[Sisällysluettelo]

Autoruns - säädä auto­maat­ti­ses­ti käyn­nis­ty­viä oh­jel­mia

Windows tarjoaa valmiiksi varsin hyvän, Järjestelmän määritykset (Msconfig) -työkalun hallita automaattisesti käynnistyviä ohjelmia. Valitettavasti osaamattomissa käsissä Msconfig voi olla vaarallinen, ja epävarmoille käyttäjille sopiikin paljon turvallisempi StartUpLite. Toisaalta msconfig ei näytä kaikkia kohteita, joten se ei välttämättä sovi edistyneemmille käyttäjille. Edistyneempien käyttäjien tarpeet tyydyttää Autoruns for Windows.

Autoruns tarjoaa kattavimmat tiedot erilaisista automaattisesti käynnistyvistä kohteista, ja antaa mahdollisuuden poistaa niitä käytöstä. Autoruns näyttää kohteet, jotka käynnistyvät järjestelmän käynnistyessä, sisään kirjauduttaessa, ja järjestyksessä jossa Windows ne käsittelee. Näitä ovat mm. Käynnistys -kansiossa olevat ohjelmat, Run ja RunOnce sekä muista rekisteriavaimista käynnistyvät kohteet.

Tärkeät kohteet suojaan

Autoruns näyttää paljon sellaistakin, joihin tavallisen käyttäjän ei ole hyvä mennä koskemaan, mutta onneksi ohjelmassa saa helposti piiloon Windowsin ja Microsoftin omat kohteet, jolloin on helpompi keskittyä 3. osapuolten ohjelmiin.

Tämä tapahtuu valitsemalla ensin valikosta Options -> Hide Microsoft and Windows Entries ja sitten valitsemalla Refresh -painikkeen (tai painamalla F5) jolloin lista päivittyy.

Miten löytää etsimänsä?

Koska kohteita saattaa olla todella paljon, kannattaa tietyn kohteen etsimiseen käyttää hakua. Valitse ensin Find -kuvake (tai paina Ctrl+F), kirjoita sitten sopiva hakusana ja aloita etsintä valitsemalla Etsi seuraava -painike.

Jos jotain löytyy, haku näyttää ensimmäisen hakua vastaavan kohteen. Jos haluat etsiä lisää samalla hakusanalla, paina F3 -näppäintä näppäimistöltä, jolloin seuraava hakua vastaava kohde näytetään.

Kohteiden kyt­ke­mi­nen pois käyn­nis­ty­mäs­tä/­pois­to ko­ko­naan

Kohteiden poistaminen käynnistymästä on yksinkertaista, ota ruksi pois kohteen edestä.
Jos haluat pysyvästi poistaa kohteen, valitse kohde ja sitten hiiren oikealla Delete.

Lisää tietoa:
Autoruns for Windows
StartUpLite

21.2.2009
(Yama)Neko
Security Check