BoxCryptor - sa­laa Drop­Boxin si­säl­tö

DropBox on suosittu pilvipalvelu, jonka avulla tiedostoja voidaan jakaa eri tietokoneiden välillä. Riittää että DropBox on asennettu koneeseen, ja tiedostot ovat ajan tasalla, olitpa sitten lisännyt, muokannut tai poistanut ne miltä koneelta tahansa. Myös WWW-selaimen kautta tiedostoja pääsee lataamaan ja poistamaan.

DropBoxin ongelma on se, että se salaa tiedostot vasta DropBoxin palvelimilla. Eli, jos joku sattuisi pääsemään DropBox tiedostoihisi käsiksi (kuten esim. kesäkuussa 2011 bugin takia), tiedot ovat salaamattomassa muodossa. Kaikki eivät pidä ajatuksesta, että esim. DropBoxin henkilökunnalla on teoriassa mahdollisuus tarkastella tiedostojasi (on toinen kysymys, kiinnostaako tiedostosi ketään). Niinpä mahdolliset arkaluontoiset tiedostot kannattaa salata jo käyttäjän puolella, ennen DropBoxiin siirtämistä. Mutta tämä on hankalaa, jotkut käyttävät vaikkapa salasanalla suojattua Rar-pakkausta, jotkut TrueCrypt -säiliötä. Yhtä kaikki, niiden käyttöä DropBoxin yhteydessä ei voi pitää kovin kätevänä.

Ratkaisu on BoxCryptor, jonka idea on salata (AES) tietyssä kansiossa olevat tiedostot automaattisesti. Näin ollen jos tämän kansion sijoittaa DropBoxiin, sen sisältö salataan BoxCryptorilla ja DropBox taas huolehtii sen synkronoinnista DropBoxiin.

BoxCryptor on maksullinen ohjelma, josta on onneksi saatavilla 2 Gt asti ilmaiseksi salaava versio, juuri saman verran kuin DropBoxista oletuksena saa ilmaista tilaa. Itse käytän BoxCryptoria siten, että salaan vain sellaiset tiedostot, joiden en todellakaan haluaisi joutuvan vieraiden käsiin sellaisenaan, mutta muut menevät ilman salausta DropBoxiin. Näin ilmaisen BoxCryptorin kapasiteetti säilyy, vaikka minulla onkin DropBoxissa enemmän tilaa kuin 2 Gt.

Tässä ohjeessa luodaan asematunnus, jonka alaisuudessa olevat tiedostot BoxCryptor salaa. Ohjeessa ei ole jokaista vaihetta asennuksesta, vain keskeisimmät.

 1. Lataa BoxCryptor ja aloita asennus.
 2. Asennuksen lopussa sinulta kysytään, käynnistetäänkö BoxCryptor. Jos käytät normaalia käyttäjätiliä päivittäisessä käytössäsi, ota ruksi pois kohdasta Run BoxCryptor. Tämä siksi, jotta BoxCryptor löytäisi oikean DropBoxin (eikä asennuksen suorittaneen järjestelmänvalvojan mahdollista DropBoxia) ja muutenkin asettaa asetukset oikean käyttäjän kohdalle.
  Ota ruksi pois kohdasta 'Run BoxCryptor'.
 3. Jos edellisessä vaiheessa poistit ruksin, käynnistä BoxCryptor.
 4. Jos sinulla on käytössäsi DropBox, BoxCryptor kysyy halutaanko BoxCryptorin kansio sijoittaa DropBoxin sisälle. Valitse Kyllä -painike.
  Jos DropBox löytyy, kysytään halutaanko BoxCryptorin kansio sijoittaa DropBoxin sisälle-
 5. Kentässä näet mihin kansioon BoxCryptor on sijoittamassa salatut tiedostot, voit vaihtaa sen Change -painikkeesta, mutta oletuksena oleva kansio käy tässä ohjeessa varsin hyvin.
  Valitse Drive Letter -pudotusvalikosta sopiva asematunnus, jolla löydät BoxCryptorin hallitseman aseman (tässä ohjeessa S:).

  Voit jättää tämän vaiheen tekemättä, mutta itse valitsin myös Advanced Mode -valinnan (vastaa varoitukseen myöntävästi).
  Valitse kansio jonne BoxCryptorin salaamat tiedostot tallennetaan, sekä valitse asematunnus.
  Jos valitsit Advanced Mode -valinnan, ikkuna muuttuu hieman ja saat lisää valintoja. Valitse Enable write validation -valinta.
  Valitse 'Enable write validation' .
  Valitse lopuksi OK -painike.
 6. Seuraavaksi sinun tulee kertoa salasana jota käyttäen tiedostot salataan/avataan New password -kenttään, ja vielä uudelleen Verify password -kenttään.

  Remember this password -valinta mahdollistaa sen, ettei sinun tarvitse antaa salasanaa uudelleen tietokoneessa johon nyt asennat BoxCrypteriä.

  Jos valitsit edellisessä vaiheessa Advanced mode -valinnan, sinulla on kuvan kaltainen ikkuna, josta voit halutessasi poistaa valinnan Enable filename encryption. Tällä on se vaikutus, että tiedoston nimi säilyy selväkielisenä ja näin DropBoxin versiohistoria toimii.
  Anna salasana
 7. Nyt BoxCryptor on valmis käytettäväksi.

  Tässä esimerkissä tallensin tekstitiedoston nimeltä testi.txt asemaan S:, eli BoxCryptorin salamaan asemaan (joka siis sijoittaa salaamansa tiedoston DropBoxin kansioon). Valitussa asemassa (tässä ohjeessa siis S:) tiedosto on sellaisenaan käytössä ja testi.txt tiedoston sisältö on luettavissa selväkielisenä.
  BoxCryptorin alaisuudessa tiedosto on käytettävissä.
  Jos avaat testi.txt tiedoston DropBoxin kansiosta, huomaat että se on salattu. Tämä salattu tiedosto siis synkronoituu DropBoxin palvelimelle.
  DropBoxiin menee salattu tiedosto.