[Sisällysluettelo]

BlueScreenView - BSOD -virheen tiedot esiin

BSOD (Blue Screen Of Death, Stop-virhe) on Windowsin pelätty virheilmoitus, joka annetaan peruuttamattoman virhetilanteen jälkeen. Ennen Windows kaatui milloin mihinkin, mutta nykyaikaiset Windowsit kuten esim. Windows 7 näyttävät BSODia yleensä laitepohjaisten ongelmien yhteydessä (virheet laitteistossa, laitteistoajurit yms.). Yhtäkaikki, BSOD antaa usein viitteitä siitä mikä on ongelmana.

BSOD näkyy oletuksena vain hetken, ja Windows käynnistyy automaattisesti. Tämä onkin yleensä hyvä asetus, sillä usein BSOD on jokin harvinaisen tilanteen tulos eikä asiasta kannata huolestua. Mutta jos tilanne toistuu usein tai aina jotain tiettyä toimenpidettä tehdessä (eli virhe on toistettavissa), on virheilmoitus hyvä saada selville ja kirjattua ylös.

Jotta BSOD virheen tiedot saadaan ylös, voidaan automaattinen käynnistys estää, tai sitten virhettä voidaan tarkastella jälkikäteen jollain sopivalla ohjelmalla.

BlueScreenView on ilmainen ohjelma, jolla voidaan jälkikäteen tarkastella BSOD-virheitä. BlueScreenView käy läpi järjestelmästä löydetyt suppeat muistivedokset (minidump), joita syntyy silloin kun järjestelmä kohtaa BSOD -tilanteen, ja näyttää tiedot ikkunassa. Ohjelman käyttö on helppoa, eikä ohjelmaa tarvitse välttämättä asentaa.

Tärkeimmät tiedot on merkitty kuvaan punaisella, eli Bug Check String sekä Bug Check Code (tunnetaan paremmin nimellä Stop error), joiden avulla voidaan koettaa selvittää, millaisesta virheestä on kysymys.

BlueScreenView myös näyttää mahdollisesti virheen aiheuttaneen ajurin.

Lisää tietoa:
BlueScreenView
BSOD näkyviin pysyvästi
Blue Screen of Death - Wikipedia
Demystifying the 'Blue Screen of Death'
Debugging Tools and Symbols: Getting Started
How to solve Windows system crashes in minutes

25.1.2011
(Yama)Neko
Security Check