[Sisällysluettelo]

Estä tiedostokytkentöjen muutokset

Kun avaat tiedoston kaksoisnapsauttamalla sitä, Windows tarkistaa mihin ohjelmaan tiedostotyyppi on kytketty ja avaa tiedoston kyseiseen tiedostotyyppiin liittyvässä ohjelmassa. Tiedoston tyyppi selviää yleensä tiedostotunnisteesta. Tiedostotunnisteita ovat mm. .txt, .jpg, .doc jne. Esimerkiksi klikkaamalla .doc -tunnisteista tiedostoa, avataan tiedosto MS Word -ohjelmaan (jos sellainen on asennettuna).

Huom!  Oletuksena Windows ei näytä tunnettujen tiedostotyyppien tunnisteita, vaan ominaisuus pitää (ja kannattaa) erikseen kytkeä päälle.

On todella ärsyttävää, että jotkut ohjelmat omivat tiedostotyyppien kytköksiä itselleen asennuksen/käytön yhteydessä, ilman että käyttäjältä kysytään asiasta. Ja vaikka kysyttäisiinkin, aina ei käyttäjän valintoja arvosteta (esim. Nero 8 pilipali-lisäohjelmat asettivat valinnoista huolimatta tiedostotyyppejä aukeamaan niillä).

Onneksi on ohjelmia jotka voivat suojata tältä ikävältä muutokselta. En tosin ole löytänyt kuin yhden, jossa ko. ominaisuus on muiden lisäksi, mutta tyhjää parempi tämä on, varsinkaan kun ohjelma ei tunnu vievän paljoa resursseja. Jos tiedät vastaavia ohjelmia, otan mielelläni vastaan palautetta!

WinPatrolissa on monen muun ominaisuuden lisäksi mahdollisuus asettaa tiedostotyyppejä tarkkailtavaksi, ja jos jokin ohjelma muuttaa kytkennän itselleen, WinPatrol ilmoittaa siitä (ilmaisversio tarkistaa asetetun väliajoin muutoksia, Plus -versio myös halutessa reaaliaikaisesti).

Kaikkia tiedostotyyppejä ei suinkaan tarvitse tarkkailla, vaan voit asettaa vain ne jotka haluat tarkkailtavaksi.

WinPatrollissa on toki muitakin ominaisuuksia, joihin en tässä ota sen enempää kantaa, mutta voit tutustua ohjelmaan WinPatrolin kotisivuilla (jotka kieltämättä ovat melko sekavan oloiset). WinPatrol on saatavilla suomenkielisenäkin erillisen kielitiedoston avulla.

Lisää tietoa:
WinPatrol
Aseta tunnettujen tiedostotyyppien tunnisteet näkyviin

17.9.2008
(Yama)Neko