Windows 7/Vista - vinkkejä


Älä sählää, käytä hakua

Vistan ilmestyessa, yksi sen parhaista uudistuksista oli käynnistysvalikon haku. Windows 7 parantaa tätä ominaisuutta entisestään. Haualla löydät mm. ohjelmat ja tiedostot nopeasti (kts. video). Voit myös suorittaa komennot suoraan hakukentästä, joten normaali Suorita -ikkuna on Windows 7/Vistassa melko turha.

Alla olevan kuvan esimerkki avattaisiin perinteisesti:

Käynnistä -> Ohjauspaneeli -> Käyttäjätilit -> Käyttäjätilit.

Mutta voit tehdä sen helpommin kirjoittamalla Käyttäjätilit käynnistysvalikon hakukenttään ja paina Enter tai klikkaa hiirellä.
(Huomaa ettei sanaa tarvitse kirjoittaa kokonaan)

Windows 7/Vistan tarjoamat hakuominaisuudet ovat niin laajat, etten lähde niitä kaikkia esittelemään, mutta tässä joitain esimerkkejä (ja lisää tietoa löydät linkeistä sivun lopussa):

Vistan haussa voi käyttää esim. Googlen yms. hauista tuttua boolean logiikkaa, eli JA, EI, TAI. Avainsana tulee kirjoittaa isoin kirjaimin jotta sitä ei sekoitettaisi hakusanaksi, esim. eläin EI koira, hakisi hakusanaa eläin mutta jättäisi hakutuloksista hakusanan koira sisältävät pois. Voit käyttää myös englanninkielisiä vastineita AND, NO, OR. JA ja EI -avainsanat voidaan myös korvata plus- tai miinus -merkkeinä, eli + = JA, - = EI.

Alla on etsitty tietoa hakusanoilla trance ja neko.
Näin yksinkertaisessa haussa ei tarvitsisi välttämättä edes käyttää JA/+ -avainsanaa, vaan samat asiat löytyisi kirjoittamalla pelkästään trance neko.

Tässä on etsitty hakusanalla trance ja pyydetty ettei hakusanan trancetc sisältäviä näytetä, eli trance -trancetc (sama kuin trance EI trancetc)

Hakutuloksia voidaan rajata muutenkin kuin vain em. boolean logiikalla. Windows 7/Vista tunnistaa useita hakusanoja kuten esim. päivämäärä, koko, laji jne. Näiden perään laitetaan aina kaksoispiste, esim. päivämäärä:.

Tässä etsitään tiedostoja jotka ovat luotu/muokattu päivämäärän 15.10.2009 jälkeen.

Tässä edellistä esimerkkiä on tarkennettu Laji: -avainsanalla, eli kuten edellä, etsitään 15.10.2009 jälkeen luotuja/muokattuja tiedostoja, mutta tällä kertaa vain kuvia.

Rajauksella Koko: voidaan etsiä vain tietyn kokoehdon täyttäviä, esim. jos haluat etsiä tiedostoja, joiden koko on suurempi kuin 1 Gt

Jos tuloksia on paljon, ne eivät kaikki mahdu näkyviin valikossa, mutta saat ne näkyviin valitsemalla Käynnistä-valikon alaosasta Näytä lisää tuloksia (Vistassa: Näytä kaikki tulokset).

Windows 7:ssa voit myös klikata hakutulosten otsikkoa jolloin avataan resurssienhallinnan ikkuna, jossa näkyvät kaikki löydetyt tiedostot.

HUOM! Hakusanoina voi käyttää myös englanninkielisiä vastineita, esim. date, size, kind jne.

Lisää tietoa:
Windows Vistan hakutoiminnot, osa 1
Windows Vistan hakutoiminnot, osa 2
Tiedoston tai kansion etsiminen
Vihjeitä tiedostojen etsimiseen
Advanced search techniques
Käynnistä-valikko (yleiskatsaus)

[Sisällysluettelo]
22.10.2009
(Yama)Neko