Windows 7/Vista - vinkkejä


Nopeuta konetta karsimalla turhia ohjelmia, palveluita ja ominaisuuksia

Windows 7/Vista vaatii tehokkaalla suorittimella ja riittävällä keskusmuistilla varustetun tietokoneen. Mikä sitten on riittävä, on toinen asia määritellä, ainakin se on jotain muuta kuin minimivaatimus. Kuitenkin, vaikka sinulla on Windowsia nopeasti käyttävä kone, voit aina nopeuttaa konetta karsimalla turhia* ohjelmia, palveluita ja ominaisuuksia.

* Turhan määritteleminen on vaikeaa ja asia on vain sinun päätettävissäsi. Kaikki tässä ohjeessa olevat neuvot ovat vain ehdotuksia.


HUOM!  Ennen kuin ryhdyt kokeileman tämän ohjeen toimia, luo järjestelmän palautuspiste, jotta voit tarvittaessa palauttaa järjestelmän toimivaksi, jos jotain menee pieleen.


Tässä ohjeessaTurhat automaattisesti käynnistyvät ohjelmat

Monet ohjelmat lisäävät asennuksen yhteydessä itsensä käynnistymään automaattisesti Windowsin kanssa. Niinpä Windowsin käynnistyttyä nämä ohjelmat ovat käynnissä, vaikket tarvitsisikaan niitä! Ainoat ohjelmat joiden todella tulee käynnistyä Windowsin kanssa sekä olla jatkuvasti taustalla käynnissä ovat tietoturvaohjelmistot (palomuuri ja virustorjunta), niitä ei tule sulkea.

Voit sulkea automaattisesti käynnistyviä ohjelmia Järjestelmän kokoonpanosovelluksella (MSConfig, ohjeita täällä), mutta tässä ohjeessa käytetään ilmaista StartUpLite -ohjelmaa, koska se on erittäin helppokäyttöinen. Lisäksi ohjelma ehdottaa mitkä ohjelmat tulisi poistaa käynnistymästä, ja siten se sopii niille jotka eivät välttämättä tunne mitä kukin käynnistyvä ohjelma on. StartUpLite ei vaadi asennusta.

Lataa StartUpLite tästä ellei sitä sinulla jo ole.


0. Luo järjestelmän palautuspiste.

1. Käynnistä StartUpLite järjestelmänvalvojan oikeuksin, eli valitse hiiren oikealla Suorita järjestelmänvalvojana.


2. StartUpLite ehdottaa pois kytkettävät ohjelmat, niissä ovat valmiiksi valittu Disable (kytkeä pois).

    Jos haluat että ohjelma käynnistetään, siirrä valinta kohtaan No action (ei muutosta).
    Jos haluat että ohjelma poistetaan kokonaan käynnistyvien ohjelmien listalta, valitse Remove (poista), mutta tätä en suosittele käytettäväksi.

    Kun olet valintasi tehnyt, valitse lopuksi Continue -painike.

[takaisin alkuun]
Turhat palvelut

En enää suosittele Windowsin omien palveluiden sulkemista, koska sillä saadaan harvoin todellista hyötyä aikaiseksi, poikkeuksena DNS Client -palvelu (Vistassa nimellä DNS-asiakas), joka kannattaa sulkea, jos käytössä on suuri hosts -tiedosto. Voit halutessasi lukea Vistalle tehdyn ohjeeni, mutta kuten sanottua, nopeassa koneessa Windowsin omien palveluiden sulkemisella on vain vähän merkitystä.

Sen sijaan joidenkin sovellusten asentamat palvelut voivat hidastaa järjestelmää, mutta niistä on mahdoton antaa kattavaa listaa, joten niiden tunnistaminen/valitseminen turhiksi, jää käyttäjän oman harkinnan varaan.

Jos päätät sulkea joitain palveluita, voit katsoa tästä ohjeen palveluiden tilan vaihtamiseen. Muistathan kaiken varalta luoda järjestelmän palautuspisteen ennen palveluiden sulkemista, jotta voit tarvittaessa palauttaa järjestelmän toimivaksi, jos jotain menee pieleen.
[takaisin alkuun]Turhat ominaisuudet

Windows Vistassa on joitain ominaisuuksia oletuksena päällä vaikket kenties koskaan niitä tarvitse. Luonnollisesti turhat ominaisuudet kannattaa kytkeä pois päältä.

0. Luo järjestelmän palautuspiste.

1. Käynnistä -> [kirjoita hakukenttään] Ohjelmat ja toiminnot  ja käynnistä klikkaamalla hiirellä tai painamalla Enter.
    (Perinteisemmin: Käynnistä -> Ohjauspaneeli -> Ohjelmat -> Windowsin ominaisuuksien ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä)


2. Valitse Ota käyttöön tai poista käytöstä Windowsin ominaisuudet.
    Anna tarvittaessa järjestelmänvalvojan salasana tai vahvistus.3. Ota poistettavien ominaisuuksien edestä pois, tai lisää käyttöönotettavien ominaisuuksien eteen ruksi.
    Valitse lopuksi OK

Ehdotan nämä oletuksena olevat ominaisuudet suljettaviksi, ellet todella niitä tarvitse:

[takaisin alkuun]Kytke TCP auto-tuning pois

Jos nettisivut ja -palvelut (esim. verkon yli kopiointi tms.) vaikuttavat erikoisen hitailta, kokeile auttaisiko TCP auto-tuning -ominaisuuden sulkeminen. Jos TCP auto-tuningin sulkeminen ei auta, voit kytkeä sen helposti takaisin.

1. Käynnistä -> [kirjoita hakukenttään] cmd ja valitse hiiren oikealla Suorita järjestelmänvalvojana.
    (Tai Kirjoita hakukenttaa cmd ja paina Vaihto+Ctrl alas ja paina Enter)


2. Kirjoita komento netsh interface tcp set global autotuninglevel=disabled ja paina Enter.


3. Käynnistä kone uudelleen.

[takaisin alkuun]


Lue myös tämä: Nopeuta koneen käynnistystä lykkäämällä toissijaisten palveluiden käynnistystä
[Sisällysluettelo]
22.10.2009
(Yama)Neko