[Sisällysluettelo]

BSOD näkyviin pysyvästi

BSOD (Blue Screen Of Death, Stop-virhe) on Windowsin pelätty virheilmoitus, joka annetaan peruuttamattoman virhetilanteen jälkeen. Ennen Windows kaatui milloin mihinkin, mutta nykyaikaiset Windowsit kuten esim. Windows 7 näyttävät BSODia yleensä laitepohjaisten ongelmien yhteydessä (virheet laitteistossa, laitteistoajurit yms.). Yhtäkaikki, BSOD antaa usein viitteitä siitä mikä on ongelmana.

BSOD näkyy oletuksena vain hetken, ja Windows käynnistyy automaattisesti. Tämä onkin yleensä hyvä asetus, sillä usein BSOD on jokin harvinaisen tilanteen tulos eikä asiasta kannata huolestua. Mutta jos tilanne toistuu usein tai aina jotain tiettyä toimenpidettä tehdessä (eli virhe on toistettavissa), on hyvä muuttaa asetuksia siten, että virheilmoituksesta saa kirjoitettua tarpeelliset tiedot ylös (tai voit käyttää BlueSreenView -ohjelmaa, jolla näet virheen tiedot jälkikäteen).

Tässä ohjeessa muutetaan asetukset siten että BSOD:n jälkeen ei Windowsia käynnistetä uudestaan jolloin tarpeelliset tiedot voi kirjoittaa rauhassa ylös.

 1. Käynnistä -> [kirjoita hakukenttään]Järjestelmä ja paina Enter
  (tai perinteisesti: Käynnistä -> Ohjauspaneeli -> Järjestelmä ja suojaus -> Järjestelmä)
  (Vista: Käynnistä -> Ohjauspaneeli -> Järjestelmä ja ylläpito -> Järjestelmä)
  (XP: Käynnistä -> Ohjauspaneeli -> Järjestelmä)

 2. Valitse Järjestelmän lisäasetukset -linkki vasemmalta
  (XP: Valitse Lisäasetukset -välilehti)
 3. Valitse Käynnistys ja palautuminen -kohdasta Asetukset -painike.
 4. Ota valinta pois kohdasta Käynnistä tietokone automaattisesti uudelleen ja valitse lopuksi OK -painike.
 5. Nyt mahdollinen BSOD jää näkyville, jolloin siitä voi kirjoittaa tarpeelliset tiedot ylös.

  1-kohdassa ei aina lue tietoa, mutta jos lukee, ne kannattaa ottaa ylös.

  Technical information (2) -kohdassa on usein tärkeää tietoa, esim. STOP: -koodi on sellainen, joka kannattaa kirjoittaa ylös. Samoin jos on jotain mainintaa esim. ajureista (usein esim. .sys tai .dll -päätteisiä), ne kannattaa kirjoittaa ylös.

Lisätietoa muistivedoksista

Joskus BSOD:n tiedot eivät riitä ongelman määrittämiseen, jolloin tarvitaan vedostiedostoja. Ne löytävät oletuksena seuraavista paikoista:

Vedoksien käsittely vaatii, että koneelle on asennettu WinDbg -debuggeri sekä sopiva Windows Symbol Package. Molemmat löytyvät täältä. Tavallisen matti meikäläisen ei kannata näitä koneelleen asentaa, varsinkin kun vedostiedoston analysointi on oma lukunsa, enkä tässä aio käydä sitä sen tarkemmin läpi. Voit tarvittaessa kysyä apua joltain soveltuvalta foorumilta, joita ovat esim. MuroBBS tai Virustorjunta.net, josko joku voisi katsoa vedoksesi läpi. Huomaa, että sinun on ehkä lähetettävä haluttu vedostiedosto (yleensä viimeisin minidump) johonkin tiedostonjakopalvelu (esim.MediaFire), josta sen voi sitten muut ladata.

HUOM! Jos vedostiedostoksi määritellään Täysi vedostiedosto (näkyy listassa vaihtoehtona ainoastaan, jos muistia on <=2 Gt, mutta voidaan asettaa rekisteristä yli 2 Gt muistille), on vedoksen koko muistin koko + 1-256 MB. Näin suuren tiedoston kanssa voi tulla ongelmia sen käsittelyssä, sekä tiedostopalveluun lähettämisessä, joten kannattaa harkita asetukseksi joko Ydinmuistivedoksia (oletus) tai Suppea muistivedos (suppeita muistivedoksi luodaan joka tapauksessa, oli käytössä sitten Täysi/ydinmuistivedos).
Lisää tietoa:
Blue Screen of Death - Wikipedia
Demystifying the 'Blue Screen of Death'
Debugging Tools and Symbols: Getting Started
How to solve Windows system crashes in minutes
BlueScreenView - BSOD -virheen tiedot esiin

2.7.2010
(Yama)Neko
Security Check