[Sisällysluettelo]

CDex - helppoa rippausta

CDex on helppokäyttöinen ohjelma Audio-CD -levyjen rippaamiseen. Pääasiassa ohjelmalla ripataan CD-levyltä pakattuun -muotoon (esim. MP3, OGG), mutta myös WAV -muotoon. Rippaamisen lisäksi MP3-WAV ja WAV-MP3 muunnokset onnistuvat myös. CDex:n mukana tulee LAME mp3 -pakkaaja, joten ohjelma on samantien käyttövalmis.

Tässä ohjeessa:

Asennus

Lataa ja asenna CDex ellei sinulla jo ole sitä.
HUOM! Ohjelma ei välttämättä vaadi asentamista, jos haet Zip-paketin, jolloin pelkkä purkaminen riittää.

[takaisin alkuun]


Asetukset ennen ensimmäistä käyttöä

Käyttäessäsi CDex:ää ensimmäisen kerran, voi olla hyvä muuttaa joitain asetuksia, vaikka periaatteessa CDex on heti käyttövalmis.  Asetuksiin pääset valitsemalla Options -> Settings.


Pakkaajan asetukset

MP3 -pakkaajan asetuksia kannattaa muuttaa siten, että bitrate minimi on 192 kbps ja maksimi 320 kbps, haluathan tehdä laadukkaita MP3:sia. Encoder -välilehdeltä, valitse Bitrate Min -pudotusvalikosta 192 kbps ja Max -pudotusvalikosta 320 kbps.

Lisäys 24.2.2013:  Ohje on jo aika vanhan. Nykyään kannattaa jo käyttää suoraan pelkästään 320 kbps (Quality: Very high, VBR Method: Disabled, Bitrate Min: 320 kbps).

Kopiointimenetelmä

Toinen muutettava asetus on kopiointimenelmän valitseminen. Tämä löytyy CD Drive -välilehdeltä, kohdasta Ripping Method, josta alasvetovalikosta kannattaa valita Paranoia, Full parhaan mahdollisen lopputuloksen takaamiseksi myös naarmuuntuneiden levyjen kanssa. Lisää tietoa Paranoiasta löydät osoitteesta www.xiph.org/paranoia.

Rippausten tallennus

Seuraavaksi kerrotaan millä nimellä ja minne valmiit rippaukset tallennetaan, ja tämä tapahtuu Filenames -välilehdeltä.

Filename Format -kentässä määritellään millä nimellä ja rakenteella rippaukset tallennetaan.
Esimerkiksi alla olevan kuvan mukainen asetus luo ensin kansion artistin nimellä (%1 ja kenoviiva \, joka tässä siis kertoo siitä, että kyseessä on kansio), sitten uuden kansion albumin nimellä (%2 ja \), ja lopuksi itse tiedosto siten että ensin on kappaleen järjestysnumero etunollineen (%7) ja sitten kappaleen nimi (%4).
Listan käytettävistä vaihtoehdoista saat painamalla ? -painiketta.

Recorded Tracks -kentässä kerrotaan minne rippaukset tallennetaan.

WAV -> MP3 -kentässä kerrotaan minne WAV -> MP3 muunnokset tallennetaan. Tätä et välttämättä tarvitse, ellet sitten ko. muunnoksia harrasta, mutta on ihan hyvä asetaa tämäkin.


CD-levyn tietojen haku etätietokannasta

Jotta CDex voisi hakea levyn tiedot freedb:stä, tulee ohjelmalle kertoa jokin sähköpostiosoite. Tämä tapahtuu Remote CDDB -välilehdeltä kirjoittamalla sähköpostiosoite Your E-mail address -kenttään. Itse käytän oikeaa sähköpostiosoitetta, jotkut keksittyä. Suosittelen käyttämään oikeata, varsinkin jos joskus haluat lähettää CD:n tietoja tietokantaan.

[takaisin alkuun]


CD-levyn rippaaminen

Laita CD asemaan, ja odota kunnes levyn tiedot (kappalenimet yms.) näkyvät ikkunassa.


Jos tietoja ei ilmaannu (eli kaikkien kappaleiden nimenä on AudioTrack), valitse CDDB -> Read Remote freedb tai Read Remote freedb -painike, joka on toiseksi alin painike.


Jos vaihtoehtoja on useita, valitse mieleisesi, muuten nimet haetaan automaattisesti etkä näe tätä valintaikkunaa.


Aloittaaksesi rippaamisen, valitse ensin kappaleet jotka haluat ripata (oletuksena kaikki) ja valitse sitten Convert -> Extract CD track(s) to Compressed Audio file(s) tai Extract CD track(s) to Compressed Audio file(s) -painike, joka on toiseksi ylin painike.


Riippaaminen kestää aikansa.


Valmiit tiedostot löytyvät kohdehakemistosta (voidaan muuttaa asetuksista).
(Oletuskansio Vista: Tiedostot\My Music   XP: Omat tiedostot\My Music.


[takaisin alkuun]


Käyttöliittymä suomenkieliseksi

Jotkut haluavat ohjelmansa omalle äidinkielelle käännettynä, vaikka joskus varsinkin suomennoksista on mielestäni enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos kuitenkin haluat, CDex:n saa suomenkieliseksi lataamalla kielitiedoston ja kopioimalla sen CDex:n lang -kansioon ja valitsemalla sitten Options -> Language -> finnish. Jos kieli ei näy valikossa, sulje ensin CDex ja käynnistä se uudelleen. Lisää kieliä löydät CDex:n lataussivulta.

[takaisin alkuun]

Lisää tietoa:
CDex
MP3 - Wikipedia
Ogg Vorbis - Wikipedia
CDDA Paranoia
FreeDB.org

Security Check
2.10.2008
(Yama)Neko