Evernoten kak­si­vai­hei­nen to­den­nus ja Goog­le Autenticator

Kaksivaiheinen todennus alkaa yleistyä hiljalleen. Idea on se että salasanan lisäksi tarvitaan jokin muu, vaihtuva tieto, joka annetaan kirjautumisen yhteydessä. Yleisin on käyttää Google Authenticatorin luomaa koodia, joka uusii varmistuskoodin kaksi kertaa minuutissa. Tällainen lisävarmistus on todella tervetullut Evernoteen koska siellä saattaa olla todella henkilökohtaisia muistiinpanoja kuten allekirjoittaneella.

Taustaksi on kerrottava että Evernote esitteli kaksivaiheisen todennuksen mahdollisuuden jo toukokuun lopussa, mutta vasta nyt heinäkuun loppupuolella palvelu alkoi oikeasti toimia Suomessa. Ongelmana oli, ettei kaksivaiheisen todennuksen käyttöönotossa tarvittavaa tekstiviestiä saapunut puhelimeen. Annoin heti palautetta Evernoten tukeen ja monta viestiä on vaihdeltu sen jälkeen tuen kanssa tässä parin kuukauden aikana. Evernoten foorumilta selvisi että samaa vaivaa oli muissakin maissa. Toissapäivänä sitten Evernotelta olivat olleet yhteydessä jälleen kerran puhelinoperaattoriini ja ensimmäinen tekstiviesti tuli sen jälkeen 6 tunnin viiveellä läpi, mutta tuli kuitenkin. Tämän jälkeen tekstiviestit tulivat nopeasti puhelimeen. Palvelu oli valmis käytettäväksi vihdoin.

Otin siis kaksivaiheisen vahvistuksen Evernotessa eilen käyttööni ja dokumentoin sen ohjeeksi (yleensä aina teen kaikki ohjeeni itse läpi). Prosessi on helppo mutta ainakin juuri tällä hetkellä aika monivaiheinen.

 

Kaksi­vaihei­sen var­mis­tuk­sen käyt­töön­ot­to Ever­no­tes­sa ja teks­ti­vies­ti­var­mis­tuk­sen vaih­ta­mi­nen Google Authen­ti­ca­toriin

Tässä ohjeessa otetaan Evernoten kaksivaiheinen todennus käyttöön. Käyttöönoton jälkeen muutetaan oletuksena oleva puhelimeen saatava var­men­nus­teks­ti­vies­ti Google Authenticator ohjelmasta saatavaan koodiin.

Kaksivaiheinen kirjautuminen toimii tätä kirjoittaessa vain maksullisessa Premium-versiossa.

 1. Kirjaudu Evernoten-tilillesi nettiselaimellasi ja valitse sitten Tilin asetukset.
 2. Valitse oikealta Suojaus ja sitten Kaksivaiheinen varmennus -kohdasta Ota käyttöön.
 3. Evernote esittelee kaksivaiheista varmennusta.
  Valitse Jatka.
 4. Evernote muistuttaa varmennuksen käyttöönoton jälkeen tarvittavista koodeista. Tilisi on suojassa siis.
  Valitse Jatka.
 5. Seuraavaksi Evernote haluaa varmistaa että Evernoten tietämä nykyinen sähköpostiosoite (näkyy ilmoituksen alaosassa) on todella sinun lähettämällä sinne vahvistusviestissä koodin.
  Valitse Lähetä varmennussähköposti.
 6. Kun viesti on lähetetty, kirjaudu sähköpostiisi ja lue Evernoten lähettävä viesti. Voit joko klikata viestin mukana olevaa vahvistuslinkkiä tai leikata ja liimata mukana tulevan kuusikirjaimisen koodin ao. kenttään. Tässä ohjeessa teemme jälkimmäisen.
  Kirjoita varmennuskoodi sille varattuun kenttään ja valitse Jatka.
 7. Seuraavaksi Evernote pyytää puhelinnumeroasi lähettääkseen siihen varmennuskoodin. Ilman tätä vaihetta et voi ottaa kaksivaiheista varmennusta käyttöösi. Voit kuitenkin huoletta antaa puhelinnumerosi, et tule samaan esim. mainossoittoja tms.
  Valitse suun­ta­nu­me­ro -pudotus­va­li­kos­ta suun­ta­nu­me­ro Suomi (+358) el­lei se jo ole val­mii­na ja kir­joi­ta pu­he­lin­nu­me­ro -kent­tään pu­he­lin­nu­me­ro­si ilman en­sim­mäis­tä nu­me­ro (esi­mer­kik­si nu­me­ro 040 123 4567 kir­joi­te­taan siis muo­dos­sa 401234567). Valitse lopuksi Jatka.
 8. Kirjoita Evernotelta saamasi tekstiviestin kuusinumeroinen koodi sille varattuun kenttään ja valitse Jatka.

  (Juuri tähän vaiheeseen käyttöönotto jäi lähes kahden kuukauden ajan kun tekstiviestiä ei saapunut. Nyt siis tämä on korjattu ja saat varmennuskoodin tekstiviestinä puhelimeesi.)
 9. Seuraavaksi voi asettaa varapuhelinnumeron, esimerkiksi oman puhelimen katoamista ajatellen. Itse en tätä tehdessä ottanut, koska henkilö jonka puhelinnumeron ajattelin varanumeroksi asettaa, ei ollut kotona (hänelle näet lähetetään varmennuskoodi joten varanumeron puhelin pitää olla paikalla samalla hetkellä koska varanumeroon lähetettyä koodia kysytään seuraavaksi).

  Tämän ominaisuuden voi kertoa jälkeenpäinkin, joten tässä esimerkissä valitse Ohita -linkki.
 10. Seuraavaksi sinulle ilmoitetaan 4 kpl kertakäyttöisiä varakoodeja. Varakoodeja voit tarvita tilanteissa joissa et voi antaa normaalia varmennuskoodia. Voit halutessasi tulostaa nämä koodit, itse kopioin ne muualle talteen. Joka tapauksessa ensimmäistä varakoodia tarvitse jo seuraavassa vaiheessa joten ota varakoodi talteen (älä tallenna Evernoteen!) ja valitse sitten Jatka.
 11. Seuraavaksi halutaan heti kokeilla varakoodeja, joten kirjoita yksi varakoodeista sille varattuun kenttään (pyyhi koodi sitten yli tms. poista käytöstä) ja valitse Viimeistele asennus.

  Evernote luo aina uuden kertakäyttöisen varakoodin käytetyn tilalle, joten niitä on aina valmiina otettavaksi neljä kappaletta. Kulloiset varakoodit näet Evernoten sivuilta (Tilin asetukset / Suojaus / Hallitse asetuksia / Näytä varakoodit).
 12. Nyt kaksivaiheinen varmistus on käytössäsi. Valitse Valmis.
  HUOM! Voit halutessasi jättää ohjeen seuraamisen tähän, jolloin saat Evernoteen kirjautuessasi varmistuskoodin puhelimeesi.

  Jos kuitenkin haluat ottaa käyttöön Google Authenticatorin tekstiviestien sijaan, jatka ohjeetta eteenpäin.
 13. Tästä eteenpäin ohje käsittelee varmistustekstiviestien vaihtamista Google Authenticator -ohjelmaan, joka luo varmistuskoodeja puhelimessasi.

  Sinun pitäisi olla edellisten toimien jälkeen Evernotessa Suojaus -välilehdellä. Jos et ole, kirjaudu Evernoteen jos tarpeen, ja valitse vasemmalta Suojaus.

  Valitse Hallitse asetuksia.
 14. Valitse Google Authenticator.
 15. Asenna ensin Google Authenticator -ohjelma puhelimeesi (linkin oman laitteesi käyttämään käyttöjärjestelmään sopivaan ohjelmaan näet ilmoituksessa [Symbianille tästä]) ja valitse vasta sitten puhelimesi käyttämän käyttöjärjestelmän kohdalta Jatka -painike.
 16. Evernote haluaa vahvistaa salasanasi, kirjoita salasanasi Salasana -kenttään ja valitse sitten Kirjaudu sisään.
 17. Evernote lähetti varmistuskoodin sisältävän tekstiviestin puhelimeesi, kirjoita saamasi koodi sille varattuun kenttään ja valitse sitten Kirjaudu sisään.
 18. Valitse jälleen kerran Hallitse asetuksia.
 19. Ja valitse jälleen Google Authenticator.
 20. Seuraavaksi Evernote näyttää viivakoodin, joka sinun tulee skannata Google Authenticatorilla (tarvitset skannaamista vain tämän kerran). Saatat tarvita erillisen ohjelman kuvan skannaamiseen, Google Authenticator ehdottaa sopivaa tarvittaessa.

  Skannaa näytetty viivakoodi Google Authenticatorilla ja kirjoita luotu koodi Anna koodisi -kenttään ja valitse lopuksi Vahvista ja tallenna.

 21. Nyt vihdoin viimein Evernote käyttää kaksivaiheeseen todennukseen Google Authenticatoria.

  Jatkossa kun kirjaudut Evernoteen, tunnuksen ja salasanan antamisen jälkeen Evernote pyytää vielä varmistuskoodia.

  Kotona ja muualla luotetuissa koneissa voit valita Muista tämä tietokone 30 päivän ajan, jolloin sinun ei tarvitse antaa varmistuskoodia 30 päivään. Luonnollisesti valintaa ei kannata käyttää epäluotetuissa koneissa.