Windows 7/Vista - vinkkejä


Ominaisuudet tutuksi: SuperFetch

SuperFetch on tärkeä osa Windows 7/Vistan muistinhallintaa. SuperFetchin tehtävää kuvaa hyvin periaate: vapaa muisti on hukattua muistia, joka onkin hyvin pitkälle totta. Ajatellaan että sinulla on 2 Gt muistia josta järjestelmä käyttää 1 Gt, joten puolet muistista vain odottaa virtaa syöden tekemättä mitään ja olematta mitenkään hyödyksi. SuperFetch korjaa tämän lataamalla ohjelmia valmiiksi muistiin, parantaen tietokoneen reagointia ja suorituskykyä.

SuperFetch ei kuitenkaan täytä muistia mielivaltaisesti, vaan se mukautuu käyttäjän toimintaan seuraamalla eniten käytettyjä ohjelmia ja lataamalla ne muistiin. Ohjelmat joita käytät vähemmän tai joilla on pienempi prioriteetti, kuin juuri sillä hetkellä käyttämilläsi ohjelmilla, siirretään pois muistista. Vastaavasti jos käynnistät ohjelman joka vaatii paljon vapaata muistia, SuperFetch vapauttaa välittömästi muistia tarvittavan määrän. Jokainen ohjelma joka vaatii muistia, saa sen, SuperFetch ei estä muistin saamista.

Tehtävienhallinnan Suorituskyky -välilehden Fyysinen muisti -kohdasta näet kuinka paljon SuperFetchin välimuistina on käytetty. Ao. kuvassa välimuistina on 1599 Mt ja kuten näet, vapaata muistia on 888 Mt, mutta onpa se ollut joskus jopa 0 Mt. Kone on silti todella nopea käyttää, vaikka käynnistäisi jonkun raskaan ja runsaasti resursseja vaativan ohjelmiston, sillä SuperFetch vapauttaa tarvittavan muistin välittömästi.


SuperFetchin toimintaa voi hieman muuttaa editoimalla avaimen HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters arvoa EnableSuperfetch valitsemalla mitkä prosessit sijoitetaan muistiin:

1 = käynnistysprosessit
2 = ohjelmat
3 = käynnistysprosessit ja ohjelmat (oletuksena)

Yleensä ei ole mitään syytä muuttaa oletuksena olevaa arvoa (3).


Jos jostain syystä haluat makuuttaa muistiasi hyödyntämättä sitä, voit lopettaa SuperFetchin käytön. Se onnistuu sulkemalla SuperFetch -palvelu. Muista myös tyhjentää Windows\Prefetch -kansio.


PS.
Pieni huomio vielä ns. muistin optimointi- ja puhdistusohjelmista. Jos nämä ohjelmat olivat jo aikaisempien Windows versioiden kanssa turhia, niin sitä ne ovat mitä suurimmassa määrin Windows 7/Vistan kanssa. Päinvastoin kuin tällaiset muistin puhdistusohjelmat lupaavat, ne vain hidastavat koneen toimintaa, koska paljon sellaista mikä olisi jo valmiina muistissa, on ladattava uudelleen levyltä. Joten: Vapaa muisti on hukattua muistia.


Lisää tietoa:
Windows Administration: Inside the Windows Vista Kernel: Part 2
Windows Memory Management
[Sisällysluettelo]
12.10.2008
(Yama)Neko