Windows 7/Vista - vinkkejä

Ominaisuudet tutuksi: Windows XP-tila

Windows XP-tila (Windows XP Mode, XPM) on yhdessä uudistuneen Windows Virtual PC:n päällä toimiva tekniikka, joka mahdollistaa Windows XP:lle tehtyjen sovellusten ajamisen suoraan Windows 7:sta käsin, vaikka itse sovellus toimiikin virtuaalikoneessa. Ideana on siis asentaa Windows 7:ssä toimimattomat ohjelmat Windows XP -virtuaalikoneeseen, mutta ohjelmat saadaan kuitenkin näppärästi käynnistettyä Windows 7:n puolelta, ilman että ensin tarvitsee käynnistää virtuaalikonetta ja sitten vasta haluttua sovellusta.

On lienee sanomattakin selvää, että Windows 7:ssä toimimatonta ohjelmaa kannattaa ensin yrittää saada toimimaan suoraan muilla keinoilla (yhteensopivuustilat, uudempi versio ohjelmasta yms. keinot), ja vasta viimeisenä keinona käyttää Windows XP-tilaa. On myös huomioon, että vaikka ohjelman tiedot eivät kertoisi ohjelman toimivan Windows 7:ssa, jos se toimii Windows XP:ssä ja varsinkin Vistassa, se luultavasti toimii mainiosti Windows 7:ssä sellaisenaan.

Tietoturva kuntoon myös virtuaalikoneessa

On hyvä ymmärtää, että virtuaalikone tarvitsee tietoturvan yms. suojan. Virtuaalikone on avoin haittaohjelmille yms. kuten mikä tahansa muukin Windows XP -järjestelmä, joten se tarvitsee samanlaista harkintaa ja suojaa kuin oikeakin kone. Oletuksena toki Windows XP -virtuaalissa on Windowsin oma palomuuri päälle kytkettynä, joten ihan heti ei koneelle ole haitakkeet iskemässä, kunhan käyttäjä itse ei niitä koneelleen hölmöile. Myös Windowsin automaattiset päivitykset on oletuksena kytketty päälle.

Ei pelikoneeksi

Toinen huomion arvoinen seikka on se, että Windows XP-tilaa ei ole tarkoitettu pelaamiseen, vaikka toki yksinkertaisia, Windowsissa toimivia pelejä voidaankin pelata. Pääpaino Windows XP-tilassa on sellaisissa hyötyohjelmissa, jotka eivät vaadi erityisen raskaita näytönohjaimia tms. resursseja, jotka eivät ole virtuaalikoneen käytettävissä.

Rajoituksia

Edellä mainittujen laitteistorajoituksien lisäksi on hyvä tietää, että vain yksi yhteys virtuaalikoneelle voi olla auki kerrallaan, joten et voi avata yhtä aikaa vaikkapa virtualisoitua sovellusta ja ajaa samaan aikaan muuten virtuaalikonetta, vaan vain jompa kumpaa.

Vaatimukset

Windows XP-tila vaatii luonnollisesti Windows 7:n (Professional, Enterprise tai Ultimate) ja Windows Virtual PC:n, sekä prosessorin tuen virtualisoinnille (Intel VT tai AMD-V)**. Monissa uusissakin koneissa prosessorin tuki virtualisoinnille on erikseen otettava käyttöön.

Tätä kirjoittaessa sekä Windows Virtual PC että Windows XP-tila ovat beta-asteella*, joten tässä esitetyt tiedot voivat vielä muuttua.

* Päivitys 22.10.2009: Sekä Windows Virtual PC että Windows XP-tila ovat valmiit, eli RTM-asteella.

HUOM! Jos olet asentanut betan/RC:n, poista se ennen RTM-version asennusta.
 1. Windows Virtual PC poistetaan Ohjelmat ja toiminnot ->
  Ota Windowsin ominaisuuksia käyttöön tai poista niitä -toiminnon kautta.
 2. Windows XP Mode löytyy Ohjelmat ja toiminnot kautta.
 3. Muista ottaa Windows Virtual PC uudelleen käyttöön päivityksen jälkeen.
* * Päivitys 18.3.2010: Windows XP-tila ei enää vaadi prosessorin tukea virtualisoinnille. Lue lisää

Käyttöönotto

Jos haluat ottaa Windows XP-tilan käyttöön, toimi näin:

 1. Lataa itsellesi sekä Windows XP Mode että Windows Virtual PC.
  Sinun tulee kohdassa 3 ensin määritellä käytössä olevan Windows 7 -versio ja kieli.
 2. Asenna ensin Windows XP Mode, ja sitten Windows Virtual PC.
  Tämän jälkeen sinulla on virtuaalinen kone, jossa asennettuna Windows XP.

Ohjelman asentaminen Windows XP-tilaan siten, että sitä voi käyttää suoraan isäntäkoneesta

 1. Käynnistä Virtual Windows XP
 2. Asenna haluamasi ohjelma virtuaalikoneessa.
 3. Nyt virtuaalikoneeseen asennettu ohjelma pitäisi olla näkyvissä Windows 7:n puolella.


  Jos ohjelmaa ei näy Windows 7:n puolella, kopioi virtuaalikoneessa asentamasi ohjelman ikoni virtuaalikoneen C:\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs -kansioon.


  Voit nyt halutessasi sulkea virtuaalikoneen ja käynnistää virtualisoidun sovelluksen.

[Sisällysluettelo]
6.5.2009
(Yama)Neko