujaa käytettäessä, valitse Asetuksista Areena TV / Tiedostonimi -sivu ja ota Korvaa episodit 1-9 -> 01-09 -valinnasta ruksi pois.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Tiedostonimen pituuden rajoittaminen yleisesti

Jos haluat rajoittaa ylipitkiä tiedostonimiä, joita syntyy esim. joidenkin Yle Areenan ohjelmien kohdalla kun sinne on tungettu nimeen suurin piirtein koko ohjelman kuvaus. Liian pitkä tiedostonimi sekä mahdollinen kansion nimi, voi aiheuttaa erilaisia ongelmia tiedoston käyttämisen kanssa tai jopa estää lataamisen.

Oletuksena FlickFetch rajoittaa nimen ja mahdolliset kansion polun pituuden 100 merkkiin. Rajoitus vaikuttaa muuttujiin %program%, %title% ja %topic% ja niihin kuhunkin erikseen (muuttujista enemmän tietoa Tiedostonimi -osiossa)

Tiedostonimen pituutta yleisesti voi muuttaa Yhteisistä asetukista valitsemalla Asetukset / Tiedostonimet ja kohdasta Rajoita muuttujan pituus valitset tiedoston ja kansion nimen maksimi pituuden.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Tiedostonimen rajoittaminen rajoittamalla yksittäisen muuttujan pituutta

Sen sijaan että määrittelisit yleisen pituuden vain siksi, ettei tiedostonimestä tulisi liian pitkä, voit muuttaa yksittäisen muuttuja pituutta.

Muuttujan sisään voidaan lisätä hakasulkujen sisään joko pituusrajoite numerona, ja/tai muita merkkejä tai kirjaimia jotka katkaisevat muuttujan tekstin siitä kohdasta kun merkki löytyy. Kokeillaanpa esimerkin vuoksi muutama.

Esimerkiksi %program% - %desc% - %date% tuottaisi nimen

Aamusydämellä - Elinsiirto pelasti elämän. Sari Männikölle tehtiin sydämensiirto ja Timo Akkalalle maksansiirto viimeisillä hetkillä. - 2016-03-27


Lyhennetään kuvausta hieman, lyhennettään se 40 merkkiin. Lyhennettävä sääntö lisätään muuttujan perään hakasulkein (ennen sulkevaa % -merkkiä) joiden sisällä katkaiseva sääntö on. Kun lisäämme siis desc-muuttujan perään [40], katkaistaan ohjelman kuvaus 50 merkin jälkeen.

%program% - %desc[40]% - %date% tuottaisi nimen

Aamusydämellä - Elinsiirto pelasti elämän. Sari Männiköl - 2016-03-27


Lyhennetään ensimmäisen pisteen kohdalla %program% - %desc[.]% - %date% tuottaisi nimen

Aamusydämellä - Elinsiirto pelasti elämän - 2016-03-27


Lyhennetäänpä ihan vain esimerkin vuoksi ohjelman nimi 10 merkkiin, vaikkei se tässä tapauksessa olisi kovin järkevää %program[10]% - %desc% - %date% tuottaisi nimen

Yle Uutise - Alueellisia uutisia - 2016-03-24

Varmaan nämä muutama esimerkki antoi jonkinlaisen vinkin yksittäisen muuttujan lyhentämisestä. Lisää valaisevia esimerkkejä FlickFetchin sisäisestä ohjeesta.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Tiedostonimen merkkien korvaus

Joskus tiedostonimessä voi olla jotain merkkejä, joista esim. jotkus jotkut (bugiset) videoeditorit eivät pidä. Yksi tällainen on vaikka ' eli heittomerkki, johon XMedia Recode joskus kaatuu jos heittomerkki esiintyy tiedostonimessä.

FlickFetch korvaa oletuksena hankalia merkkejä, kuten esim. vaikkapa kaksoispiste (:) mutta jos se ei korvaa jotain hankalaa merkkiä, voit lisätä itse merkin tai jopa merkkijonon (siis sanan) korvattaviin merkkeihin.

Tässä esimerkissä lisäämme korvauksen, joka korvaa heittomerkin (') heittomerkin pilkulla (,).

Asetukset / Tiedostonimet / Lisää -painike listan oikealla puolella.

Kirjoita Etsittävä -kenttää merkki tai merkkijono, jonka haluat korvata. Kirjoita sitten Korvaava -kenttään merkki tai merkkijono, jolla haluat korvata etsittävä(n/t) merki(n/t), ja lopuksi OK -painike.

Nyt listassa näkyy äsken lisätyt etsittävä heittomerkki ' ja sen korvaava pilkku ,.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Tietokanta ladatuista tiedostoista

FlickFetch pitää oletuksena tietokantaa ladatuista tiedostoista. Tästä on hyötyä silloin kun esim. yrität ladata tallenteita, jotka olet jo ladannut aikaisemmin. Tällöin FlickFetch oletuksena kysyy mitä haluat tehdä.

Voit FlickFetchin asetuksista vaihtaa asetusta myös siten, että tallenne ladataan ilman kyselyä uudelleen tai sitten se vain ohitetaan.

 1. FlickFetchin pääikkunassa, valitse Asetukset -painike.
 2. Yhteiset asetukset / Tietokanta -sivulta voit valita Jos tiedosto löytyy jo tietokannasta -kohdasta mitä tehdään jos tallenne on jo ladattu (1.).

  Lataa uudelleen luonnollisesti lataa aikaisemmin ladatun tallenteen uudelleen ja Ohita jättää lataamatta, kysymättä asiaa käyttäjältä. Ja oletuksena oleva Kysy käyttäjältä miten toimia.

  Oikeanpuoleiset asetukset (2.) ovat latauslistalla lataamista varten olevat asetukset.

  HUOM! Nämä Jos tiedosto löytyy tietokannasta -asetukset voidaan ohittaa käyttämällä komentoriviparametreja (--exist <again|skip|ask>).

  Täältä voit myös asettaa tietokannan pois käytöstä (3.) ottamalla asetuksen kohdalta valinnan pois, mutta en tosin suosittele sitä, sekä myöskin tyhjentää tietokannan (4.). Avaa tietokannasta avaa listan tietokannassa olevista osoitteista (5.).

  Tietokantakansio- ja tietokantatiedosto -kenttiin voi halutessa määritellä oman kansion minne tietokanta tallennetaan (oletuksena FlickFetchin kansio) sekä millä nimellä tiedosto tallennetaan (oletuksena database.txt). Voit hyvin jättää nämä määrittelemättä.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Lataajan parametrit

FlickFetch käyttää itse lataamiseen muita apuohjelmia, kuten RTMPDump, HDSDump ja FFmpeg. Näille voi välittää erilaisia tietoja komentoparametrien välityksellä. Näihin ei tarvitse välttämättä koskea, ja ne toimivat oletuksena oikein, mutta jos osaa käyttää valittua latajaa syvällisemmin, voit korvata oletuksena olevan komennon Muokatut parametrit -kentässä. Kullakin kanavalla on omansa.

Tässä esimerkissä otetaan muokattu komento käyttöön Ruudussa, joka on asetettu käyttämään HDSDump -lataajaa. Lisäämme komentoon --ST -valitsimen (näyttää latauksen jäljellä olevan ajan ikkunassa).

 1. FlickFetchin pääikkunassa, valitse Asetukset -painike.
 2. Valitse listasta Ruudun kohdalta Parametrit -sivu, ja sittem kohdasta Lataa videot Ruudusta käyttäen lataajaa, valitse HDSDump. Ja lopuksi OK -painike.
 3. Ruutu/Parametit -sivulla, kohdassa HDSDump, Muokatut parametrit -kenttään voit kirjoittaa muokatun komentosi.

  Tässä esimerkissä lisäsimme --st -valitsimen joka aiheuttaa sen, että latausikkunassa näytetään latauksen arvioitu jäljellä oleva aika.

  Ota oma komentosi käyttöön valitsemalla Käytä muokattuja -valinta ja lopuksi OK -painike.
 4. Ylemmässä kuvassa näet oletuskomennolla latauksen, ja alemmassa kuvassa muokatun, jossa esiintyy nyt jäljellä oleva latauksen aika.

  Jos jotain menee pieleen, voit aina palata takaisin oletuskomentoon poistaamalla ruksin Käytä muokattuja -valinnasta.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Laatu

Yle Areenan, Ruudun ja TV5:n kohdalla voi FlickFetchillä ladattaessa esittää toivomuksen millä laadulla video ladataan. Kyseessä on todellakin toive siksi, että aina ei ole tarjolla kuin yksi ainoa vaihtoehto, jolloin se ladataan.

Oletuksena FlickFetch lataa videon parhaalla tarjolla olevalla laadulla. Tämä asetus on lienee hyvä suurimmalle osalle käyttäjiä. Mutta jos kokee esim. että resoluutio on turhan suuri tai haluaa itse tiedoston kokoa pienemmäksi, niin voi kokeilla vaihtaa laatu-asetusta. Minä esimerkiksi lataan videotallenteet, jotka katson luultavasti tabletilla tai olen ottanut talteen vain varmuuden vuoksi, niin parasta pienemmällä resoluutiolla, koska turha ladata täydellä laadulla.

Laatu-asetus löytyy kunkin kanavan omalta Laatu-välilehdeltä (esim. Yle Areenan Asetukset / Areena TV / Laatu). Eniten vaihtoehtoja on luonnollisesti Areenan TV-tallenteiden kanssa.

On hyvä huomata että em. asioita (esim. resoluution muutos, alaspäin tosin) on perin helppoa muuttaa sopivalla videoeditorillakin jälkeenpäin, mutta kannattaa jos tietää mitä tekee videolla, niin ladata suoraan sopiva koko. Säästää aikaa ja vaivaa.

Katso FlickFetchin omasta ohjeesta tarkempi selitys eri laatuvaihtoehdoista.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Komentojonot

FlickFetch mahdollistaa MS-DOS komentojonojen (.bat) avulla paljon sellaista, jossa on vain käyttäjän mielikuvitus rajana. Ideana on siis ajaa komentojono tallenteen lataamisen jälkeen, jolloin käyttäjä voi itse suunnitella toimia, vaikkapa upottaa .srt tekstit MKV-videoon. Rajana on oikeastaan vain sinun mielikuvituksesi sekä käytettävien ohjelmien rajoitukset (voit itse laajentaa käytettäviä ohjelmia vapaasti).

Oletuksena tulee vain esimerkin vuoksi malli komentojonosta, jonka käyttöön ottamalla ladattua video muunnetaan MKV-muotoon. Esimerkkiä tutkimalla löydät kenties uusia ideoita käyttää komentojonoja hyväksi. Se ei ole varsinaisesti FlickFetchin tukema ominaisuus siten, että siihen kannattaisi pyytää muutoksia tms. koska voit tehdä ne itse!

Listan muuttujista näet valitun kanavan kohdalta Komentojono -sivulta Kopioi muuttuja leikepöydälle -painikkeesta.

Tässä ohjeessa esimerkin vuoksi otetaan komentojonot käyttöön Ruudun videoiden kanssa. Komentojonona käytetään malliesimerkkinä tulevaa, joka siis muuttaa lopuksi ladatun videon MKV-muotoon.

 1. FlickFetchin pääikkunassa, valitse Asetukset -painike.
 2. Ruutu/Komentojono -sivulta valitse Käytä komentojonoa -valinta ja lopuksi OK -painike.
 3. Ladattu video on lopuksi muunnettu MKV-videoksi.

  Tämä oli vain yksinkertainen esimerkki, jonka tarkoitus oli esitellä komentojonon mahdollisuuksia. Päästä luovuutesi valloilleen!

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Valitse Yle Areenasta saatavilla olevat tekstit

FlickFetch lataa oletuksena Yle Areenasta SRT-tekstitykset suomeksi (tiedostontunniste ".srt" tai/ja ".fin.srt") että suomeksi huonokuuloisille (tiedostontunniste ".fih.srt"), jos sellaiset ovat vain saatavilla.

Suomenkielisessä ohjelmassa esim. suomenkielinen tekstitys voi tuntua aluksi turhalta valinnalta, mutta joskus tekstityksestä on apua jos esimerkiksi ohjelman ääniraita on kovin heikkolaatuinen. Ja tekstejähän ei polteta kuvaan kiinni, joten haittaakaan niiden lataamisesta ei ole (jos tarvitset ohjeet tekstitysten polttamiseen löydät tästä: Tekstityksen upottaminen videoon).

Näin voit kuitenkin itse valita FlickFetchin asetuksista mitä tekstityksiä ladataan.

 1. FlickFetchin pääikkunassa, valitse Asetukset -painike.
 2. Areena TV/Tekstitykset -sivulta voit valita ruudukosta mitkä tekstitykset ladataan ja missä järjestyksessä (eli ylimmäisestä tulee oletustekstitys).

  Lataa kaikki saatavilla olevat tekstitykset -valinta varmistaa nimensä mukaisesti sen, että kaikki saatavilla olevat tekstitykset valitaan mukaan.

  Hyvä tietää!
  • SRT-tekstitykset on mahdollista ladata vain jos sellainen on saatavilla. Kaikkiin YLEn ohjelmiin näin ei ole.
  • YLEn SRT-tekstitykset ovat UFT-8 koodattuja. Asia on hyvä tietää jos aiot upottaa/polttaa tekstit kiinni videoon.

   Lisäys 16.1.18: Jossain vaiheessa FlickFetchiin tuli varmuuden vuoksi vaihtoehdot koodaukselle, mutta Ylen tekstitykset ovat jo vuosia olleet ilman erillistä varmistamistakin UTF-8 muodossa. Olisiko asetus lisätty siksi, että voidaan valita jokin muukin koodaus (Windows-1252), jos esim. jokin laite/ohjelmisto ei osaa näyttää UTF-8 koodattua tekstiä oikein.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Listausten värit ja korostukset

FlickFetch antaa valita joissain listauksissa, esim. Ohjelmalistan uusien jaksojen tarkistuksessa, mieleiset värit ja tyylit. Esimerkiksi omaan silmääni oletuksena olevan punaiset rivit löydetyistä ohjelmista ei ole riittävän näkyvä. Tai erottuuhan se, varsinkin tässä ohjeen listauksessa joka ei ole se mitä henkilökohtaisesti käytän, mutta voisi se silti olla näkyvämpikin.

Onneksi uusimmat versiot FlickFetchistä antavat nyt mahdollisuuden muuttaa näitä värien ja tyylien asetuksia, valitsemalla Asetukset / Yhteiset asetukset / Värit.

Itse asetin asetukset näin.

Ja näin uudet jaksot erottuvat mielestäni paremmin.

Takaisin: [sisällysluetteloon] - [asetusten sisällysluetteloon]

 

Sisäinen ohje

Jotain FlickFetchin laadusta kertoo sekin, että niin harmittavan usein monesti puuttuva perusasia kuin ohje, löytyy FlickFetchistä.

Löydät ohjeen valitsemalla FlickFetchin pääikkunan oikeasta yläkulmasta kysymysmerkki -kuvakkeen, jolloin sisäinen ohje aukeaa näkyviin.

Asetus-välilehdillä pääseet suoraan asiaan liittyviin ohjeisiin pääset valitsemalla kysymysmerkki-kuvakkeen kulloisenkin ikkunan vasemmasta yläkulmasta.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

FlickFetchin päivittäminen

Oletuksena FlickFetch tarkistaa käynnistyksen yhteydessä onko siitä ilmestynyt päivitystä. Jos päivitys on saatavilla, FlickFetch ilmoittaa uudesta versiosta ohjelman etusivulla, jonne ilmestyy linkki jossa teksti Uusi versio saatavilla!

Jos haluat päivittää FlickFetchin, toimi näin.

 1. Klikkaa Uusi versio saatavilla! -linkkiä.
 2. Avautuvasta ikkunasta näet FlickFetchiin tehdyt muutokset, ja voit päättää katsotko päivityksen tarpeelliseksi.

  Mikäli haluat päivittää FlickFetchin, valitse Päivitä -painike.
 3. Jos valitsit päivittämisen, FlickFetch aloittaa päivittämisen ja kertoo mitkä tiedostot päivitetään. Jos kaikki meni hyvin, ilmoitetaan lopuksi päivityksen onnistuneen. Sulje -painikkeella käynnistät päivittyneen FlickFetchin uudelleen.

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

FlickFetchin päivitysten asetukset

FlickFetchin päivitykseen liittyvät asetukset löydät Asetuksista Päivitykset -sivulta.

Oletusasetusten kannattaa olla kuten ne ovat, eli Tarkisteta ohjelman päivitykset -valinta, sekä Tarkista puuttuvat tiedostot- ja Tarkista myös puuttuvat lataajat -valinnat valittuna. Näin siksi jotta mahdolliset uudet ominaisuudet tulevat varmasti käyttöösi helposti.

Nyt jos esim. FlickFetchin tarvitsemissa oheisohjelmissa on tapahtunut merkittäviä muutoksia, tai käytössä on väärä versio, FlickFetch ilmoittaa mahdollisista puutteista ja antaa mahdollisuuden korjata asian helposti.

Jos haluat, voit manuaalisesti tarkistaa päivitykset, valitse Asetukset/Päivitykset -sivulta Tarkista nyt -linkki

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Tarvitseko apua?

Jos sinulla herää kysymyksiä FlickFetchin suhteen, älä kysy asiaa minulta! Minulla ei ole FlickFetchin kanssa muuta tekemistä kuin että olen tyyväinen käyttäjä, ja olen tehnyt jo omasta mielestäni oman osani auttamisessa kun olen kirjoittanut tämän ohjeen. En siis ole FlickFetchin tekijä! Näinkin ovat jotkut saamani palautteen perusteella erehtyneet luulemaan. :)

Oikea paikka kysyä apua ja vinkkejä FlickFetchin käyttöön, on FlickFetch -keskusteluketju TechBBS-foorumilla. Tuossa ketjussa monet FlickFetch käyttäjät keskustelevat ohjelmasta, mutta mikä parasta, FlickFetchin kehittäjä osallistuu keskusteluun usein itsekin. Saat siis tarvittaessa yhteyden FlickFetchin tekijään, ja jos sinulla on jokin mieltä askarruttava ongelma, se varmasti selviää ko. ketjussa. Joten rohkeasti kysymään tai muuten vain keskustelmaan!

Takaisin: [sisällysluetteloon]

 

Lisää tietoa:

Takaisin: [sisällysluetteloon]