Windows 7/Vista - vinkkejä


Ominaisuudet tutuksi: WinSxS cache

WinSxS cache (tai Side-by-side Assemblies) sijaitsee %Windir%\winsxs -kansiossa, ja sen tarkoitus on varastoida erilaisia järjestelmäkomponentteja siltä varalta, että jokin sovellus tarvitsee juuri tietyn version jostain tarvitsemastaan komponentista, esim. jos jokin ohjelma tarvitsee tietyn version DLL:stä ja sille ei jostain syystä kelpaa uudempi versio.

Kun vaikkapa sovellus yrittää ladata DLL:ää joka on WinSxS cachen hallinnoima, Windows tarkistaa ilmoittaako sovellus tarvitsevansa tiettyä versiota DLL:stä. Jos ei, Windows tarjoaa oletuksena olevaa uusinta versiota. Jos siis jokin sovellus vaatii tiettyä vanhempaa versiota jostain järjestelmän komponentista, se saa sen käyttöönsä WinSxS cachesta ja kuitenkin järjestelmä voi tarjota uudempaa versiota muiden sovellusten käyttöön.

Jos katsot winsxs -kansioon, huomaat että se sisältää kansioita ja tiedostoja joilla on sama nimi. Jos katsot tarkemmin, huomaat kuitenkin, että kyseessä on kuitenkin eri versioita samoista tiedoista.  Luonnollisestikaan et voi mennä poistamaan winsxs -kansiota. Et voi myöskään siirtää sitä muualle, etkä myöskään pakata sitä. Jos poistat jotain winsxs -kansiosta, jokin ohjelma voi lopettaa toimintansa tai pahimmassa tapauksessa koko järjestelmä hajoaa toimimattomaksi.

Lisäys 16.10.2013:

Windows 7 SP1 sai 8.10.2013 päivityksen, joka toi Levyn uudelleenjärjestäminen -työkaluun (cleanmgr.exe) mahdollisuuden jonkun verran vanhoja päivitystiedostoja. Kovin suurtä määrää tiedostoja ei silti vapaudu, n. 1-5 gigaa.

Ohje Windows Updaten siivoamiseen.

Lisäys 16.10.2013: 8.10.2013 päivitetty Levyn uudelleenjärjestäminen (cleanmgr.exe) osaa Windows 7 SP1:ssä poistaa WinSxS:stä jonkun verran vanhoja päivitystiedostoja.


Jos sinulla on paljon ohjelmia asennettuina, voit odottaa todella isoa winsxs -kansiota. Esimerkiksi itselläni sen koko on lähes 11,4 Gt ja tiedostoja on yli 67 000 ja kansioitakin yli 17 000. Mutta on tärkeää tietää, että Resurssienhallinta ilmoittaa tilantarpeen hieman väärin, sillä monet winsxs -kansion sisältämistä tiedostoista ei oikeasti olekaan olemassa winsxs -kansiossa, vaan ovat vain ns. kovia linkkejä (hard link) jossain muualla sijaitsevista tiedostoista. Joten oikeasti, kukin tiedosto on olemassa järjestelmässä vain yhteen kertaan!

Asia on helppo havainnollistaa mklink -komennolla. Alla olevassa komentorivi-ikkunassa luodaan tiedostosta testimix.mp3 kova linkki nimellä kovalinkki.mp3. Kova linkki näkyy Resurssienhallinnassa tai komentorivin listauksessa, ja vie tilaa tuplasti vaikka oikeasti tiedostoja ei ole kuin yksi, alkuperäinen testimix.mp3.


Lisää tietoa:
Side-by-side Assemblies
Disk Space
How to Reduce the Size of Your WinSXS Folder on Windows 7 or 8

[Sisällysluettelo]
15.2.2009
(Yama)Neko